You are here
Home > Typisch Brits > Eten/drinken > Schotland – Recept Scones

Schotland – Recept Scones

Scones

Tijdens een heerlijke afternoon tea is dit toch de topper; niet te zoet, niet te hartig, gewoon perfect. Typisch Brits, Schots om precies te zijn.

Recept Scones

Maar wat heb je eigenlijk nodig voor 8 scones?

  • 350 g zelfrijzend bakmeel, plus meer voor het afstoffen
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 85 g boter, in blokjes gesneden
  • 3 el basterdsuiker
  • 175 ml melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • citroensap
  • losgeklopt ei
  • jam en clotted cream (o.a. te koop bij Jumbo), om mee op te dienen

En hoe maak je de scones?

  1. Verhit de oven voor, een elektrische oven op 220C / heteluchtoven op 200C / gas op 7, met de bakplaat erin.
  2. Doe de bloem, het zout en het bakpoeder in een grote kom en meng het. Voeg de boter en meng het met je vingers tot fijne kruimels. Roer de suiker door het mengsel.
  3. Doe de melk in een kom en warm deze in ongeveer 30 seconden op in de magnetron. Voeg de vanille en citroensap toe en houdt dit natte mengsel apart.
  4. Maak een kuiltje in de droge mix, doe het natte mengsel erin en meng het met een mes. Bestrooi het werkblad en je handen met bloem en vouw het deeg een aantal keer tot een soepel geheel. Maak een plat deeg van ongeveer 4 cm hoog.
  5. Neem een uitsteekring van 5 cm en bestrooi de binnenkant met wat bloem (tegen het plakken). Steek de scones uit het deeg. Wanneer er geen ruimte meer is om er nog één uit te steken, voeg je alles samen en maak je weer een plat deeg om nieuwe scones uit te steken. Bestrijk de bovenkant van de scones met het los geklopte ei en plaats alles op de hete bakplaat (bijvoorbeeld op bakpapier).
  6. Bak de scones in 10 minuten tot ze gerezen zijn en goudbruin van boven. Het lekkerste zijn ze ze warm, royaal belegd met jam en clotted cream.
    Je kunt ze ook invriezen en weer ontdooien in een niet te hete oven.

 

Tips

In plaats van melk en citroensap kun je ook karnemelk gebruiken.

Je kunt ook rozijnen (85 g) in het deeg vermengen of de scones bestrooien met kaneelsuiker.

Geef een reactie

Top