You are here
Home > Nieuws > Schotland – De dag van de waarheid: onafhankelijkheid of niet?

Schotland – De dag van de waarheid: onafhankelijkheid of niet?

Union Jack zonder SchotlandVandaag kunnen 4,3 miljoen Schotten naar de stembus om een ‘yes’ of ‘no’ aan te vinken op de vraag “Should Scotland be an independent country?”. Iedere Schot van 16 jaar of ouders staat voor de vraag of ze nog langer bij Engeland, Wales en Noord-Ierland willen horen.

Iedereen zal de dag gespannen afwachten, want in de polls is het nek-aan-nekrace van voor- en tegenstanders. Er zijn dan ook vele redenen voor beide mogelijkheden. De Schotten worden overstemd met redeneringen en mogelijkheden. Maar er zijn maar weinige die echt weten wat beter is voor het land.

Al sinds dat de Schotten in 1707 bij de Engelse zijn gaan behoren bleef de roep om een onafhankelijk Schotland. Ondanks de ruime mate van autonomie en een eigen parlement willen er velen echte vrijheid. Vele partijen streven hierna, zo ook de Scottish National Party (SNP, opgericht in 1934). Dankzij de behaalde meerderheid in 2011 bij de verkiezingen konden zij hun droom bewerkstellen. Op 15 oktober 2012 tekende Alex Salmond (SNP-leider) en David Cameron (premier van het VK) een overeenkomst dat er een referendum zou worden gehouden. Op 16 januari 2013 nam het Britse Hogerhuis toestemming voor het referendum. Salmond presenteerde op 26 november 2013 de White Paper, een 670 pagina’s tellend document met daarin de omschrijving van ‘zijn Schotland’.

De regering in Londen hoopt echter dat de Schotten massaal ‘nee’ stemmen en geven dan ook volop informatie waarom je dit zou moeten doen. Toen de polls richting onafhankelijkheid neigde (op 6 september), kwamen er allerlei beloften. Zo krijgen de noordelingen meer autonomie als ze dat felbegeerde ‘no’ aankruisen. Daarnaast worden er ook veel dreigementen uitgesproken. Zo zouden er grenscontroles komen en zouden de Schotten geen gebruik mogen maken van de Pond. De Shetland eilanden willen na onafhankelijkheid wellicht een aparte staat, zoals de Isle of Man, worden. Dit zei Alistair Carmichael, lid van het parlement namens de Orkney en Shetland eilanden, tegen de Guardian.

De vijf belangrijkste redenen om vandaag nee te stemmen:

  1. Alles zo laten als het is, het leven is nu prima in Schotland.
  2. Het verlies van banen. Door de scheiding van het belastingstelsel zouden vele financiële bedrijven Edinburgh verlaten voor Engeland.
  3. De invloed van Schotland in de wereld zal sterk afnemen. Als deel van het VK hebben ze nu nog veel te zeggen, maar als onafhankelijk land niet.
  4. Prijzen zouden hoger kunnen worden. Grote bedrijven zoals John Lewis en Asda dreigde daar al mee.
  5. Kunnen we de Pond houden? Wordt er straks gecontroleerd aan de grens? Kunnen we lid worden van EU?

En de redenen om voor onafhankelijkheid te stemmen:

  1. De olieopbrengsten blijven bij de Schotten in plaats van dat de Britten er van profiteren.
  2. Schotland wordt geregeerd door Schotten, de mensen die er wonen.
  3. Schotland zou extra werknemers nodig hebben om de grote groep ouderen te onderhouden.
  4. Schotten worden niet betrokken bij oorlogen (zoals bijvoorbeeld Irak) en zo kan er ook bezuinigd worden op defensie.
  5. Het is goed voor het zelfvertrouwen van de Schotten en voor de natie.

Welke redenen het zwaarst wegen voor de Schotten zullen we na de verkiezingen weten.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top