Het is maar 6,8 km² groot, maar heeft al vaak voor een hoop ophef gezorgd. Gibraltar ligt als schiereiland vast aan Europa ten zuiden van Spanje. Je kunt er alleen via zee, lucht (Gibraltar Airport) en het Spaanse Andalusië komen. De Rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid van het Britse overzeese gebied.
Geschiedenis Gibraltar
Zijn naam dankt het schiereiland ook aan de rots, de berg van Tariq (Arabisch: جبل طارق/Jabal Tariq). Tariq ibn Zijad is een Moorse legerleider die onder de indruk was van Tarif ibn Malluk (naar wie later het Spaanse Tarifa is vernoemd). Tarif ging op ontdekkingstocht naar Spanje en kwam met een grote buit terug. Dat wilde Tariq ook en hij vroeg en kreeg toestemming om Spanje te veroveren. Deze kreeg hij en in 711 stak hij uiteindelijk over naar Spanje via Gibraltar, waar hij een groot gedeelte van Spanje wist te veroveren.
De leider van de Berberse moslimdynastie Almohaden, Abd al-Mu’min ibn Ali, bouwde in 1157 de eerste nederzetting. Nadat het schiereiland in verschillende handen is geweest wordt het in 1501 overgedragen aan de Spaanse kroon. In 1607 overviel een Nederlandse vloot (onder leiding van Jacob van Heemskerck) de Spaanse vloot in de Baai van Gibraltar. De Spanjaarden waren verrast en de volledig vloot wordt vernietigd (Slag bij Gibraltar). Dit zorgt voor een wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
In 1704 komt het wel in (mede-)Nederlandse handen. Tijdens de Spaanse Successieoorlog verovert de Engels-Nederlandse troepenmacht Gibraltar. De Nederlanders dragen echter tijdens de Vrede van Utrecht (1713) het gebied ‘voor altijd’ over aan het Koninkrijk Groot-Brittannië. De Britten hadden daar namelijk de Royal Navy gevestigd en het was een strategische locatie.
Spanje maakt sindsdien regelmatig aanspraak op Gibraltar, maar tot op heden nog zonder succes. De Gibraltarezen hebben het voorstel voor Spaanse soevereiniteit afgewezen door middel van een referendum in 1967 en 2002. Volgens de Gibraltarese grondwet van 2006 regelt het zijn eigen zaken. Defensie en buitenlandse zaken zijn echter de verantwoordelijkheid van de regering van het Verenigd Koninkrijk. Door de Brexit laait de discussie over de soevereiniteit van Gibraltar wel weer op.
Belangrijke (toeristische) informatie
Ondanks dat Gibraltar Brits overzees gebied is, zijn er toch een aantal dingen die afwijken van Groot-Brittannië. Daarom zetten we alle belangrijke informatie op een rijtje.
Naar Gibraltar toe
Je kunt op verschillende manieren naar Gibraltar toe. Met de auto kun je via Spanje naar het schiereiland. Houdt wel rekening met lange wachttijden voor de grens van Gibraltar. Je kunt je auto ook aan de Spaanse kant van de grens gaan en te voet de grens oversteken. Dit gaat sneller, soms met grondige controles en soms kun je zo doorlopen (maar wel altijd je paspoort of ID-kaart laten zien).
Wil je liever vliegen? Dat kan ook, helaas niet met een directe vlucht. Via de website van Gibraltar Airport kun je meer informatie vinden. Het vliegveld ligt net over de grens en ook als je lopend of met de auto het land binnen komt, kom je over het vliegveld.
Natuurlijk kun je ook met de boot naar Gibraltar, het schiereiland kent vele havens. Er komen ook regelmatige cruiseschepen aan in de stad.
Verkeer in Gibraltar
Ondanks de rode telefooncellen en de Britse sfeer zit je hier toch echt op Europees vaste land en wordt er gewoon van je verlangt dat je rechts rijdt. Let er goed op dat je niet overal mag rijden, bovenop de rots is namelijk alleen voor bevoegden.
Op het schiereiland zijn 5 busroutes die je kunt nemen, lees op de website van Gibraltar buscompany meer over dit vervoer en de routes.
Wil je boven op de rots komen? Dan kun je met de kabelbaan (die als sinds 1966 er is) naar boven, zie de website van de Gibraltar Cable Car voor meer informatie.
Daarnaast kun je ook een van de vele Rock Tours nemen, die naar het natuurreservaat bovenop de rots nemen en langs de highlights rijden.
Geld
In Gibraltar betaal je met de Gibraltar pond (GIP), ook kun je terecht met de Britse pond (die gelijk aan waarde is). Let er wel op dat je in het Verenigd Koninkrijk niet met de Gibraltar pond kunt betalen. Tenminste, als men doorheeft dat het niet om de Britse variant gaat (automaten zullen de munten wel accepteren).
Je kunt ook vaak met de euro betalen, maar reken er dan maar op dat je vele malen meer moet betalen dan in ponden, daarom is het beter om met creditcard of bankpas (in ponden) af te rekenen als je geen contante ponden wil hebben.
Omdat Gibraltar BTW-vrij is wordt het ook veel gezien als shoppingparadijs. Er zijn daardoor veel parfum-, drank- en sigarettenwinkels. Gelukkig vind je er ook Britse ketens zoals Marks&Spencers, souvenirwinkels en leuke boetiekjes.
Berberapen
Misschien wel de bekendste trekpleister zijn de apen, de enige wilde in Europa. Ze leven in verschillende groepen op de rots die onderling geen contact hebben.
Let er wel op dat je zelf ook niet te dicht contact hebt met de apen, het blijven wilde beesten. Ze worden echter wel in de gaten gehouden en regelmatig gecheckt op een goede gezondheid. Ze krijgen ook te eten dus voeder ze zelf niet. Hier kunnen ze ziek, maar ook agressief van worden. Geniet dus van de staartloze makaken, maar wel op gepaste afstand.
We weten uit eigen ervaring dat een aap je ook als tussenlanding kan zien in zijn sprong. Ik sprong gelukkig op tijd weg, maar het blijft dus opletten.
Bezienswaardigheden Gibraltar
Gibraltar is niet groot, maar er is genoeg te zien om je een dag of weekend te vermaken. Zo kun je eerst de stad verkennen, de rots en daarna de omgeving. Wij hebben alle hoogtepunten van het schiereiland voor je in kaart gebracht:
De bekendste bezienswaardigheden in Gibraltar:
- Apes’ Den: Natuurreservaat en thuisbasis van de beroemde berberapen.
- The Great Siege Tunnels: Een netwerk van tunnels die werden gebruikt tijdens het beleg van Gibraltar.
- St Michael’s Cave: Een ondergrondse grot met stalactieten en stalagmieten.
- Europe Point & Lighthouse: Het zuidelijkste punt met een iconische vuurtoren, met een adembenemend uitzicht op de Straat van Gibraltar en Noord-Afrika.
- Ocean Village: Een levendige wijk vol met restaurants, winkels, haven en entertainment langs de waterkant.
- The Gibraltar Natural History Museum: Een museum gewijd aan de natuurlijke geschiedenis, met tentoonstellingen variërend van geologie tot fauna.
- The Moorish Castle: Een historisch fort dat dateert uit de Moorse tijd, met prachtig uitzicht over de stad en de kustlijn.
- World War II Tunnels: Een netwerk van tunnels gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, nu open voor bezoekers om de geschiedenis te verkennen.
- Cable Car: Een kabelbaan die bezoekers naar de top van de rots brengt, met panoramisch uitzicht op de omgeving.
Wil je weten hoe wij onze (korte) tijd op het schiereiland door hebben gebracht? Lees hier onze Gibraltar blog.
Meer informatie? Bekijk de website van Visit Gibraltar .