Home » Typisch Brits » Evenementen » Platina jubileum: 70 jaar Queen Elizabeth

Vandaag zit koningin Elizabeth precies 70 jaar op de troon, dit na het vroeg overleiden van haar vader, koning George VI, in 1952. Speciaal voor deze gelegenheid schreef de Queen onderstaande brief (daaronder kun je een vertaling vinden). Wij feliciteren Queen Elizabeth met dit jubileum en hopen dat de feestelijkheden rondom dit feest dit jaar doorgang kunnen bieden (ondanks corona).

The Queen's message - Accession Day

SANDRINGHAM HOUSE 5 februari, 2022.

Morgen, 6 februari, is het 70 jaar geleden dat ik aantrad in 1952. Het is een dag die ik mij, zelfs na 70 jaar, nog steeds herinner als de dag van de dood van mijn vader, Koning George VI, en als de dag van het begin van mijn koningschap.

Nu wij deze verjaardag vieren, is het mij een genoegen tegenover u de belofte te hernieuwen die ik in 1947 heb gedaan, namelijk dat mijn leven altijd in dienst van u zal staan.

Terwijl ik met een gevoel van hoop en optimisme vooruitkijk naar het jaar van mijn Platina Jubileum, word ik eraan herinnerd voor hoeveel we dankbaar kunnen zijn. In de afgelopen zeven decennia hebben wij op sociaal, technologisch en cultureel gebied buitengewone vooruitgang geboekt, waarvan wij allen hebben geprofiteerd; en ik heb er alle vertrouwen in dat de toekomst ons en met name de jongere generaties in het Verenigd Koninkrijk en het gehele Gemenebest soortgelijke kansen zal bieden.

Ik heb het geluk gehad dat ik kon rekenen op de standvastige en liefdevolle steun van mijn familie. Ik was gezegend dat ik in prins Philip een partner had die bereid was de rol van gemaal op zich te nemen en onbaatzuchtig de offers te brengen die daarmee gepaard gaan. Het is een rol die ik mijn eigen moeder zag vervullen tijdens het bewind van mijn vader.

Deze verjaardag biedt mij ook de gelegenheid om stil te staan bij de welwillendheid die mensen van alle nationaliteiten, geloofsovertuigingen en leeftijden in dit land en over de hele wereld mij in de loop van deze jaren hebben betoond. Ik wil u allen danken voor uw steun. Ik blijf eeuwig dankbaar voor, en nederig door, de loyaliteit en genegenheid die u mij blijft geven. En wanneer mijn zoon Charles koning wordt, weet ik dat u hem en zijn vrouw Camilla dezelfde steun zult geven die u mij hebt gegeven; en het is mijn oprechte wens dat Camilla, wanneer het zover is, bekend zal staan als Queen Consort terwijl zij haar eigen trouwe dienst voortzet.

En terwijl ik ernaar uitkijk u met heel mijn hart te blijven dienen, hoop ik dat dit jubileum – na voor zo velen van ons moeilijke tijden – families en vrienden, buren en gemeenschappen zal samenbrengen om te genieten van de festiviteiten en om na te denken over de positieve ontwikkelingen in ons dagelijks leven die zo gelukkig samenvielen met mijn regeerperiode.

Queen Elizabeth

Lees hier meer over het Britse koningshuis.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.