Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » Bezoek Henry VII Experience in de York stadspoort Micklegate Bar
Henry VII Experience, Micklegate Bar
© York Archaeological Trust.

York heeft een prachtige stadsmuur, die nog ver in takt is en waar nog gebruik van wordt gemaakt. Niet om de stad te verdedigen, maar in twee stadspoorten zit nu een museum. The Henry VII Experience kun je bezoeken in de Micklegate Bar.

Het andere museum is The Richard III Experience in de Monk Bar. Dit museum heeft een soortgelijke opzet als dit museum, maar dan natuurlijk over Richard III, de voorganger van Henry VII. Al heb je bij beide eigenlijk dubbel waar voor je geld, want je bezoekt niet alleen een museum, maar ook een prachtig historisch gebouw.

Micklegate Bar

Henry VII Experience, Micklegate Bar, York

Micklegate Bar is de zuidelijkste poort van de vier stadspoorten van York. Ze zijn gebouwd om te controleren wie en wat de stad inkomt en uitgaat. Bij binnenkomst moest er natuurlijk ook tol worden betaald bij poorten.

De poort is in de tweede helft van de 12e eeuw gebouwd maar bevat nog wel Romeinse stenen in de buitenste boog en zijwanden. Aan het einde van die eeuw kwam er toestemming om een woonhuis bovenop de toren te bouwen. Tussen 1350 en 1375 wordt Micklegate Bar verhoogd om een ​​valhek toe te voegen en ook de barbican is dan toegevoegd. Deze is echter in 1826 afgebroken.

De naam van de stadspoort komt van het Oud-Noorse mykla gata dat ‘grote straat’ betekent. Bar komt van een afgeleide van barrier/barrière.

Henry VII

Henry VII Experience, Micklegate Bar
© York Archaeological Trust.

In 1457 wordt Henry Tudor geboren in Pembroke Castle, Wales. Hij is het enige kind van Edmund Tudor, 1st Earl of Richmond en Margaret Beaufort, een directe afstammeling van Edward III.

Wanneer Richard III de troon bestijgt zijn er Britten die hem liever niet op die plek zien. Er wordt een plan gesmeden om Henry op de troon te krijgen. Henry zweert te trouwen met de dochter van Edward IV (de oude koning en broer van Richard III), Elizabeth, als hij koning wordt. In 1485 treffen Richard III en Henry Tudor elkaar op Market Bosworth in Leicestershire. Richard sterft in dit gevecht Henry wordt de nieuwe koning. In 1509 sterft Henry aan een beroerte, zijn zoon Henry VIII volgt hem dan op.

Bezoek Henry VII Experience

Henry VII Experience
© York Archaeological Trust.

York werd geplaagd door problemen en rellen gedurende de rest van Henry’s regering. In 1494 zei Henry VII tegen de burgemeester van York dat als hij de orde niet kon houden, hij heersers zal inzetten om de stad te besturen volgens zijn wetten. York was een levendige handelsstad op dat moment, maar ging wel gebukt onder slechte omstandigheden. Het was er vies en stonk er. Hier leer je meer over in de Henry VII Experience.

Ook kom je meer te weten over zijn tijd als Lancastrische troonopvolger in ballingschap en de Tudor-tijd.

Daarnaast ontdek je natuurlijk ook Micklegate Bar, de belangrijkste toegangspoort van York. Hier kwamen de koningen en koninginnen de stad binnen. Het was ook de plaats waar de hoofden van verraders werden tentoongesteld en waar veroordeelde gevangenen hun laatste dagen op weg naar de galg doorbrachten.

Locatie/bereikbaarheid

De Henry VII Experience zit in Micklegate Bar, de zuidelijkste stadspoort van York. Deze is makkelijk te voet te bezoeken vanuit de stad.

Adres: Micklegate, York YO1 6JX
Bus: Halte: Queen Street en Nunnery Lane Car Park (2 minuten lopen)
Trein: York (kleine 5 minuten lopen)

Tickets en openingstijden

Tickets zijn ter plekke te koop. Hier telt ook de Medieval Pass en Pastport.

Openingstijden:
April t/m oktober: van 10.00 tot 17.00 uur
November t/m maart: van 10.00 tot 16.00 uur

Tijdens de Britse februarivakantie is de Henry VII Experience geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Foto’s Henry VII Expierence

  • Henry VII Experience, Micklegate Bar
  • Henry VII Experience, Micklegate Bar
  • Henry VII Experience, Micklegate Bar

Foto’s: Britblog en York Archaeological Trust.

Meer informatie

Website van Henry VII Expierence: richardiiiexperience.com

Lees meer over de Richard III Experience of over YorkGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.