Home » Typisch Brits » Evenementen » 2016: 400e sterfjaar van Shakespeare
Geboorteplaats Shakespeare

23 april 2016 is de dag dat Engeland (en stiekem heel de wereld) de 400-jarige erfenis van Shakespeare viert. Op deze dag in 1616 stierf namelijk toneelschrijver William Shakespeare. Dit jaar is dan ook geheel aan hem gewijd en een goed excuus om naar Stratford-upon-Avon, zijn thuis, of omgeving te gaan. Er worden verschillende tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, waaronder nieuwe theatrale ervaring bij Royal Shakespeare Company en een Shakespeare Schoolroom.

Stratford-upon-Avon

De Shakespeare Birthplace Trust zal New Place, de plek waar Shakespeare de laatste 19 jaar van zijn leven, ombouwen tot een  bezoekerscentrum. Hier kun je Shakespeare in zijn topjaren ontdekken. Dit project op deze unieke plaats zal een van de meest significante projecten van over de hele wereld zijn om zijn erfenis te herdenken.
Bezoekers kunnen in de voetsporen van Shakespeare lopen en zijn ouderlijk huis traceren in een eigentijdse setting. Er is een tentoonstelling met kunst over het gezinsleven en de 26 grote werken die Shakespeare schreef in de periode dat hij in New Place leefde. Een nieuwe expositie zal licht werpen op familieman Shakespeare, huiseigenaar en ondernemer, een expo verrijkt met zeldzame voorwerpen die betrekking hebben op zijn leven in New Place. Veel attributen zullen hier voor het eerst te zien zijn.

De Royal Shakespeare Company (RSC) heeft dit theaterseizoen natuurlijk mooie dingen op de planning, waaronder A Midsummer Night’s Dream, Hamlet, Cymbeline, Doctor Faustus, Don Quichote en The Alchemist. Een grote nieuwe tentoonstelling, The Play’s The Thing, die opent in juni, zal in The Swan Theatre te zien zijn. Het laat de magie van Shakespeare op het podium zien en de geheimen en verhalen uit 100 jaar theatermaken in Stratford-upon-Avon onthullen. The Other Place is het onderzoek- en ontwikkelingscentrum van de RSC, en thuis van een nieuwe studio theater, oefenruimtes, kostuumwinkel en café. In een speciale theatertour ‘From Page to Stage’ kun je het repetitieproces gaan bekijken. Daarnaast kun je zo’n 30.000 kostuums bekijken die er door de jaren heen zijn gemaakt. Op 23 april 2016 zullen er verschillende outdoor evenementen worden gehouden voor het gezin. Er komt ook een acrobatische show (van Mimbre) geïnspireerd door de verhalen van Shakespeare. De dag wordt afgesloten met een gratis vuurwerkshow. Woon of ben je niet in Engeland? De show kun je ook live volgen op BBC2.

De Trustees of King Edward VI School, de school van Shakespeare, is nog zo’n groot project dat in april zijn deuren opent. In Shakespeare’s Schoolroom & Guidhall kun je een kijkje nemen op de plek waar de groot schrijver werd opgeleid. Ook leer je de bijzondere geschiedenis van het gebouw en de burgerlijke geschiedenis van de stad kennen. De Guildhall werd tussen 1418-1420 gebouwd en is voor het laatst gerenoveerd in 1890. Het gebouw is nu opnieuw gerestaureerd en heeft nu interactieve displays, filmpjes van optredens, een Tudor les en een 18e eeuws klaslokaal.

De RSC heeft speciaal voor het 400-jarige Shakespeare jubileum een self-guided tour opgezet. Je kunt in de voetstappen treden van ’s werelds beroemde toneelschrijver. De tour, die langs acht locaties gaat, loopt langs de historische ruggengraat van Stratford. Op iedere plek staat er een tekstballon op het trottoir met daarin instructies voor het spelen van een mini-drama. Vanaf 23 april is de tour beschikbaar en zijn er gratis kaarten, met informatie en een speurtocht, te verkrijgen voor bezoekers. Shakespeare Steps begint bij zijn geboorteplaats en voert je langs New Place, Guildhall, en de Holy Trinity Church voordat je eindigt bij het RST.

Bezoek Stratford-upon-Avon op 23 en 24 april voor het jaarlijkse Shakespeare Birthday Celebrations weekend vol pracht en praal en met veel presentaties. Op zaterdag zullen acteurs, buitenlandse diplomaten, burgerlijke hoogwaardigheidsbekleders en kinderen uit de buurt deelnemen aan een 1000-man sterke verjaardagsprocessie door de straten van Stratford. De stoet zal beginnen bij het stadhuis, langs zijn geboorteplek en school trekken en eindigen bij het altaar van de Holy Trinity Church.

Shakespeare in the Royal Library

In deze kerk werd Shakespeare gedoopt en begraven; je kunt hier dus zijn graf (en dat van zijn vrouw Anne Hathaway) bekijken. Van april tot en met augustus kun je tevens speciale schilderijen bekijken in de kerk, deze zullen opgehangen worden aan de pilaren. De schilderingen zijn geïnspireerd door Shakespeare’s beroemde ‘Seven Ages of Man’.

Je kunt Shakespeare zelf ook ontmoeten, hij geeft elke zaterdag (en feestdagen) om 14 uur een rondleiding in zijn geliefde geboortestad Stratford-upon-Avon. Hij leidt je rond door de mooie straten en langs de gebouwen die wat voor hem betekend hebben, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood. Beleef de stad van de 16e eeuw. De tour begint bij Tudor World in Sheep Street en kost £ 5 voor volwassenen, £ 4 concessies, £ 3 kinderen, £13 voor een gezinskaart (2 volwassenen en 2 kinderen) en kinderen onder de 5 zijn gratis.

Lees hier meer over Shakespeake in Stratford-upon-Avon

Warwick

Ter ere van het jubileum wordt er in de Collegiate Church of St Mary de grote tentoonstelling ‘Shakespeare 400: History, Heritage & Faith’ gepresenteerd. Deze gaat over de Shakespeare First Folio (1623) en een eerste editie van de King James Bible (1611). Dit biedt bezoekers de bijzondere gelegenheid om deze twee iconische teksten samen te zien. De tentoonstelling loopt van 16 april t/m 30 juni 2016. Toegangsprijs is £ 3,50 voor volwassenen, £ 2,50 voor kinderen en Concessies en £ 6,50 voor een gezinsticket.

Londen

Op 23 en 24 april kun je vanaf Shakespeare’s Globe theater (waar je een kaart kunt ophalen) The Complete Walk doen. 37 korte filmpjes worden getoond op de London’s South Bank (tussen Westminster Bridge en de Tower Bridge). Elk filmpje duurt 10 minuten en behandelt een van de toneelstukken van Shakespeare en bevat scenes die zijn geschoten op locaties waar Shakespeare de stukken schreef. Voorbeelden zijn Picture Cleopatra in de voorkant van de piramides, Shylock in de voormalige Joodse getto van Venetië, Hamlet op de rotsen van Elsinore en nog veel meer. Deze scènes worden gecombineerd met fragmenten uit iconische vroege stomme films van de BFI’s en theaterproducties. De Walk is gratis te lopen en loopt het gehele weekend door.

In het Tudor Theatre zal de viering van het 400-jarige jubileum starten met een mindernachtmatinee van Much Ado About Nothingon op vrijdag 22 april. Measure for Measure, co-directed door Simon Rodda en Rebecca Rogers, zal tussen 10 en 16 mei worden gespeeld.

Belfast

In Belfast zal één van de grootste Shakespeare producties ooit daar worden gehouden op het podium bij de plek waar de RMS Titanic is vormgegeven en gebouwd. Geniet van een 200 man sterke kast met een koor, dansers en acteurs vanuit de gehele wereld.

Meer informatie: http://shakespeares-england.co.uk/ en http://www.shakespeare400.org/


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.