Home » Blog » Schots weekend in Bilzen – 10 september 2016

Gepubliceerd op 10 september 2016 | Laatst aangepast op 13 november 2023

20160910schotsweekend-3

Het is alweer het 31e Schots Weekend in België. Waar het begon met een doedelzakcompetitie is het heden ten dagen uitgegroeid tot een waar festival. Eerst kwamen er de Highland Games en Dancing bij. Tegenwoordig kun je ook genieten van schapendrijven en een Schotse markt. De locatie is een aantal keer veranderd, maar sinds 1994 is het in het Belgisch Limburgse Bilzen. Wat een ideale plek is.

Aangekomen in Bilzen parkeren we onze auto op een hobbelig terrein en lopen we langs een pracht kasteel (Alden Biesen) naar het festivalterrein. Vanaf het begin wordt deze korte wandeling al opgevrolijkt met doedelzakmuziek, dat gelijk ook goed richting geeft.

Markt

20160910schotsweekend-49

Op het terrein worden we lekker gemaakt met allerlei Schotse spulletjes. Via de markt loop je naar het ander vertier. Ik heb mezelf voorgenomen om niets te kopen, ‘niets nodig’, en ik houd me sterk. Ondanks alle leuke Nessies, mooie kilts, goede whisky’s en lekker warme vesten. Gelukkig is dat laatste alles behalve nodig, het is 28 graden en het zonnetje straalt. En in tegenstelling tot Schotland, ziet het er hier niet naar uit dat dit weer snel omslaat. Dat maakt het dan toch weer wat makkelijker om de warme kleding, hoe leuk ook, in Bilzen te laten.

Schapen

20160910schotsweekend-183

Nadat ik me langs de leuke spulletjes heb gedwongen ga ik recht op mijn doel af. De Schaapjes! Een Schots weekend is natuurlijk niets zonder deze wollige vriendjes. Daarom gaan we kijken bij een ‘trial’. Hierbij mag de schaapshond, Border collie, zijn kunstje doen. De herder laat de honden de schapen halen. Daarna worden de schapen weggedreven met hindernissen, uit elkaar gedreven (om bijvoorbeeld een ziek schaap uit de groep te halen) en daarna worden de pluizenbollen opgesloten tussen de hekken.
Vandaag is er tijd om te oefenen, wat de ene keer beter dan de andere keer lukt. Heerlijk gezicht. Morgen is het voor het echt. De jury let dan op stijl, beheersing, rechte parcourslijnen en het aantaal pogingen die er nodig zijn. De wedstrijden worden gehouden onder beginnelingen, gevorderden en ver gevorderden.

Pipe bands

20160910schotsweekend-59

Zoals ieder jaar is er ook dit jaar weer de open Belgisch kampioenschap voor doedelzakbands. Een officiële competitie onder de regels van de Royal Scottish Pipe Association en erkende juryleden. Overal staan bands te oefenen, wat een heerlijk Schots gevoel geeft. Op een speciale plek op het terrein mogen ze voor de jury en publiek spelen. Strak in het gelid en in vol ornaat in de zon. Respect voor de mannen en vrouwen die goed presteren. Mij deert het juryrapport niet, ik geniet van alle bands die langskomen. Van de muziek en de outfits.

Highland Dancing

20160910schotsweekend-149

In de tent, waar het vrij rustig is door het zonnetje wat buiten schijnt, wordt er volop gedanst. Dames die keurig op zijn Schots zijn gekleed (lees: veel te warm voor dit weer) dansen of hun leven er van af hangt. Jong en oud doet mee en ze worden begeleid door een live doedelzakspeler. Erg mooi om te zien, maar ik zweet de tent uit en ga dan ook de rest van het terrein verkennen. We genieten van een heerlijk hapje eten en natuurlijk een drankje.

Kasteel

20160910schotsweekend-68

We gaan het festivalterrein af om naar het kasteel te lopen. Daar is namelijk in de ‘achtertuin’ nog meer te beleven. We zijn precies op tijd voor de valkeniersshow. Helaas vindt één van de vogels het ook te warm en blijft heerlijk in de wind op het dak van één van de gebouwen zitten. Daardoor vliegt de tijd voorbij, maar niet voordat we nog twee van die prachtbeesten aan het werk zien.

Iets verderop speelt een band en zijn de Vikingen en Schotten zich aan het voorbereiden op het gevecht met elkaar. Weer respect voor de mannen die zich met deze temperaturen in volledig ridderpak hebben gehesen om ons hun kunstje te tonen. Het is een prachtig gezicht.

Nadien gaan we nog even terug het grote terrein op, nog even genieten van alles wat Schots is. Nog even het vakantiegevoel, tot we klein Schotland weer verlaten en binnen een mum van tijd weer thuis zijn. Kan Schotland niet altijd zo dichtbij zijn?

Foto’s/video

Gelukkig is er volgend jaar weer een Schots Weekend. Meer informatie: www.schotsweekend.be

Janie | 2016

Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.