Home » Reizen / praktische informatie » Reizen in Britse steden

Per stad is het natuurlijk verschillend wat de beste manier van reizen is. York is bijvoorbeeld goed ter voet te verkennen, in Londen kan dat ook, maar pak je waarschijnlijk eerder de metro of bus. Maar er zijn wel wat algemene overeenkomsten in Groot-Brittannië. Probeer vooral de spits te vermijden (tussen 8-9 uur en 17.00-18.30 uur) tijdens het reizen in Britse steden.

Wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk toe bent gereisd voor een stedentrip, zit het reizen er vaak nog niet op. Want in een stad moet je je ook nog verplaatsen. Dit kan op verschillende manieren:

Bus

Er rijden in Groot-Brittannië vele busmaatschappijen, zelfs binnen één stad kunnen er meerdere maatschappijen rijden. Het is helaas niet zo dat het allemaal mooie rode dubbeldekkers zijn. Maar over het algemeen zijn het prima bussen, tegenwoordig zelfs al regelmatig met wifi.
De ouderwetse Routemaster (de bekendste rode bus waarop je nog achterop kan springen) rijdt alleen nog in Londen op de Heritage route 15, tussen de Tower of London en Trafalgar Square via St Paul’s Cathedral.
In Londen kun je niet meer met geld betalen in de bus (de Oyster-kaart of Travelcard is een goed alternatief), in de meeste andere steden is dit echter geen probleem. De buschauffeur is altijd welwillend om je te helpen met het type kaartje en je route.
In de meeste steden rijden er ook nachtbussen.

Metro

De Londense ondergrondse is natuurlijk het bekendste metrosysteem van de wereld. Dat is niet voor niets, het was namelijk ook de eerste (in 1863). Met meer dan 270 stations is het ook een zeer uitgebreid netwerk.
Ook de steden Newcastle en Glasgow hebben een metrosysteem.
De metro is een zeer goede manier om je te verplaatsen, behalve op eerste kerstdag want dan rijden ze niet.

Underground Londen: Baker Street, Reizen in Britse steden

Auto

Zelf rijden in de steden wordt niet aangemoedigd. Er zijn regelmatig opstoppingen in de stad en files op de rondwegen. In Londen moet je zelfs een heffing betalen om daar rond te reizen (zo’n £ 11,50 per dag). Ook een parkeerplekje in de centra vinden is geen pretje en er wordt streng op toegezien dat je volgens de regeltjes parkeert.

Taxi

De taxi is een beter idee dan je eigen auto. Taxichauffeurs kennen de regels en weten vaak de opstoppingen te ontwijken. Taxi’s zijn vaak bij uitgaansplekken, bus- en treinstations te vinden.
De bekende zwarte Londense taxi’s zijn een veilig vervoermiddel. De chauffeurs hebben allemaal een strenge test moeten ondergaan. Licensed cabines vertonen een ‘for hire’ (te huur) teken, dat wordt verlicht wanneer ze vrij zijn.

Trams

Soms kun je reizen in Britse steden met de tram. Er zijn nog enkele steden waar tramrails doorheen lopen; Londen, Edinburgh, Manchester, Blackpool, Sheffield, Birmingham en Nottingham.

Fiets

Ook de fiets is een prima manier om je te verplaatsen door (sommige) steden in Groot-Brittannië. Bedenk je wel goed of dit de manier is waarop je je wil verplaatsen. De regels zijn net iets anders dan in Nederland (links rijden!) en de steden zijn er niet altijd goed op fietsers ingericht.
In de meeste steden zijn er wel fietsverhuurders, waar je ook vaak een helm kan huren.

Londen: Cycle hire

Te voet

Welk vervoermiddel je ook voor je reis door de Britse steden gebruikt, uiteindelijk zul je te voet verder gaan. Dit is natuurlijk prima te doen. De infrastructuur in de Britse steden is prima op orde. Overal zijn wel fatsoenlijke trottoirs. Veel steden kennen ook verkeersvrije zones, waar je heerlijk rustig kan rondlopen. Wil je een rondwandeling maken? Wij hebben een aantal Britse stadswandelingen voor je.

Kijk hier als je meer informatie wil over reizen binnen Groot-Brittannië.