Home » Typisch Brits » Evenementen » 21 april evenementen: Queens birthday, Elizabeth wordt 90!

Niet lang nadat we haar koninklijke mijlpaal hebben gevierd (als langst regerende vorst), kunnen we binnenkort weer een feestje vieren. Op 21 april 2016 wordt Queen Elizabeth 90 jaar. Ze viert het officieel pas in juni met ‘Trooping the Colour’, maar haar echte verjaardag mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Er worden dan ook tal van evenementen georganiseerd om dit feestje op gepaste wijze te vieren. En dat vieren gaat het gehele jaar door. Wil je de koningin feliciteren? Dat kan, ga naar de website van het koningshuis en feliciteer haar via een berichtje.

Queen Elizabeth II in her study at Balmoral.
Queen Elizabeth II in haar studeervertrek in Balmoral.

Hier een korte agenda van de verjaardagsfestiviteiten van Queen Elizabeth:

April

De dag voor haar verjaardag (woensdag 20 april) zal de koningin samen met de Duke of Edinburgh het Royal Mail ontvangstkantoor in Windsor bezoeken ter gelegenheid van het 500-jarige bestaan van de postservice. Later op de dag opent ze een nieuwe muziekstand in Windsor’s Alexandra Gardens.

De Queen viert haar verjaardag op 21 april in Windsor. Ze zal aanwezig zijn tijdens het onthullen van een plaquette op de Queen’s Walkway. Om 12 uur precies zullen er op verschillende plekken in het land saluutschoten worden afgevuurd. Dit gebeurt o.a. in Hillsborough Castle, Cardiff Castle en Edinburgh Castle. In de avond zal de koningin de eerste vuurkorf, van een reeks van 1.000 in de UK en daarbuiten, aansteken. Leden van de Army Cadet Force zullen korven mee naar de hoogste plekken van het Verenigd Koninkrijk (Ben Nevis, Mount Snowdon, Scafell Pike en Slieve Donard) brengen.

Op 22 april kan ze even uitslapen maar niet te lang, want rond de middag mag ze gaan lunchen met president Barack Obama in Windsor Castle.

Mei

Van 12 t/m 15 mei wordt er een speciaal event gehouden op privéterrein van Windsor Castle. Hierbij zullen vele artiesten aanwezig zijn, zangers, dansers en acteurs. Maar er zullen ook veel paarden aanwezig zijn, waar de koningin zo van houdt. Hiervoor waren 25.000 kaarten beschikbaar, maar deze waren al in enkele uren uitverkocht. Elke avond zullen er leden van de koninklijke familie aanwezig zijn, de koningin zal de laatste avond bezoeken. Mocht je geen kaartje hebben kunnen bemachtigen, dan kun je een en ander op de tv volgen.

In Maidstone kun je tijdens Proms in the Park in Whatman Park op 28 mei genieten van een speciale editie ter ere van Hare Majesteits haar verjaardag. De Maidstone Wind Symphony zal het evenement afsluiten.

Juni

Op vrijdag 10 juni zullen de koningin en Prins Philip bij de National Service van Thanksgiving in de St. Paul’s Cathedral, Londen, aanwezig zijn.

Trooping the Colour

Op zaterdag 11 juni is de koningin met leden van de familie bij de Queen’s Birthday Parade op de Horse Guards Parade in Londen. De zogenoemde Trooping the Colour vindt ieder jaar plaats op de zaterdag voor of na 10 juni. Een militaire parade eert de koningin door het paraderen op de Horse Guards Parade met vaandels. De route is van Buckingham Palace via The Mall langs St. James’s Park om daarna af te slaan naar de Horse Guards Road.
Ze zal na afloop, zoals gebruikelijk, op het balkon van Buckingham Palace verschijnen.

De koningin zal op zondag 12 juni bij de Patron’s Lunch zijn, een viering van hare majesteits patronage van meer dan 600 organisaties (10.000 mensen!) uit de UK. Dit is het begin van een weekend met allerlei nationale gebeurtenissen, waar verschillende leden van de koninklijke familie aanwezig zullen zijn.

Op Isle of Wight zal ook Wight Shanklin Chine de historische mijlpaal van de 90ste verjaardag van de Queen vieren met een grote ‘verjaardags Tea Party’ op 12 juni 2016; bezoekers kunnen ook een nieuwe fototentoonstelling met een bijzondere verzameling van opnamen ter herdenking van het bezoek van Elizabeth II en Prins Philip aan het eiland, met inbegrip van de installatie van Lord Mountbatten als gouverneur.

Op 12 juni wordt er ook een familiefeestje georganiseerd op de Pavilion Lawn bij Leeds Castle. Maak een kroon, speel party games en neem een selfie op de troon voor het kasteel. Of win één van de 90 cupcakes van de gigantische koninklijke caketoren als je het goede lootje hebt.

September

Op 2 t/m 4 september worden de meest bijzondere en zeldzame auto’s uit de hele wereld – waarvan vele nooit eerder te zien zijn geweest in het Verenigd Koninkrijk – verzameld op Windsor Castle.
Dit om Her Majesty The Queen’s 90ste verjaardag te vieren met een spectaculaire vertoning. Tickets vanaf £ 25 voor volwassenen, £ 17,50 kind, maar kinderen onder de 5 jaar zijn gratis.

In Windsor Castle is een speciale tentoonstelling van de prachtige avondjurken en elegante dagensembles die zijn gedragen bij officiële gebeurtenissen, maar ook fancy-dresses gedragen door de jonge prinses Elizabeth (voor oorlogstijd). Deze tentoonstelling is te zien van september 2016 tot januari 2017.
Meer informatie: https://www.royal.uk/events-mark-queens-90th-birthday  en https://www.royal.uk/trooping-colour


Categorieën:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.