You are here
Home > Historie > Kerst in Groot-Brittannië

Kerst in Groot-Brittannië

Het is al bijna zover, de nachten worden langer en de dagen kouder, dus het is bijna Kerstmis. Wanneer de klokken verzet zijn naar de wintertijd begint de hectiek rondom dit feest al in Groot-Brittannië. Wie steekt de lichtjes aan? En met welke prachtige reclames komen de grote bedrijven?

Trafalgar Square

Reclames en lichtjes

In 1963 werd er door Joan Gillchrest begonnen met lichtjes op te hangen in het vissersdorpje Mousehole (Cornwall). Ze kon niet weten dat dit zo’n traditie zou worden. In Mousehole hangen nu elk jaar zo’n 7000 lampjes vanaf 14 december. En er zijn veel plekken in Groot-Brittannië zoals deze.
Het eerste gebouw wat met elektrische lampjes werd versiert (1881) staat in Londen en is het Savoy Theatre. Tegenwoordig is ook heel Londen versiert met lichtjes en deze worden traditioneel aangestoken door een bekende Brit (in 2014 Cheryl Cole) begin November.

Een andere traditie (sinds 2007) is de reclame van het warenhuis John Lewis geworden. Sinds dat jaar komen ze met een lange kerstreclame met een verhaaltje daarin. Deze wordt ondersteunt door een liedje (vaak een cover) van een bekende artiest zoals Lily Allen en Tom Odell.

https://www.youtube.com/watch?v=iccscUFY860

John Lewis reclame 2014

Advent

Iedereen is druk bezig met kerstkaarten, het kerstdiner, de versiering en natuurlijk de cadeaus. Advent wordt niet echt gevierd in Groot-Brittannië, er zijn echter twee gebruiken die eromheen hangen die nog wel gebruikt worden. Zo heb je de adventkalender. Een  kalender die op 1 december begint en waarbij bij elke dag een deurtje geopend mag worden. Origineel met elke dag een beeltenis van kersttaferelen, maar tegenwoordig met elke dag een chocolaatje.
Dit is nog de meest gebruikte traditie omtrent Advent. De andere, de kaars, is tegenwoordig al niet meer gebruikelijk. Hierbij heb je een kaars met 25 tekens daarop, waarbij je elke dag tot Kerst een stukje opbrand. Soms worden ook 25 losse kaarsen gebruikt.  Deze kaarsen zie je nog wel veel in de Britse kerken en scholen.

Kerstavond

Op kerstavond hangen de jongeren hun ‘sok’ bij de schoorsteen (of een ander mooi plekje bij de boom) en dan begint de spannende nacht. Natuurlijk is er ook wat lekkers achter gelaten voor de Kerstman: Mince Pies (vroeger hartige, nu zoete taartjes) en sherry (of melk) en soms een wortel voor de rendieren.
Voor de rest is kerstavond een rustig avondje, soms gaan de Britten nog naar een kerkdienst of de pub (of beide).

Eerste Kerstdag

Op kerstochtend is het dan zover; de pakjes, die de Kerstman die nacht heeft gebracht, mogen worden geopend. Dat gebeurt met het hele gezin waarna er ontbeten wordt. Daarna gaan sommigen naar de kerk en/of wordt er begonnen met de kerstmaaltijd klaar te maken. Waarbij natuurlijk een alcoholische versnapering hoort.
Om drie uur zitten velen Britten klaar voor de kersttoespraak van Koningin Elizabeth. Dit tijdstip is uitgekozen om zoveel mogelijk mensen van het Britse rijk te kunnen bereiken.  Deze traditie begon in 1932 met George V.

Kersttoespraak van Elizabeth in 1957

Daarna beginnen de Britten al aan de kerstmaaltijd, wat veelal de traditionele gevulde kalkoen is. Voordat de kalkoen wordt aangesneden knalt iedereen zijn cracker eerst open. Een typisch Britse traditie sinds 1847. Het is een koker met folie eromheen, waarbij je aan beide kanten moet trekken om hem te openen. Er zit dan een klein cadeautje en een spreuk of grap in.
Na de kalkoen komt vaak de Christmas fruitpudding met brandy saus. Soms wordt er nog een munt in de pudding gestopt, wie deze vindt mag een wens doen.

Na de maaltijd is het tijd voor gezelligheid met het gezin, familie en vrienden.

Tweede Kerstdag (Boxing Day)

Op de dag na kerst is het tijd om cadeaus te geven aan mensen buiten het gezin. Het is bedoeld om mensen die het minder breed hebben te helpen. Vroeger werd alles wat over was van de dag ervoor uitgedeeld aan de armen. In het verleden kregen bedienden of handelaars die voor rijke gezinnen werkten een kerstpakket (Christmas box) van hun werkgever met geschenken. De doos was een manier om dank te zeggen voor het hele jaar door. Daar dankt Boxing Day zijn naam aan.
Tegenwoordig is deze dag meer bekend om de uitverkoop, die deze dag officieel begint. Kerstcadeaus worden geruild en er staan rijen voor de winkels om de beste koopjes te kunnen scoren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top