Home » Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery in het Fries Museum Leeuwarden

Gepubliceerd op 12 december 2021 | Laatst aangepast op 5 februari 2023

Icons, Fries Museum

Voor de prachtige portretten van de huidige Queen Elizabeth, Koningin Elizabeth I, Ed Sheeran en William Shakespeare moet je normaal naar het Londense National Portrait Gallery. Echter kun je nu deze aan het verbouwen is, een gedeelte van de collectie tot en met 9 januari zien in de tentoonstelling Icons in het Fries Museum in Leeuwarden.

De National Portrait Gallery is in 1856 geopend in Londen op St. Martin’s Place, net om de hoek bij Trafalgar Square en Leicester Square. Destijds vond men zo’n museum nodig om de vaderlandsliefde wat meer aan te wakkeren. Dus veel portretten van de helden van Engeland. Koningen en oorlogshelden voerde toen de boventoon, tegenwoordig vindt je er een grote verscheidenheid aan ‘helden’. Uit de geschiedenis van ook uit het heden. Met 215.000 werken heeft het museum de grootste portretcollectie ter wereld.

Waar de portretten in de National Portrait Gallery op jaartal hangt, heeft het Fries Museum gekozen voor thema’s. De portretten hangen bij Icons op de thema’s macht, roem, identiteit, zelfportret, vernieuwing en liefde & verlies. Naast de 88 portretten uit Londen heeft het Fries Museum ook afbeeldingen van hun eigen collectie toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een foto van Rowan Atkinson en een portret van Anna van Hannover. Je kunt de portretten aflopen met een audioguide ingesproken door Splinter Chabot. Hij vertelt veertien levensverhalen van de voorvechters en rebellen die je in de tentoonstelling kan zien. Zoals de verpleegster Mary Seacole, een van de beroemdste Zwarte, Britse vrouwen van de 19de eeuw die vervolgens in vergetelheid raakte.

Meer informatie Icons

Icons, Fries Museum

Je kunt een kleine greep van de portretten uit Londen nog tot en met 9 januari 2022 zien in het Fries Museum in Leeuwarden met de tentoonstelling Icons.
Pas in het voorjaar van 2023 gaat National Portrait Gallery in Londen weer open na een flinke verbouwing. Dan kun je er weer terecht voor 250.000 portretten van 1840 tot heden. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van het museum (npg.org.uk )

Meer informatie vind je op friesmuseum.nl .

Foto’s

Foto’s die we hebben gemaakt tijdens ons bezoek aan de tentoonstelling Icons in het Fries Museum.

  • Prince Charles Edward Stuart, National Portrait Gallery
  • Queen Elizabeth I, National Portrait Gallery
  • Icons, Fries Museum
  • Icons, Fries Museum
  • Icons, Fries Museum

Categorieën:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.