You are here
Home > Reizen > Naar Groot-Brittannië > Reizen naar Londen met de Eurostar

Reizen naar Londen met de Eurostar

Er zijn verschillende manieren om naar de Britse hoofdstad te reizen, één daarvan is de Eurostar trein van Amsterdam/Rotterdam/Brussel naar London St Pancras. 

Route en frequentie Eurostar

St Pancras International Londen

De Eurostar gaat van Amsterdam via Rotterdam, Brussel-Zuid, Lille/Rijsel, Calais, Ashford, Ebbsfleet naar London St. Pancras. Niet elke rit stopt hij op elk station, dus als je op de tussengelegen stations moet zijn kun je iets minder vaak de trein pakken.
Op dit moment moet je altijd nog overstappen op Brussel, vanwege douane en bagagecontrole. Dit zou in 2020 vanaf Rotterdam wel eens verleden tijd kunnen zijn (alleen een no-deal Brexit kan dit nog tegen houden). Op de terugweg zijn er drie treinen per dag die vanuit Londen doorrijden naar Amsterdam.

De terugreis van Londen naar Amsterdam duurt dan 3 uur en 40 minuten. Op de heenweg ben je ongeveer een uur langer bezig vanwege de overstap. Al is het ook niet onverstandig om een trein eerder te pakken omdat de Intercity direct (Amsterdam-Brussel Zuid) nogal eens kampt met vertraging.

Je kunt doordeweeks acht keer vanuit Nederland (met overstap in Brussel) naar Londen. Vanuit Brussel kun je vaker (zo’n negen keer), maar er is dan geen aansluiting vanuit Nederland.
In het weekend gaan de treinen minder, vijf keer op zaterdag en zes keer op zondag. Vanaf Brussel is dit op beide dagen zeven keer.

Bekijk voor de actuele reistijden de website van Eurostar.

Verloop reis

Van Nederland/België naar Londen:
Je vertrekt met de trein naar Brussel Zuid/Midi, daar stap je uit en ga je naar de hoofdgang van het treinstation. Daar ga je naar de voorkant van het treinstation (perron 1-2), daar kun je inchecken voor de reis. Dit moet een half uur van te voren. Je gaat door de poortjes met je ticket, dan krijg je de bagagecheck waarna je door de Belgische en Britse douane gaat. Als de trein nog niet gereed is kun je even wachten in de wachtruimte. Nadat de trein is open gesteld kun je in het juiste rijtuig stappen en je plekje opzoeken (staat op het ticket).

St Pancras London

Van Londen naar België/Nederland:
Wanneer je vanaf Londen terug komt gaat het ongeveer op een gelijke manier. Op St Pancras staat de Eurostar (departures) al aangegeven. Het zit halverwege het station op de begaande grond. Kom hier zeker op tijd! Een half uur van te voren is meestal echt te kort. Hier vertrekken ook de treinen naar Parijs waardoor het een stuk drukker is dan in Brussel.
Ook hier ga je via de incheckpoortjes door twee douanes richting de wachtruimte. Op schermen zie je naar welk perron je moet (wanneer dit bekend is). Zodra dit bekend is kun je naar dat perron om op de trein te stappen. Deze gaat naar Brussel of soms ook door naar Nederland.

Vertraging met de Eurostar

Ook met de Eurostar kun je wel eens vertraging krijgen. Mocht je een trein in Londen moeten halen vraag dan in de trein een stempel. Zo heb je een vrijbrief om een latere trein te pakken. Als het goed is komen ze hiermee langs in de trein wanneer er vertraging is.

Eurostar vertraging

Bij vertraging (meer dan een uur) heb je recht op een vergoeding. Je kunt dit krijgen in de vorm van een waardebon voor je volgende reis of geld.

Wanneer je kiest voor een vergoeding in geld, kun je deze aanvragen tot zestig dagen na de reis via het aanvraagformulier via de Eurostar website. Je krijgt 25% van je ticketwaarde bij 60-119 minuten en 50% bij meer dan 120 minuten vertraging.

Een e-voucher voor vertraging kun je aanvragen via het compensatieformulier op de website van de Eurostar. Dit kan 24 uur na je reis, maar soms gaat het ook eerder is onze ervaring. Dit kun je doen tot een jaar na je vertraging. De e-voucher moet je via de Eurostar website verzilveren voor een reis die je binnen een jaar na de vertraging maakt. 

Bij 60-119 minuten vertraging krijg je 25% van de prijs van het ticket, bij 120-179 minuten krijg je 50% en bij 180 minuten of meer krijg je 75% van je ticket als waarde van de e-voucher.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top