Home » Historie » Personen » Prins Philip is op 99-jarige leeftijd overleden

Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, is op 99-jarige leeftijd overleden, heeft Buckingham Palace aangekondigd. Hij zou over 3 maanden 100 jaar zijn geworden.

Prins Philip is overleden

Het paleis kwam kort na de middag op vrijdag 9 april 2021 met een korte mededeling: ‘Zijne Koninklijke Hoogheid is vanmorgen vredig overleden in Windsor Castle.’

It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen announces the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh.
His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle.
Further announcements will be made in due course.
The Royal Family join with people around the world in mourning his loss.

Royal.uk – Friday, 9 April 2021


Philip was de langstzittende gemalin in de Britse geschiedenis. Zijn dood komt nadat hij eerder dit jaar in het ziekenhuis heeft gelegen. Hij keerde op 16 maart echter terug naar Windsor Castle.

Premier Boris Johnson heeft ook een statement gegeven. Hij liet weten dat het nieuws met grote droefheid heeft ontvangen en dat de prins “het leven van talloze jonge mensen heeft geïnspireerd. Prins Philip heeft de genegenheid van generaties verdiend hier in het Verenigd Koninkrijk, in het Gemenebest en over de hele wereld”.

De vlag bij Buckingham Palace werd gestreken tot halfstok en na de aankondiging van de dood van de hertog werd een bericht op de poorten geplaatst. Mensen plaatsten ook bloemen buiten het paleis, terwijl de menigten zich verzamelden in Windsor Castle.

Queen Elizabeth verliest haar steun en toeverlaat en man waarmee is al 73 jaar getrouwd is. Prins Philip was geliefd bij velen, voornamelijk vanwege zijn ondeugende trekjes. Maar stond altijd klaar voor zijn vrouw de koningin. Hij zei eens dat zijn enige taak was haar te steunen in haar rol als koningin.

Zijn begrafenis vindt plaats op 17 april en zal geen staats- of officiële begrafenis worden. Niet alleen vanwege corona, maar ook naar wens van Prins Philip zelf. Buckingham Palace laat weten dat de Duke of Edinburgh zelf heeft meegeholpen bij het plannen van de dienst, die om 16.00 uur (Nederlandse tijd) start met een minuut stilte.

In Nederland wordt de herdenkingsdienst vanaf 15:30 uitgezonden op NPO 1. In België zal de dienst op 17 april uitgezonden worden vanaf 15.20 bij VTM, met voorafgaand om 14.15 uur de Telefacts Special: ‘Prins Philip, een leven in de schaduw van de Queen’.

Op BBC is er vanaf 13:30 een speciale uitzending, op CNN is het vanaf 15.00 uur te zien en op BVN om 15:30.

Meer over: The Royal Family: de Britse koninklijke familie


Categorieën:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.