Home » Typisch Brits » Evenementen » Het Schots Weekend 2023

Ook dit jaar waan je je weer in Schotland als je begin september in Alden-Biesen bent. Op 8, 9 en 10 september is daar dan het gezellige Schots Weekend 2023.

Geschiedenis Schots Weekend

Het Schots Weekend is een icoon geworden. Ruim 36 jaar geleden begonnen als ééndaagse pipeband-competitie in Bokrijk/Genk (met toen al 17 bands) is een en ander uitgegroeid tot een internationaal 3-daags festival van formaat. Eind jaren 80 en begin jaren 90 werd er regelmatig van competitieterrein veranderd. Sinds 1994 wordt het Schots Weekend op een vaste plek gehouden: in het Belgische Bilzen bij Kasteel Alden-Biesen. Vanaf het eerste jaar was het festival een schot(..) in de roos. Het programma werd al snel voller met onder meer een solo-competitie, Highland Games en Highland Dancing. In 1989 werd het evenement voor het eerst een Schots WEEKEND!

En behalve dat er meer optredens waren, met zelfs folk optredens, kwam er ook een heuse Schotse markt, allerlei animatie (ook voor kinderen) en zo werd het Schots Weekend tot een gezinsvriendelijk, sfeervol festival. En in 2007 werd besloten om ook de vrijdagavond aan het festivalweekend toe te voegen. Dus drie dagen boordevol Keltische sfeer en cultuur.

Schots weekend, een van de Britse evenementen in de Lage Landen

Programma Schots Weekend 2023

En ook dit jaar is er op 8, 9 en 10 september weer een Schots Weekend met een gevarieerd programma! Een recent overzicht vind je hier.

In een nutshell:

 • Vrijdag: Schotse avond in Martin’s Pub.
 • Zaterdag: Onder andere het Belgian Pipe Band Championship en de Highland Dance competitie; de massed-band (een gemeenschappelijk optreden van de pipe bands). Verder is er uitgebreid folk programma en kun je de randactiviteiten volgen (zoals de markt)
 • Zondag: De Highland Games! Met zelfs een ‘Highland Games for kids’.
 • Alle dagen: In de boomgaard zijn twee heuse kampementen te vinden: de Sassenachs en de Schotten, maar ook de Vikings van Svart Ulfarnir. Vikings zijn de voorouders van de Schotten. Verder zijn er ook de demo’s van het schapendrijven. Voor de kleinsten zijn er onder meer springkastelen, een verteller, een make-up stand en een levend standbeeld. Dan is er de uitgebreide Schotse Markt en de “Incredible Accoustic Marquee” met verschillende gastoptredens. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd: De whisky- en champagnetent bevindt zich terug op zijn vertrouwde plek, vlak langs de ingang. 

De optredens

Hieronder een overizcht:

Bards and beards (BE)

Bards and beards (BE) op het Schots Weekend 2023

Al sinds 2019 schuimt Bards and Beards de podia af in Vlaanderen. Vele malen brachten ze reeds het publiek naar de authentieke Ierse pub-sfeer, ongeacht de locatie. De akoestisch gebrachte songs zijn een greep uit het onbekendere poëtische werk dat reeds eeuwen meegaat, alsook de alom bekende meezingers en meebrullers. Ken je ze niet, geen probleem, je zal worden meegezogen. Deze mannen met baarden zingen je naar een hogere sfeer. Laat je onderdompelen in het verhaal van hun duizelingwekkende optreden! Je zal dronken van muziek naar huis keren.

Beinn Lee (SCO)

Beinn Lee is een zeskoppige band uit Uist in de Buiten-Hebriden. In 2018 bracht de band hun debuutalbum OSGARRA uit en in 2021 verschijnt hun langverwachte tweede album DEÒ. Beschreven door de bekende piper Fred Morrison als “een frisse wind”. Opgericht in 2013, is de band geworteld in de westkust stijl van traditionele muziek. De collectieve erfenis van Gaelic song en west coast pipe muziek van de leden Micheal Steele, Pàdruig Morrison, Mairi Therese Gilfedder, James Stewart, Anna Black, en Seoras Lewis zorgen voor een zeer sterke Gaelic traditionele ruggengraat van hun muziek, maar hun hedendaagse en zelfgeschreven tunes en liedjes zijn doordrenkt met diverse moderne invloeden. Aan hun nieuwe album, Deò, is tweeënhalf jaar gewerkt, dus ze kunnen niet wachten om hun nieuwe muziek met jullie allemaal te delen. Deò is een mix van hun eigen composities en liedjes en veel van hun favorieten die ze door de jaren heen samen hebben gespeeld.

Bros en Buurmannen (BE)

Met de regelmaat van een klok-onder-invloed veranderen Vlaamse en Hollandse cafés wel eens in een authentieke Ierse pub. De ingrediënten: goed gezelschap, gerstenat om uw vingers van af te likken én live muziek waar je op z’n minst in gedachten op begint te dansen….

Vrolijke tunes uit de groene weiden, spannende verhalen over Keltische sex/drugs en rock’n roll, of misschien een dromerige melodie met de reuk van de zilte zee in de neus?

Bross & Buurmannen hebben het in hun rugzak, en laden alles parmantig voor u uit!

Bezetting Bross & Buurmannen:

 • Renald Bosserez: low & thin whistles / stem
 • Jeroen Goegebuer: viool
 • Steven Goossens: accordeon
 • Koen De Schepper: djembé
 • Bruno Verheyden: gitaar

Coincidences (NL)

The Coincidences hebben zichzelf bij toeval in het jaar 2015 opgericht. Sindsdien is een groot deel van het land en ook daarbuiten onveilig gemaakt met een mix van onstuimige Ierse folk, prachtige ballads en snelle jigs en reels.

Hoogtepunten in het toch nog prille bestaan zijn optredens in de Amsterdam Tower, Keltfest festival, Parijs en the Celtic Fields (op de Veluwe).

Dit jaar hebben The Coincidences hun koers vanuit Ierland iets verlegd naar Schotland. See you soon Guinness, hello Whisky. Net zo’n fraaie muziek, maar een iets ander accent.

Check de band op thecoincidences.nl, op Facebook en Spotify!!

The Coincidences bestaat uit:

 • Peter Bouter: gitaar en gitaarbanjo
 • Olaf Borsboom (Neil McFarlach): viool, zang, hurdy gurdy
 • Taggi Eenstroom: zang, spoons
 • Conner de Weers: drums, bodhran
 • Peter Eijsten: concertina, accordeon, whistles, zang
 • Gijs Nielen: bas, Irish bouzouki, zang

Nevermind Nessie (BE)

Nevermind Nessie en hun op folk geïnspireerde punkrock bestaan al sinds 2009. Ze zijn een inspiratiebron voor vele dronken nachten, dansfeesten en af en toe een welverdiende kater. Straight forward, no nonsense, hard going en altijd levendig. Dat is de beste manier om een live show van deze vijf Belgen te beschrijven. Gedreven door folk tunes op fluit, accordeon en fiddle en ondersteund door een ijzersterke punkrock ritmesectie, zijn ze een perfecte match voor elke bar, club of festival op zoek naar een goede tijd.

Door de jaren heen hebben ze verschillende albums en EP’s uitgebracht, shows gespeeld in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, gespeeld met bands als The Rumjacks (AUS), The Moorings (FR), Sir Reg (SE), The O’Reillys and the Paddyhats (DE), Muirshin Durkin & Friends (DE)…

Altijd in voor een feestje, een biertje en een dansje, ze kijken er naar uit om live shows te blijven spelen waar ze maar kunnen!

Paddy Buchanan Band (SCO)

De Paddy Buchanan Band is een vijfkoppig ensemble uit Aberdeen, Schotland, dat zich specialiseert in de bewerking van traditionele folkliedjes. Voornamelijk ballades uit het noordoosten van Schotland, maar ook liedjes uit Ierland, Engeland en de Nieuwe Wereld. Deze liedjes zijn muzikale verhalen over liefde, verlies, triomf en tragedie – vaak verhalen die al honderden jaren worden doorgegeven. Verwacht vocale harmonieën, up-beat tribale grooves geleverd door de “Drum Circle”, samen met ingewikkelde melodieën geweven met Accordeon en Mandoline.

Paddy Buchanan Band bestaat uit:

 • Paddy Buchanan: Vocals & Guitar
 • Claire Hawes: Vocals & Bodhran
 • Craig Spink: Drums
 • Euan Reid: Accordion
 • Craig Dyke: Mandolin

Petty Kingdom (IRL)

Terug op veler verzoek: PETTY KINGDOM is Thomas Andrew op zang en akoestische gitaar en Birgit Bettina op viool.

Met meer dan 30 jaar ervaring tussen hen in de Temple Bar scene in Dublin en in live muziek podia in heel Europa, brengt Petty Kingdom hun levendige mix van Ierse, Pop, Rock en verzoekjes naar een stad bij jou in de buurt.

Primo Nocta (BE)

Prima Nocta is de explosieve mix van zes muziek enthousiastelingen, die hun talenten verenigen om elk optreden als een unieke en energieke show aan te bieden! Ze worden gevormd door het samenvoegen van de vaardigheden van elk van de leden Cédrik, Pros, Rony, Edwin, Bert en Stéphane. Hun rauwe muziek wordt overgebracht met een intensiteit die grote slagen van geëlektrificeerde riffs, oorverdovende drums, en gigantische doedelzakken. Door het combineren van de stijl van In Extremo met de Duitse efficiëntie van Rammstein, verwerkt de band alles van zachte melodieën tot sterke percussies. Prima Nocta presenteert zich als één van de beste huidige groepen in de de Folk Metal scene!

Snakes in Exile (BE)

September 1992. Een pril muzikaal gezelschap uit Hasselt en Antwerpen slaat definitief de weg in van de Keltische folk met een concertreeks voor Guinness. Ze noemen zich Snakes in Exile en zijn de daaropvolgende jaren te zien in pubs, rokerige bruine kroegen, concertzalen, op festivalpodia en met vaste regelmaat op het Schots Weekend. September 2022. Schots weekend. De meest uitgelezen gelegenheid voor Snakes in Exile om hun 30-jarig bestaan te vieren!! Toeval bestaat niet. De Snakes rekenen op u om hier een onvergetelijk feest van te maken. Stilstaan zal geen optie zijn bij hun opzwepende mix van eigen werk, aangevuld met pittige interpretaties van traditionals en covers in verschillende genres. Snakes in Exile is een vierkoppige band met een basisinstrumentarium van drums, bas, accordeon en gitaar. En 4 stemmen. Maar voor een bijzondere gelegenheid als deze trekken zij graag de bovenste lade gastmuzikanten open.

Snakes in Exile stellen zich graag als volgt aan u voor:

 • Luc Baillieul: gitaar, zang
 • Peter Van Aken: accordeon, zang
 • Gert Meulemans: bas, zang
 • Kristiaan Malisse : drums & percussie, gitaar, zang
 • Baptiste Argouarc’h: viool
 • Igor Maseroli: sax

Sons of Sirius (BE)


Sons of Sirius, een folkband uit het Dendermondse: met één been in de Vlaamse klei, met het andere been over het kanaal.
Uit deze spreidstand vloeit hun Keltisch geïnspireerde muziek voort: zowel traditionals als zelfgeschreven nummers passeren de revue,
Soms een luisternummer, dan weer een dansbaar deuntje. Kortom: het traditionele dorpsfeest in bandvorm.

Tinwhistle, viool, zangstemmen en gitaar voeren de toon. Deze (drie)koppige band staat te springen om voor u te spelen.

Talisk (SCO)

We zijn zo trots om de volgende band aan te kondigen die ons hoofdpodium op zaterdag 9 september op zijn kop zet: het geweldige TALISK.

Baanbrekend, toonaangevend, genre-overstijgend, globetrotter, onmiddellijk boeiend… het is geen wonder dat Talisk hoog staat aangeschreven bij de meest gevraagde folkgroepen die de laatste tien jaar en meer uit Schotland zijn voortgekomen.

Mohsen Amini (BBC Radio 2 Folk Awards’ Musician of the Year), Graeme Armstrong en Benedict Morris (BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year) combineren concertina, gitaar en fiddle tot een baanbrekende, veelgelaagde signatuur die het publiek over de hele wereld in vervoering heeft gebracht. In de kern zijn het drie schijnbaar akoestische instrumenten – maar in de handen van drie meester-ambachtslieden; één onmiskenbaar, gedurfd geluid en een boeiende live show.

The True Gods of Soun and Stone (BE)

De ‘True Gods’ zijn de voorbije jaren alom bekend geworden in onze contreien. Jeroen (gitaar), Sam (mandoline), Ben (mondharmonica) en Stijn (drums) spelen pittige oude en recente Ierse songs. The True Gods of Sound and Stone op ons podium, fris en zonder kater.

West of Eden (SWE)

West of Eden is de Zweedse folkrockband die de Keltische muziekscene nieuw leven heeft ingeblazen met hun unieke geluid en briljante songwriting. Meesterlijk muzikaal vakmanschap gecombineerd met de buitengewone stem van zangeres Jenny Schaub en een diepe liefde voor de traditionele Britse en Ierse volksmuziek heeft hen een solide reputatie opgeleverd bij critici en fans over de hele wereld.
Als je naar een concert van West of Eden gaat, zul je zeker versteld staan ​​hoe de band zich gemakkelijk tussen intieme akoestische verhalen, traditionele deuntjes en aanstekelijke, opbeurende folkrock werpt.
En ze kunnen ook best grappig zijn 😉
Echt een geweldige liveband!

Whatevers Left (NL)

Whatever’s Left is een opkomende Folk Rock band met een stormachtige ontwikkeling. Het afgelopen jaar hebben ze dan ook vele festivals en kroegen mogen meenemen in de Ierse sfeer en het publiek laten dansen en feesten. Momenteel spelen ze bekende en minder bekende covers van bands als Flogging Molly, Fiddlers Green, Dropkick Murphys en Rumjacks. Daarnaast wordt er aan aan eigen materiaal gesleuteld en hebben ze leuke meezingers om op los te gaan!

Zjeeslunse & Zjeekatte & Rataplan (W-VL)

De Zwins Zin Were Tus

Haal niet één, niet twee maar drie Westvlamingen weg uit hun heimat, verban ze naar godvergeten uithoeken in pakweg Vlaams-Brabant en Limburg en ga er van uit dat ze zich zullen aanpassen. Ja, maar … bloed kruipt waar het niet gaan kan en de roep van tzeetje is sterker dan henzelf. Meer zelfs, gezien de oprukkende Noordzee ten gevolge van één of andere klimaatopwarming, zien ZJEESLUNSE, ZJEEKATTE & RATAPLAN het als een heilige opdracht om ’t zeetje zelf nu al tot bij de binnenlanders te brengen.

Dit balorkest brengt een lach en een traan in het authentiek Westvlaams zonder een blad voor de mond te nemen. U zal als niet Westvlaming zeer waarschijnlijk een aantal klinkers moeten kopen of zich tot “hoohle” moeten wenden om te begrijpen waar het over gaat maar laat dat de pret niet bederven. Hier biedt het ‘boekstje’ getiteld “WUK ZEITIE?” soelaas (dit boekje bevat alle originele teksten MET vertaling in het Nederlands).

Laat je fonetisch mee dobberen op de muzikale zee die ZJEESLUNSE, ZJEEKATTE & RATAPLAN bevaren en geniet van het uitzicht. Er mag gedanst worden maar dat is op eigen risico.

Zjeeslunse & Zjeekatte & Rataplan bestaat uit:

 • Koen Marcel Depreitere – zang, akoestische gitaar
 • Frank D’Heye – accordeon, mondharmonica
 • Guy Vanhove – slagwerk en aanverwanten

Meer informatie

Lees hier ons verslag van het Schots weekend in Bilzen – 10 september 2016.

Of bekijk de officiële website voor meer informatie en tickets (of houd onze Facebook-pagina in de gaten…).


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.