Home » Groot-Brittannië » Belfast City Hall: Titanic Memorial Garden

Gepubliceerd op 6 juni 2016 | Laatst aangepast op 13 november 2023

In 2012 was het honderd jaar geleden dat ’s werelds bekendste schip zonk, de stad legde toen het Titanic Memorial Garden aan ter nagedachtenis aan de ramp.

De Titanic, gebouwd in 1909/1911 in Belfast, botste op 14 april 1912 tegen een ijsschots en zonk op de 15e. Doordat het schip op de Harland and Wolff scheepswerf is gebouwd en op 31 mei 1911 te water is gelaten in Belfast is de stad nauw verbonden met het schip en de ramp.

Belfast City Hall Titanic Memorial Garden
Belfast City Hall Titanic Memorial Garden

Titanic Memorial Garden

Om de ramp en de passagiers van de Titanic nooit te vergeten heeft Belfast een Titanic Memorial Garden aangelegd bij de City Hall. Deze tuin is door toenmalige burgemeester Niall Ó Donnghaile op 15 april 2012 onthuld. Op de plaquettes staan de 1504 namen van de slachtoffers. Daaronder staat in de steen ‘In Memory of those who died on the 15th April 1912’
Naast deze gedenkstenen staat er ook nog een ouder monument. In 1920 is dit monument, ontworpen door Thomas Brock, onthult midden op de rijbaan aan de voorkant van de City Hall. In 1959 is deze vanwege de toegenomen verkeersdrukte verplaatst naar het terrein van het stadhuis. Voor het openen van de Titanic Memorial Garden is dit monument nog helemaal gereinigd. Dit beeld is opgericht voor de overledenen uit Belfast. Hun namen staan dan ook op de voet van het beeld. ‘Greater love hath no man than this, that a man lay down his life for his friends’.

Belfast City Hall Titanic Memorial Garden

Ook over de beplanting is goed nagedacht in de tuin. Zo zijn er blauwe vergeet-mij-nietjes, rozemarijn (rozemarijn symboliseert herinnering) en de berk (symboliseert verlenging).

Meer informatie

Lees hier meer over Belfast of het Titanic Belfast museum


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Noord-Ierland

Ben je je reis naar Noord-Ierland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Noord-Ierland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken