You are here
Home > Groot-Brittannië > Wales > Gower > Mumbles: de borsten van schiereiland Gower, Wales

Mumbles: de borsten van schiereiland Gower, Wales

Mumbles, Gower, Wales

Mumbles is een klein plaatsje in Wales, net ten zuiden van Swansea op het schiereiland Gower. Aan de twee kleine eilandjes op de foto heeft dit dorpje zijn naam te danken.

Mumbles (Welsh: Y Mwmbwls) komt namelijk van het Franse woord mamelles (borsten). Franze zeelieden zouden deze plek de naam hebben gegeven door de twee eilandjes voor de kust (te zien op de foto).

Een andere verklaring is dat het uit het oude Latijn komt. Hetzij van mamm- (‘borst’, alsnog naar de borstachtige heuvels) of van mamma (‘ moeder’, naar een plaatselijke riviergodin). Wij houden het toch op de verklaring van de Franse zeelieden 😉.

Op één van de eilandjes staat een vuurtoren uit 1790, die sinds 1995 op zonne-energie werkt. Daarnaast heb je ook het dorpje Mumbles, wat een rustig kustplaatsje is. Daar heb je naast het prachtige uitzicht en strand nog de ruïnes van het kasteel Oystermouth.

Oystermouth, uitzicht op Mumbles

De nabijgelegen pier werd geopend in 1898 aan het eindpunt van de Swansea and Mumbles Railway (gesloten in 1960). Ook is er een bekend reddingsbootteam in Mumbles gevestigd. Helaas staan ze niet bekend om een geweldige redding, maar om de Mumbles-reddingsbootramp. In 1947 ging de hele reddingsbootbemanning verloren op zee bij een poging de bemanning van de SS Samtampa te redden. Ze worden herdacht in de All Saints Church, Oystermouth.

Wil je nog naar het dorpje vanwege de beruchte Mumbles Mile kom je bedrogen uit. Vroeger waren er veel pubs langs de kustlijn in het dorp. Hier kwamen de studenten uit Swansea graag op af voor een kroegentocht. Je zou in een ‘mile’, wat niet klopte, maar toch, 26 kroegen kunnen bezoeken. Natuurlijk moest je overal wat drinken. Dit werd echter zo’n ‘succes’ dat hele groepen feestgangers het dorp bezochten, wat tot veel overlast zorgden. Hierdoor werden er maatregelen genomen, die werkten. Nu zitten er minder pubs langs de kustlijn maar is het er waarschijnlijk een stuk gezelliger dan in de jaren ’90.

Wist je dat Catherine Zeta-Jones en Bonnie Tyler ook beide in Mumbles hebben gewoond? En dat in 2018 Mumbels als beste plek is gekozen om te wonen in Wales door The Sunday Times?

Lees meer over Wales: Wales op Britblog.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top