You are here
Home > Groot-Brittannië > COVID-19/corona: reizen naar het Verenigd Koninkrijk

COVID-19/corona: reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Vanwege het COVID-19, beter bekend als het coronavirus, zijn er veel reisadviezen en/of verboden. Deze wisselen per dag, dus verwijzen wij ook door naar de officiële websites waar deze informatie geüpdate wordt zodra er nieuwe maatregelen zijn in het Verenigd Koninkrijk of Nederland.

Vakantie in het Verenigd Koninkrijk is nu niet mogelijk! Het land is lockdown en reizen is dus verboden als het niet essentieel is! Internationale vakantiereizen naar Engeland zullen niet eerder dan 17 mei weer mogelijk zijn. Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland ligt dat nog niet vast, maar naar waarschijnlijkheid zal dit niet eerder zijn. Zie hier voor de mogelijke regels voor na 17 mei.
Dit wil niet zeggen dat we na 17 mei weer op vakantie kunnen, dat zal afwachten zijn. Helaas is de toekomst niet te voorspellen.

Ook noodzakelijke reizen zijn nu lastig omdat het verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland en België zo veel mogelijk wordt beperkt. Twijfel je over je reis? Neem dan contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 (0)247 247 247, Whats App (+316 8238 7796), Twitter of het Wereldwijd Contactformulier.

Nederland/België ➡️ Verenigd Koninkrijk

Vanaf 18 januari 4 uur moet je een negatieve testuitslag (max 72 uur oud) kunnen laten zien in Engeland bij aankomst. Daarnaast moet je ook nog 10 dagen in quarantaine (dus naast de negatieve test!). Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine.
De test moet gedaan worden bij een commercieel bedrijf (zie deze lijst), kijk voor meer informatie op: www.gov.uk.

Verenigd Koninkrijk ➡️ Nederland/België

Bij het uitreizen moet je kunnen laten zien dat je reis essentieel is. Je moet ook een negatieve corona PCR-test kunnen laten zien om naar het vastenland te kunnen reizen vanaf het Verenigd Koninkrijk. Deze mag maximaal 24 uur zijn als je aan boord gaat! Of een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. Ondanks een negatieve testuitslag moet je ook nog 10 dagen in quarantaine. Meer informatie: rijksoverheid.nl.
Vrachtvervoer uit het Verenigd Koninkrijk is uitgezonderd van de verplichting voor een negatieve corona-sneltestuitslag als zij binnen 48 uur terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk in coronatijd

Voorlopig niet meer van toepassing… (zie regels hierboven)

Coronavirus - Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf augustus 2020 tellen er al quarantaine maatregelen voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf eind dat jaar werd het zelfs verboden voor niet essentiële reizen. Daarnaast moet je als reizigers uit Nederland en België naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland je contactgegevens bij binnenkomst delen met dit formulier.

In Engeland zijn er verplichte PCR-testen die je moet doen. Deze mogen alleen gedaan worden bij de door de Britse overheid geselecteerde (particuliere)bedrijven. De kosten zijn altijd voor jezelf.

In Schotland zijn er zelfs verplichte quarantaine hotels, aangewezen door de overheid. Hier moet je op je kamer blijven en deze hotels moet je ook zelf betalen. Alles om zo maar een reisje zo moeilijk mogelijk te maken.

Vanaf 13 oktober 2020 geldt er een quarantaine van 10 dagen in Nederland voor reizigers vanuit de Britse eilanden.

Mocht je toch naar het Verenigd Koninkrijk gaan of er al zijn: Houdt er rekening mee dat er verschillende coronamaatregelen (bekijk de maatregelen per regio) tellen en dat het virus nog steeds niet is verdwenen! Let op je eigen gezondheid en op die van een ander. En bedenk van te voren of je nu wel veilig op vakantie kan en of je wel op reis wil (het is niet de vakantie van normaal).

Voor de Kanaaleilanden telt de quarantaineregel ook nog steeds. Je moet hier verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine.

Isle of Man is nog dicht voor toerisme uit Nederland en België.

Reizen vanaf 17 mei: coronastoplicht?

Er gaan veel plannen rond om het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk richting de zomer weer open te stellen. Maandag 17 mei zou nu de dag zijn dat het gedeeltelijk weer open gaat. Waarschijnlijk zal Engeland als eerste open gaan, de vraag is wanneer de andere zich daarbij aansluiten.

Tot nu toe ligt het plan er om landen in stoplicht kleuren op te delen. Naar aanleiding van de kleur worden de maatregelen in onderstaand schema van kracht. Dit is nog een idee van het Department of Transport, en er is dus nog geen zekerheid over!

MaatregelGroene landenOranje landenRode landen
Passenger Locator Form (link)JaJaJa
Test voor vertrekJaJaJa
Verplicht quarantaine hotelNeeNee10 dagen
Zelf isolatieNee10 dagenN.v.t.
Test voor eerder uit isolatieN.v.t.Op dag 5Nee
PCR testOp of voor dag 2Op of voor dag 2Op of voor dag 2
Verdere PCR testenNeeDag 8Dag 8

Op dit moment zijn Nederland en België nog beide rode landen. Daarnaast moet je bij terugkomst ook weer 10 dagen in quarantaine. Of Nederland en België naar oranje of groen gaat hangt af van het aantal besmettingen en het aantal gevaccineerde bewoners.

Voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk zal (als we weer mogen) er voorlopig een inreisformulier en test voor vertrek verplicht blijven. Daarnaast moet je op of voor dag 2 nog een test laten doen. Daarna ligt het aan welke kleur we op dat moment hebben of we nog in verdere isolatie moeten. Bij rood moet je sowieso 10 dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen hotel. Bij oranje moet je zelf 10 dagen in isolatie, behalve als je een test laat doen op dag 5 en deze is negatief. Dan mag je zodra je de uitslag hebt uit issolatie.

Belangrijkste websites m.b.t. reizen tijdens de coronacrisis

Voor vragen over gezondheid in het Verenigd Koninkrijk kun je naar Public Health England en Department of Health and Social Care.

Voor informatie over het virus in Nederland kijk je op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) of kijk op de website van de World Health Organization.

De ANWB reiswijzer heeft een overzicht per land gemaakt over de maatregelen, dus ook van het Verenigd Koninkrijk.

Heb je vragen over je geplande reis/vakantie? Neem dan contact op met je reisorganisatie/vervoerder en/of accommodatie.

Maatregelen per regio

Natuurlijk tellen ook in de UK dezelfde maatregelen als hier in Nederland:

 • Was je handen regelmatig en goed met water en zeep.
 • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf binnen, zodat je niemand kan aansteken.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog of een papieren wegwerpzakdoek (en gebruik deze niet opnieuw).
 • Schud geen handen.
 • Houdt afstand

Engeland | Wales | Schotland | Noord-Ierland | Guernsey | Jersey | Isle of Man | Gibraltar

Engeland

Er zijn verschillende lokale uitbraken waardoor ter plekke andere regels tellen, kijk hier waar dat op dit moment is. Inews heeft een handige kaart online geplaatst met de verschillende veiligheidslevels.

Engeland is in lockdown. Blijf thuis/binnen, spreek niet binnen af met anderen (behalve wanneer echt nodig) en niet essentiële bedrijven zullen gesloten blijven. (details: gov.uk). Internationale vakantiereizen zullen niet eerder dan 17 mei hervat worden

Er is een stappenplan gemaakt om uit de lockdown te komen, deze kan bekeken worden op de website van de Britse overheid.

 • Quarantaine: ja 10 dagen en je moet dit formulier invullen. Je moet ook twee coronatests ondergaan nadat je in Engeland bent aangekomen. Je moet deze boeken voordat je op reis gaat.
 • Mondkapje: verplicht in openbaar vervoer en in openbare ruimtes binnen (denk aan ziekenhuizen, supermarkten, winkels en bij het afhalen van (eet)bestellingen). Uitgezonderd: restaurants en pubs (behalve als je iets op haalt).
  Uitgezonderd zijn:
  – Kinderen onder de 11
  – Mensen met een handicap
  – Degenen met ademhalingsmoeilijkheden
  – Iedereen die reist met iemand die vertrouwt op liplezen
 • Afstand houden: Ruim 2 meter
 • Groepsvorming: Geen ontmoetingen binnen, alleen in de noodzakelijke bubble en kinderopvang. Vanaf 29 maart mag je vijf personen buiten ontmoeten.
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Dicht, vanaf 12 april gaan de dierentuinen weer open. Sommige buitenattracties zijn al open (parken).
 • Accommodatie: Alleen open voor noodzakelijke opvang. Campings vanaf 12 april weer open. Vanaf 17 mei wordt de reguliere opening verwacht (met de bekende restricties).
 • Restaurants/pubs: Dicht, vanaf 12 april gaan de terrassen open.

Wales

Let op: Bekijk hier de lokale uitbraken en regels. Wales is in lockdown, reizen van en naar Wales is verboden als het niet essentieel is.

 • Quarantaine: ja 10 dagen en je moet dit formulier invullen. Je moet ook twee coronatests ondergaan nadat je in Wales bent aangekomen. Je moet deze boeken voordat je op reis gaat.
 • Mondkapje: Verplicht vanaf 27 juli in het openbaar vervoer (3-laags-mondkapje), en vanaf 14 september verplicht in winkels en openbare binnenruimten. Wordt aangeraden waar sociale afstand niet mogelijk is.
 • Afstand houden: 2 meter
 • Groepsvorming: Maximaal 6 mensen van 2 huishoudens mogen elkaar buiten ontmoeten (binnen mag je maar met één ander huishouden afspreken, dit huishouden mag niet wijzigen).
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Dicht, vanaf 26 april mogen buitenattracties weer open.
 • Accommodatie: Alleen open voor noodzakelijke reizigers.
 • Restaurants/pubs: Dicht, vanaf 26 april mogen de terrassen weer open.

Schotland

Let op: Bekijk hier de lokale uitbraken en regels. Vanaf 5 januari is Schotland weer in zeer strenge lockdown, met een paar eilanden uitgezonderd. Vanaf 26 april verwachten ze pas enige versoepelingen.

 • Quarantaine: ja 10 dagen in een verplicht quarantainehotel en je moet dit formulier invullen. Plus je moet een negatieve testresultaat (max. 72 uur oud) laten zien. En op dag twee en acht moet van je quarantaine moet je nog eens getest worden.
 • Mondkapje: verplicht in openbaar vervoer en in winkels
  Uitgezonderd:
  – Kinderen jonger dan 5 jaar
  – Mensen met ademhalingsmoeilijkheden en mensen met een fysieke aandoening waardoor het moeilijk is om een ​​masker op zijn plaats te houden
  – Bestuurders achter een beschermend schild
 • Afstand houden: 2 meter (ruim 1 meter waar het niet anders kan)
 • Groepsvorming: Mag nu niet, vanaf 26 april waarschijnlijk weer 6 mensen van maximaal 3 huishoudens buiten.
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Dicht, vanaf 26 april mogen een aantal attracties weer open met maatregelen. Vanaf 17 mei verdere versoepelingen verwacht.
 • Accommodatie: Alleen open voor noodzakelijke reizigers. Vanaf 26 april langzaam weer open. Vanaf 17 mei verdere versoepelingen verwacht.
 • Restaurants/pubs: Dicht, vanaf 26 april langzaam weer open met tijdsrestricties. Vanaf 17 mei verdere versoepelingen verwacht.

Noord-Ierland

Let op: Bekijk hier de lokale uitbraken en regels. Noord-Ierland is in strenge lockdown! De Noord-Ieren mogen zonder reden niet naar buiten.

 • Quarantaine: ja 10 dagen en je moet dit formulier invullen. Plus je moet een negatieve testresultaat (max. 72 uur oud) laten zien.
 • Mondkapje: Verplicht in het openbaar vervoer en winkels.
 • Afstand houden: Ruim 1 meter
 • Groepsvorming: Vanaf 12 april: maximaal 10 personen (inclusief kinderen) uit niet meer dan twee huishoudens buiten samenkomen in een privétuin, maar u dient sociale afstand te bewaren
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Dicht.
 • Accommodatie: Alleen open voor noodzakelijke reizigers.
 • Restaurants/pubs: Dicht, alleen afhalen.

Guernsey en Alderney

 • Quarantaine: ja, Iedereen die uit categorie 4-regio’s en -landen komt, moet nu zichzelf isoleren totdat ze een negatief resultaat hebben ontvangen van een dag 1- en een dag 13-test. Als je een dag 1- of dag 13-test afwijst, moet je je gedurende 21 dagen isoleren. Je moet een Travel Tracker account aanmaken voordat je naar deze eilanden reist.
 • Mondkapje: Niet verplicht, maar wel geadviseerd in overdekte publieke ruimtes en transport.
 • Afstand houden: 2 meter
 • Groepsvorming:
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Check de website om te weten of een tijdslot moet reserveren
 • Accommodatie: Kijk altijd op de website van je accommodatie
 • Restaurants/pubs: Bekijk de website. Houdt afstand en volg de aanwijzingen en reserveer vooraf

Jersey

 • Quarantaine: ja, met een test bij aankomst en op dag 5 en dag 10. Zelfisolatie van 14 dagen, wellicht minder bij negatieve uitslag van de dag 10 test. Iedereen die naar Jersey wil reizen, moet voor vertrek een online registratieformulier invullen.
 • Mondkapje: In het openbaar vervoer en publieke ruimtes.
 • Afstand houden: Ruim 1 meter
 • Groepsvorming: Niet meer dan 10 personen in je huis of tuin.
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Open met restricties.
 • Accommodatie: Open met restricties. Kijk altijd op de website van je accommodatie
 • Restaurants/pubs: Open met restricties.

Isle of Man

 • Quarantaine: Het eiland is dicht voor bezoekers, er wordt geen opening voor augustus verwacht.
 • Mondkapje: Verplicht in het openbaar vervoer, en ten zeerste aanbevolen als op openbare plaatsen.
 • Afstand houden: 2 meter
 • Groepsvorming: Niet meer dan 10 personen buiten, binnen nog niet toegestaan.
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: Dicht.
 • Accommodatie: Alleen open voor noodzakelijke reizigers.
 • Restaurants/pubs: Bekijk de website, alleen voor afhalen.

Gibraltar

 • Quarantaine: Alleen open voor noodzakelijke reizen. Je moet van te voren het COVID-19 locator form invullen.
 • Mondkapje: verplicht in openbaar vervoer en openbaren ruimtes (winkels, attracties etc). Verplicht in een gedeelte van de stad, maar ook daarbuiten zeer gewenst.
 • Afstand houden: 2 meter
 • Groepsvorming: Niet meer dan 16 personen.
 • Volg altijd de aangegeven maatregelingen (bv handen schoonmaken/desinfecteren, het dragen van een mondkapje en afstand bewaren)
 • Attracties: De meeste zijn open, check de website om te weten of een tijdslot moet reserveren
 • Accommodatie: Open, kijk altijd op de website van je accommodatie
 • Restaurants/pubs: Open. Houdt afstand en volg de aanwijzingen en reserveer vooraf.

21 thoughts on “COVID-19/corona: reizen naar het Verenigd Koninkrijk

 1. wij, 2 personen, willen met nog 2 andere personen op vakantie naar Engeland.. dus met 4 personen in 1 auto, mag dat ?

 2. Wij willen eind augustus/begin september op de motor naar noord Ierland. We hebben een groot vakantiehuis geboekt, we zijn met 12 personen, afkomstig van meerdere huishoudens.
  Mag dit volgens de huidige regels? Of is dit groepsvorming binnenshuis? Volgens de verhuurder is het geen probleem, maar ik vind weinig info over het verblijf in vakantiewoningen… Bvd voor de reactie

 3. Dat formulier wat je moet invullen is best verwarrend. Je wordt alsnog ‘gedwongen’ om in quarantaine te gaan. Vragen als: woon je in Londen, werk je daar, heb je een essentieel beroep, etc.. zorgen hiervoor.

 4. Beste , 2 kinderne (11-16j ) zouden volgende week op bezoek b-willen gaan naar hun tante in oxford voor 5 dagen .
  Moeten zij in quarantaine of het gezin van mijn zus?
  of is een corona test een vrijgeleide?

  1. Reizigers vanuit Nederland hoeven niet in quarantaine, reizigers vanuit België wel. Dit telt ook als je hier de 14 dagen voor aankomst in de UK bent geweest.
   Deze regel telt zo ver wij weten ook voor kinderen. Een test brengt hier geen verandering in.
   Meer informatie: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk

  1. Beste Sascha, Dit is niet de bedoeling. Je zou dan in quarantaine moeten in Engeland. Dat betekent dat je niet naar buiten mag en ook geen contact mag hebben met je familie (tenzij noodzakelijk). Lees er hier meer over.

 5. Ik heb voor een jaar mijn ouders niet gezien. Ze zijn oud, 80 plus en mijn vader heeft Parkinsons en gaat bijna niet meer de deur uit. Mijn moeder zorgt voor hem.. ik wil hun heel graag zien. Ik ben nu 4 weken vrij door de horeca lockdown en vind het een goede kans om te gaan. Ik overweeg om met de boot te gaan met mijn eigen auto en gelijk naar mijn ouders toe rijden. Thuis blijven daar is geen probleem. Ik hoef verder niets te doen. Ik wil alleen met mijn ouders zijn. Ze wonen in Bolton, Noord Engeland en mogen volgens de regels geen thuis bezoek. Maar ik zou wel met hun mogen blijven toch? Ik vind het al moelijk om daar de goede info over te vinden.

  1. In Bolton tellen nu de zwaarste maatregelen, zie https://www.bolton.gov.uk/coronavirus-support-1/local-restrictions-can-cannot/1 daarvoor. Hierin staat dat een huishouden alleen zijn support bubble mag zien.
   Wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat moet je 14 dagen in quarantaine. (https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk)
   En wanneer je in Nederland terug komt word je ook weer geacht om 10 dagen in quarantaine te gaan.
   In de UK zijn ze zeer strikt en kunnen ze je hoge boetes opleggen.

 6. Ik moet voor muziek 2 dagen in Birmingham zijn. En zijn maar daar met zn 3én in totaal inclusief ik. Kan dat want ik hoor en zie dat er gewoon 2 vluchten per dag gaan naar Birmingham omdat het een klein luchthaven is.

  1. ik weet niet wat je precies bedoelt met ‘voor muziek’, maar reizen naar het Verenigd Koninkrijk zonder essentiële reden (belangrijk werk en belangrijke familieaangelegenheden) zijn verboden. Ook in het Verenigd Koninkrijk zelf mag je nu niet naar buiten als je daar geen reden voor hebt. Je mag hooguit met één vreemde op straat zijn (waar je 2 meter afstand van moet houden)

   1. Ik ben een artiest en heb een studio sessie daar. voor 2 dagen (totaal zijn we met 3 man) dat is ik van hier en de 2 die daar wonen. Want hun zeggen ook dat er gewoon vluchten binnen komen vanuit Amsterdam naar Birmingham 2x per dag.

  1. Goedemiddag Hugo, neem voor dit soort vragen contact op met Buitenlandse Zaken via 0247 247 247, Whats App (06 8238 7796), Twitter of het Wereldwijd Contactformulier (linkjes bovenaan in dit artikel).

 7. Ik wil maandag naar london en vrijdag terug gekomen. Met de auto. Dus vanaf hier via belgie en frankrijk naar engeland. Het is een zakelijke reis.
  Ik ga daar vloer en wand tegels leggen en breng levensmiddelen voor een supermarkt mee en voor mijn broers supermarkt hier in nederland neem ik van uit london spullen mee. Moet ik dan nog steeds in quarantaine met een negatieve covid test

  1. Beste Gabri, neem voor dit soort vragen contact op met Buitenlandse Zaken via 0247 247 247, Whats App (06 8238 7796), Twitter of het Wereldwijd Contactformulier (linkjes bovenaan in dit artikel). Let er ook op dat je voor het invoeren en uitvoeren van producten tegenwoordig ook papieren nodig hebt. Zie https://www.brexitloket.nl/onderwerpen/export.

 8. Ik heb een relatie met iemand uit Engeland, is het toegestaan om elkaar op de AirPort te zien en dezelfde dag terug?

  1. Goedemiddag Elizabeth. Wij raden je aan om contact op te nemen met Buitenlandse Zaken voor dit soort vragen. Dit kan via 0247 247 247, Whats App (06 8238 7796), Twitter of het Wereldwijd Contactformulier (linkjes bovenaan in dit artikel).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top