Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » Bezoek Richard III Experience in de York stadspoort Monk Bar
Richard III Experience, Monk Bar York, Engeland

Let op: The Richard III Experience is momenteel gesloten!

York heeft een prachtige stadsmuur, die nog ver in takt is en waar nog gebruik van wordt gemaakt. Niet om de stad te verdedigen, maar in twee stadspoorten zit nu een museum. The Richard III Experience kun je bezoeken in de Monk Bar.

Het andere museum is The Henry VII Experience in de Micklegate Bar. Dit museum heeft een soortgelijke opzet als dit museum, maar dan natuurlijk over Henry VII. Al heb je bij beide eigenlijk dubbel waar voor je geld, want je bezoekt niet alleen een museum, maar ook een prachtig historisch gebouw.

Monk Bar

Monk Bar York

Monk Bar is de noordelijkste en hoogste stadspoort van de vier poorten die de stad telt. Ze waren bedoeld om controle uit te voeren op wie en wat de stad binnen komt en uitgaat. Natuurlijk kwam daar ook vaak tol bij te pas. De Monk Bar werd rond 1330 gebouwd, maar kent uitbreidingen van tot 1484. De laatste verbeteringen werden betaald door Richard III, die veel geld neerlegde voor de verdediging van York. Niet geheel toevallig dus dat dit museum in dit pand zit.

In zijn tijd zaten er nog barbacane (ook wel bruggeschans genoemd) aan het bouwwerk, helaas is deze tussen 1815-1825 afgebroken. De deuren zijn echter nog steeds te zien aan de buitenkant.

De poorten werden ‘Bar’ genoemd als afgeleide van barrier/barrière. Deze noordelijke poort was de Monk Bar omdat de monniken van het nabijgelegen klooster door deze doorgang de stad in kwamen.

Richard III

Richard III

Het huwelijk van koning Edward IV wordt ongeldig verklaart nadat blijkt dat zijn vrouw Elizabeth Woodville niet de enige vrouw in Edwards leven is. Hierdoor verliezen zijn kinderen, dan bastaardkinderen, het recht op de troon bij de dood van hun vader. Zijn broer Richard wordt daardoor koning van Engeland in 1483. Hij is de vierde en jongste zoon van Richard, hertog van York en Cecily Neville. Hij komt in 1485 echter al om tijdens de slag bij Bosworth, de laatste en beslissende slag in de Rozenoorlog. In de korte tijd dat Richard III koning was heeft hij veel betekend voor het gewone volk. Hij vernieuwde onder andere het rechtssysteem, introduceerde de borgsom en stopte corruptie binnen de rechtszaal. 

Bezoek Richard III Experience

Richard III Experience

In de Richard III Experience leer je niet alleen veel over de koning maar ook over het gebouw. Zo kun je het in takt gehouden valhek met takelmechanisme nog zien. Hiermee kon men de toegang tot de stad ontzeggen aan buitenstaanders. De laatste keer dat het gebruikt is is in 1953, ter ere van de kroning van de koningin. Het hek kwam echter vast te zitten en is met moeite weer naar boven gehesen. Een goede reden dus om deze niet meer te gebruiken. In de Monk Bar zitten ook twee cellen (met toilet).

In het museum leer je meer over de vroege jaren van Richard. De tijd dat zijn broer, Edward IV, samen met Henry VI voor de troon van Engeland strijdt. Er liggen wapens en bepantsering uit zijn tijd. Ook vind je er meer informatie over de belangrijkste veldslagen van de Rozenoorlog. Het is een zeer klein museum, maar wel informatief.

Locatie/bereikbaarheid

De Richard III Experience zit in Monk Bar, de noordelijkste stadspoort van York. Deze is makkelijk te voet te bezoeken vanuit de stad.

Adres: Monk Bar Ct, York YO1 7LQ
Bus: Er zijn verschillende haltes redelijk dichtbij: Museum Street, Theatre Royal en Peasholme Green (+/- 5 minuten lopen)
Trein: York (kleine 20 minuten lopen)

Tickets en openingstijden

Tickets zijn ter plekke te koop. Hier telt ook de Medieval Pass en Pastport.

Openingstijden:
April t/m oktober: van 10.00 tot 17.00 uur
November t/m maart: van 10.00 tot 16.00 uur

Tijdens de Britse februarivakantie is de Richard III Experience geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Foto’s Richard III Experience

Meer informatie

Website van Richard III Experience: richardiiiexperience.com

Lees meer over de Henry VII Experience of over York


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken