You are here
Home > Groot-Brittannië > Engeland > Leeds Castle

Leeds Castle

Leeds Castle ligt niet zo als je zou vermoeden bij de stad Leeds, maar bij Maidstone (of bij het kleine dorpje Leeds) in de regio Kent. Het is met de auto vanaf Dover goed te bereiken, daarnaast kun je er ook heen met de trein vanaf Londen (1 uur).

Leeds Castle

Leeds Castle is een kasteel met een rijk verleden, wat begon als Noormannenfort. Het is prive- eigendom van zes middeleeuwse koninginnen van Engeland geweest, een paleis gebruikt door Henry VIII en zijn eerste vrouw Catharina van Aragon, een Jacobijnse landhuis, een Georgische herenhuis en in het begin van de 20e eeuw een toevluchtsoord voor de invloedrijke en beroemde medemens. In de 21e eeuw is het uitgegroeid tot een van de meest bezochte plekken in Groot-Brittannië.
De eerste stenen van het kasteel werden neergelegd door een Normandische baron tijdens het bewind van Willem de Veroveraar , de zoon van Hendrik I , op een eiland in de rivier de Len. In 1278 kwam het in bezit van koningin Eleonora van Castilië , de eerste vrouw van Edward I. Daarna bleef het voor 300 jaar een koninklijke residentie, waarna het weer een prive-woning werd. Daarna bleef het voor vier eeuwen in een netwerk van met elkaar verbonden families.

In het kasteel kun je nu vooral de geschiedenis van Lady Baillie ervaren, zij was de laatste particuliere eigenaar van het kasteel. Zij droeg haar verblijf na haar dood in 1974 over aan het Leeds Castle Foundation. Er zijn ook kamers en gedeeltes waar je weer terug bent in de Middeleeuwen. Ook krijg je de geschiedenis duidelijk in beeld te zien, want van het oorspronkelijke gebouw is door brand en verbouwingen weinig meer over.

Het kasteel is prachtig gelegen in het glooiende landschap met verschillende tuinen er omheen. Het wordt ook wel eens het ‘mooiste kasteel van de wereld’ genoemd. Nu heb ik niet alle kastelen in de wereld gezien, maar ik vond het kasteel zeker de moeite waard. De omgeving is geweldig en er zijn verschilllende tuinen te bezichtigen. Ook is er een doolhof voor de kinderen (in een volwassen verpakking). Er is ook een valkenier, die regelmatig een show geeft.

Meer informatie Leeds Castle

Adres: Leeds Castle Maidstone Kent ME17 1PL
Website (ook voor tickets): http://nl.leeds-castle.com of Leeds Castle via VisitBritain

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top