Home » Typisch Brits » Evenementen » 2016 Year of food & drink in Noord-Ierland

Wie is er nu niet dol op eten? Nou wij in ieder geval wel en ook in Noord-Ierland lusten ze er wel pap van. Daarom hebben ze 2016 benoemd tot Year of food & drink. Dit jaar gaan ze uitpakken en aan iedereen laten zien (maar vooral proeven) wat voor hoogstaande lekkernijen ze in Noord-Ierland hebben.

YOFAD Calendar

Kalender Year of food & drink

Year of food & drink

Om niet helemaal overdonderd te raken verdelen ze de 366 dagen van dit jaar op in 12 hapklare brokken; per maand een ander thema. Waar we in januari gaan genieten van het ontbijt, gaan we in februari vooral kijken wat er in de regio groeit en leeft. Geniet van de smakelijke creaties van de Noord-Ierse boerderijen, fabrieken, brouwerijen en bakkerijen maken. Van ijsjes tot Tayto chips en chocolade en nog veel meer.
In maart gaan de Noord-Ieren terug naar hun roots. Er zijn nog vele oude recepten die nog dagelijks worden gebruikt of waar nieuw leven in wordt geblazen. Op april gaan we proosten met een biertje, een gin of een whiskey. Genoeg keuze in verschillende Noord-Ierse drankjes.
Dat het eten niet zomaar op ons bord komt vergeten we soms even. De runderen grazen en de mais moet ook ergens groeien. Het landschap wordt dan ook vaak aangepast voor ons eten. In mei wordt hier dieper op ingegaan. Geniet van de prachtige landschappen, qua zicht en smaak.
Nederland mag dan wel kaasland bij uitstek zijn, de Noord-Ieren kunnen er ook wat van. Dol op zuivel? Dan is juni jouw maand. Van boerenkazen, boter tot heerlijk ijs.
In het land waar je niet om het water heen kan moet er natuurlijk ook een speciale maand voor het water hebben; juli. Tijd voor een heerlijk visje uit Lough Neagh of de zee. De zomer is ook barbecuetijd, dus in augustus gaan we voor een goed stuk vlees. Of het nu een heerlijk biefstukje is of een lekker stuk lamsvlees, in Noord-Ierland hebben ze het van eigen bodem.
Als het water je nu nog niet in de mond loopt dan ben je misschien meer van het brood en banket. In september gaan we de luchten opsnuiven van versgebakken broden en scones….mmmmm. Oktober is de oogstmaand, dus wordt er in het Year of food & drink natuurlijk flink gefeest in deze periode. Dit gebeurd met allerlei festivals (en natuurlijk Halloween).
Hoe al deze lekkere dingen worden gemaakt kun je in november zelf leren. Best handig met de feestmaand voor de deur. Natuurlijk gaan de Noord-Ieren in december nog even door. Kerst wordt dit jaar op en top gevierd met veel en vooral lekker eten.

Festiviteiten

Er worden natuurlijk niet zomaar naampjes aan de maanden gegeven, er is ook echt van alles te doen tijdens Year of food & drink. Het beste kun je de agenda op de Noord-Ierse website  in de gaten houden voor de laatste updates. Zo kun je genieten van een afternoon tea aan de zee of een chocolade workshop.
33% van de uitgaven van toeristen in Noord-Ierland gaat op aan eten en drinken, maar waarschijnlijk wordt het met deze evenementen dit jaar wel hoger. Want hier krijg je toch honger van?


Categorieën:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.