You are here
Home > Blog > Hup Hull, maar wacht niet tot 2017!

Hup Hull, maar wacht niet tot 2017!

hull

Het zal ook niemand ontgaan zijn dat Hull Culturele Hoofdstad van 2017 geworden is. Maar zo lang hoef je niet te wachten om er naar toe te gaan. De stad bruist van cultuur….

Hull is vaak voor velen alleen een ‘doorvoerhaven’ naar verder, naar York, Lincoln of naar Schotland. Velen kennen de stad dus niet. Dat moet veranderen. Dit deel van Yorkshire is beslist een bezoek waard. Niet alleen Hull dus, ook de gebieden en plaatsen eromheen, bijvoorbeeld Bridlington met vele wandel- en fietsmogelijkheden, met als extra bijzonderheid een prachtig natuurgebied met vogelbroedplaatsen die je bijna nergens anders vindt. Wij gaan ze bezoeken en je leest erover op Britblog. Een gezellige vakantie aan het strand, een wandeling door de tuinen van een landhuis, een dagje op verkenning in de stad, een bezoek aan een marktplaatsje of een voettocht langs de spectaculaire kustlijn met zijn rijke flora en fauna; dit is werkelijk het Yorkshire van jouw dromen: het kan allemaal.

hull 2017Hull is voornamelijk bekend als haven voor de P&O-ferry’s vanuit Rotterdam en Zeebrugge. Het is niet zo zeer omdat Hull in 2017 Europese Culturele hoofdstad is, dat de stad zich op de kaart probeert te zetten. Hull is hier al jaren mee bezig om bekend te worden als mooie stad met tal van bezienswaardigheden. En Hull is er in geslaagd. Er is een museumkwartier met tal van musea van oude en moderne kunst, bijna allemaal gratis. Wij gaan er enkele van bezoeken en gaan met een gids door de stad.

Hull is in feite een oude havenstad met een authentiek oud centrum en talloze kleine winkeltjes. Maar als je weet dat Hull tijdens de Tweede Wereldoorlog voor 95 procent gebombardeerd, dus vernield werd, bekijk je de gerestaureerde stad weer met andere ogen. In de race voor verkiezing van Culturele hoofdstad was het voor velen een verrassing dat Hull won. Wij zagen de cultuur nog vooral in de musea en het grote aanbod van toneelstukken en dergelijke.

Shoppen in Hull

Maar Hull is ook een paradijs voor shoppingliefhebbers, niet zozeer in het centrum: er is een aantal nieuwe shoppingcenters, meestal aan de rand van het centrum. Je ziet het al als je het station uitloopt: grote moderne winkels omringd door oude gebouwen uit de vorige eeuw(en). St Stephens Shopping Centre is er zo een, met een groot aantal moderne winkels zoals Zara, Oasis, Clarks en een supergrote supermarkt (Tesco). Meer shoppingcenters met soms kleinere winkels in plaats van de grotere. Bijvoorbeeld het Prospect Shopping Centre en het Princess Quay Shopping Centre dat zelfs ‘op het water’ gebouwd is (op de weg van het centrum naar de haven). De haven krijgt een upgrade met leuke winkels en restaurantjes. De drukke verkeersweg die je nu moet oversteken gaat op de schop en wordt overdekt volgens hoofd Toerisme Dan Wheeler

Omdat veel mensen niet met de (P&O-)ferry durven over te steken, bang om zeeziek te worden of omdat ze niet met de auto durven of willen rijden in Groot-Brittannië, hebben wij er voor gekozen om de reis vanuit Nederland per trein te gaan maken. De reistijd is wel korter maar vindt wel overdag plaats. Onze reiservaringen lees en hoor je hier… Het is trouwens ook mogelijk om met KLM naar Humberside Airport te vliegen vanaf Schiphol (ongeveer een half uur rijden van Hull).

Reis naar Hull

Met Eurostar vertrokken we op tijd vanuit Brussel-Midi. In Londen St-Pancras namen we de rechtstreekse IC-trein naar Hull. We hoefden niet over te stappen, dus binnen 3 uur ben je in Hull.

Op het station van Hull worden we opgewacht door Dan Wheeler (van Visit Hull and East Yorkshire). Hij verwelkomt ons, begeleidt ons naar ons hotel, Holiday Inn Marina hotel, aan de plezierhaven, maar op nog geen 200 meter van het centrum: ideaal dus… Dan Wheeler vertelt over zijn stad. De metamorfose is al eind 2014 gestart. Hull is eigenlijk een vissersplaats. Door de riante ligging werd de stad een havenplaats. De ‘boten’ van Ferrymaatschappij P&O komen er aan in de ochtend en vertrekken in de vroege avond weer naar Rotterdam.

Walk & Talk Hull

HullDan Wheeler vertelt over zijn stad:

 

 

 

 

 

HullDe fijnste, handigste en beste manier om Hull te ontdekken (zegt Dan) is om er een rondleiding met of zonder gids te doen. De ‘VVV’ is een goed startpunt. Sowieso is alles in het centrum van Hull gemakkelijk en snel te voet te bereiken. Dus gaan we met Paul Schofield verder met een walk&talk door Hull. Hij toont ons verrassende plekken, straatjes, gebouwen en hij loodst ons door ‘zijn’ Hull, de pubs niet vergetend….

 

 

HullHull… heel leuk de overdekte markt die we in Groot-Brittannië in meer steden zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

HullMusea Hull

Hull’s unieke Museum Quarter – bestaande uit Wilberforce House, het Hull and East Riding Museum, Streetlife en de Arctic Corsair trawler – is na of tijdens je rondtoer met of zonder gids een geweldige plek om je ontdekking van historisch Hull te beginnen. Erg leuk is het Streetlife Museum met vele transportmiddelen van vroeger (200 jaar oud) en nu. Je loopt er door een straat anno 1940 en stapt er zo op de bus of tram. Die brengt je in gedachte dan naar de Ferens Art Gallery (voor moderne kunst met bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren).

De museumcollectie van schilderijen en beeldhouwwerken overspant artistieke periodes uit de middeleeuwen tot heden. De collectie omvat Europese oude meesters, portretten, zeegezichten, en moderne en hedendaagse Britse kunst. Hoogtepunten zijn onder andere meesterwerken van Frans Hals, Antonio Canaletto, Stanley Spencer, David Hockney en Helen Chadwick. Nog niet genoeg cultuur? Dan ga je straks verder met ze allemaal te verkennen, maar eerst genieten van een drankje in het populaire café La Loggia.

HullMaar eerst wil Paul graag nog vertellen over het Transport Museum:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HullMet Paul liepen we naar het East Riding Museum. Een museum over geschiedenis. 35 miljoen jaar terug in de tijd met veel archeologie. De mammoet heet je welkom, later ontdek je de oermensen maar de Saksen en Vikingen zijn er ook.

 

Hull HullKortom: geen droog en ouderwets museum! Mooie stands, met geluid en vaak interactief…

 

 

 

 

We wandelen nog steeds met Paul, die ook zijn website nog even promoot!

 

Hull… Al een aantal pubs van buiten en van binnen gezien, allemaal favorieten van Paul….

 

 

Hull HullEn we eindigen de tour van en met Paul Schofield bij de pier. Een hele kleine, vertelt Paul, waar je duidelijk de wisseling van eb en vloed ervaart. Dat zie je trouwens op meer plaatsen in de stad. Ook op de plek waar je uitzicht hebt op de stormvloedkering in de Humber. Vanuit de pier kijk je uit op de monding bij de Noordzee. Je ziet ook de attractie “The Deep”. Een succesverhaal over een sealife-project met millenniumgelden. Hierover een andere keer meer.

Meer informatie over Hull

Alle informatie over Hull en eventuele tours met Paul (of wie dan ook), ook van alle plaatsen en gebieden om Hull heen, vind je op http://www.visithullandeastyorkshire.com/

 

Leon | 2014

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top