Home » Groot-Brittannië » Top 10: Britse musea

Gepubliceerd op 21 mei 2016 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Groot-Brittannië staat bol van de meest uitgebreide, mooie en indrukwekkende musea. Soms is het dus lastig om keuzes te maken, maar af en toe worden de keuzes voor je gemaakt. Zo zocht het Britse tijdschrift BRITAIN (uitgave van Visit Britain) de tien prachtigste musea van Groot-Brittannië voor ons uit.

1 British Museum , Londen

In 1753 opgericht en daarmee het eerste publieke museum ter wereld. Nu met meer dan 8 miljoen objecten van over de hele wereld en de meest bezochte attractie van Groot-Brittannië. Dat is niet voor niets, het gebouw op zich is al een bezoekje waard.

British Museum

18 Stafford Terrace , Londen

Verborgen parel in Londen was ooit woonplaats van Punch cartoonist Edward Linley Sambourne en zijn gezin. Met meer dan 1.000 cartoons, schilderijen, foto’s en schetsen zeker de moeite van het bezoeken waard.

18 Stafford Terrace, Londen

Holburne Museum , Bath

Net buiten het echte centrum van Bath ligt dit ‘oude- en modernekunstmuseum’ met (ruim 4.000 werken) ook met veel klassieke werken uit de 19de eeuw van verzamelaar William Holburne. Het museum is in 2011 nog heropend na een totale renovatie.

Holburne Museum, Bath

4 National Museum of Scotland , Edinburgh

Het National Museum of Scotland is een groot Victoriaans gebouw van 7 verdiepingen en bevat (Schotse) natuurlijke historie, cultuur, wetenschap en artefacten uit de hele wereld. Het museum is nu (2016) bezig met een grootse vernieuwing met het openen van nieuwe gedeeltes.

British Motor Museum , Warwickshire

Niet alleen de grote collectie auto’s in Beaulieu is een must, ook het vernieuwde (en nu pretenderend het grootste automobielmuseum ter wereld te zijn) British Motor Museum (met 100 jaar auto van 1896 tot 1996) mag gezien worden. Met nieuwe interactieve ervaringen en vele Jaguars.

6 St Fagans National History Museum , Cardiff

St Fagans, het museum ging al in 1948 open, hier kun je wandelen door het oude Wales, vanaf de Keltische tijd tot nu toe. Een echt avontuur door ruimte en tijd. Met meer dan 40 oude historische panden, inclusief school, kapel en bedrijfjes. Meestal met ‘echte’ bewoners.

St Fagans National History Museum, Cardiff

Dorset County Museum , Dorchester

De Dorset Natural History and Archaeological Society heeft dit museum onder haar hoede. Met kunstvoorwerpen, opgravingen, zodat je een goed beeld krijgt hoe het er vroeger heeft uitgezien, historisch verantwoord dus.

Dorset County Museum, Dorchester

8 Manchester Museum , Manchester

Manchester Museum toont veel archeologische artefacten, eigenaar is de Universiteit van Manchester. Met ruim 4.5 miljoen objecten…. Van de Egyptenaren naar de tijd van nu, met andere historische invalshoeken. Het is het grootste universiteitsmuseum van Groot-Brittannië, met 360.000 bezoekers per jaar….

9 Beamish – The Living Museum of the North, County Durham

Beamish werd ooit opgericht door Dr Frank Atkinson. Nog steeds kun je het verleden van zo’n 100 jaar geleden(in het noorden van Engeland) hier proeven. Honderdduizenden bezoekers per jaar komen naar dit grootste openluchtmuseum van Engeland. Er rijden trams, treinen en bussen (soms nog getrokken door paarden), je kunt naar de tandarts, mag naar school en ziet een kleine fabriek in bedrijf.

Beamish, The Living Museum of the North, County Durham

10 V&A , Londen

Het Victoria and Albert Museum, afgekort en bekender als V&A, is ontstaan in 1852 en heette aanvankelijk het South Kensington Museum. In 1899 legde Queen Victoria de eerste steen voor het nieuwe (huidige) museum.

Behalve tijdelijke collecties (zoals die een aantal jaren geleden over David Bowie) is er een vaste collectie met keramiek, glas, textiel, beelden, veel schilderijen en films en foto’s.

Victoria and Albert Museum

Kijk verder op: Britain magazine , foto’s VisitBritain


Categorieën:

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.