You are here
Home > Nieuws > Evenementen > Engelse kerst met Ciconia Consort

Engelse kerst met Ciconia Consort

Ciconia Consort, Den Haag
Het Ciconia Consort met dirigent Dick van Gasteren in de Grote Kerk Naarden.

Vanaf zondag 15 december presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort het concertprogramma Engelse kerst, concert in Victoriaanse stijl. Het orkest speelt werken van Engelse componisten die zich hebben laten inspireren door het nostalgische Victoriaanse kerstgevoel. Première van Engelse kerst is op 15 december in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Daarna is het programma te zien in de Grote Kerk in Naarden (21 december) en TivoliVredenburg in Utrecht (22 december). Solist is tenor Peter Gijsbertsen, winnaar Nederlandse Muziekprijs 2018.

Nostalgisch kerstgevoel

Het was de echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert die het typische Engelse kerstfeest, zoals dat nu bekend is, vanuit Duitsland introduceerde in Engeland. Het populaire koninklijke paar maakte van het kerstfeest een huiselijk familiefeest compleet met kerstboom en Christmas pudding. Afbeeldingen van Victoria en Albert, met hun kinderen rondom de kerstboom, verscheen op populaire prenten die in grote oplages verspreid werden in Engeland. Het Engelse kerstfeest in de periode voor prins Albert was een losbandig (katholiek) feest waarin drank en liederlijk gedrag de boventoon voerde.

Buiten Engeland is vooral de Engelse koormuziek in de kerstperiode populair. Maar naast koormuziek hebben veel Engelse componisten andersoortige werken geschreven voor de kerstperiode en dat is minder bekend. Met name Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams lieten zich inspireren door het nostalgische Victoriaanse kerstgevoel. Elgar componeerde voor kerstmis A Christmas Greeting. Componist Frank Bridge greep met Sir Roger de Coverley, A Christmas dance terug op een traditionele folksong van John Playford uit 1685.

Ciconia Consort

Ciconia Consort, Den Haag
Het Ciconia Consort met dirigent Dick van Gasteren in de Grote Kerk Naarden.

Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013 en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort heeft de afgelopen vijf jaar naam gemaakt met spraakmakende concerten. Naast zijn dirigentschap voor Ciconia Consort is Dick van Gasteren de vaste gastdirigent voor het fameuze Orquesta Simón Bolivar uit Venezuela. Concertmeester Emmy Storms ontving dit jaar de Amsterdamse Grachtenfestival Prijs.

Tenor Peter Gijsbertsen nam januari 2018 de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst. Eerder was hij in 2012 drievoudig winnaar van het Internationaal Vocalisten Concours in  Den Bosch. Peter Gijsbertsen studeerde o.a. bij Ira Siff, Christina Deutekom en Roberta Alexander. Hij zingt bij vrijwel alle gerenommeerde Europese operahuizen. Met Ciconia Consort heeft Peter Gijsbertsen in het recente verleden al drie producties gemaakt.

Meer informatie

Data
Zo 15 december 15:00 uur – De Nieuwe Kerk, Den Haag
Za 21 december 20.15 uur – Grote Kerk, Naarden
Zo 22 december 11.00 uur – TivoliVredenburg, Utrecht

Meer informatie: ciconiaconsort.nl/engelse-kerst/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top