Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » South West England / Zuidwest Engeland

South West England (Zuidwest-Engeland) is qua oppervlakte de grootste regio van Engeland. Het is één van de bekendste vakantiebestemmingen om het zachte klimaat wat hier heerst. De lange kustlijn is daarbij een fijn extraatje. Daarnaast kent het een rijke geschiedenis. Zo vind je veel terug van de romeinen in Bath, maar wil je verder terug? Ga dan naar de Jurassic Coast. Waar je overigens prachtig kan wandelen (South West Coast Path).

De steden Bath en Bristol liggen in dit gebied, die makkelijk zijn te combineren met elkaar omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. De meest bekende trekpleisters van South West England zijn echter Stonehenge en de Cotswolds. Ook de Scilly-eilanden behoren tot dit gebied.

Zuidwest-Engeland bestaat uit zeven graafschappen (county’s): Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset en Wiltshire. Die allemaal iets moois te bieden hebben, want het is niet voor niets zo’n populaire vakantiebestemming.

Zo vind je hier vier UNESCO Werelderfgoedplekken, waaronder de al eerder genoemde Stonehenge, Jurassic Coast en Bath. Ook de Cornwall and West Devon Mining Landscape staan op de lijst. Weer zo’n stukje belangrijke geschiedenis van het land.

South West England

Niet op de werelderfgoedlijst, maar wel in iedereens geheugen: King Arthur. Hier vind je zijn Tintagel Castle. South West England is ook de geboortegrond van de Cheddar cheese, Cornish pasties en Devon Cream teas. Omkomen van de honger zul je hier dus zeker niet.

Bereikbaarheid Zuidwest-Engeland

Je kunt hier makkelijk met de auto heenrijden via de ferry’s die in Harwich (vanuit Nederland) en Dover (vanuit Frankrijk) aankomen. Of neem de kanaaltunnel van Coquelles (bij Calais) in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Engeland.

Daarnaast liggen er ook drie vliegvelden (Bristol, Exeter en Southampton) vanuit waar je verder kan reizen met een huurauto of het openbaar vervoer. Ook gaan er regelmatig treinen vanuit Londen naar bijvoorbeeld Bristol. Vanwaar je dan vaak weer verder kan reizen.

Houd er rekening mee dat het in de zomer druk kan worden op de lokale wegen, zeker langs de kust. Het zijn vaak oude smalle wegen. Geef elkaar de ruimte en vergeet zeker niet te genieten van het prachtige landschap waar je doorheen rijdt.

Regio

South West England grenst aan de regio’s West Midlands in het noorden en South East England in het oosten. Aan de noordwestkant grenst het ook nog een stukje aan Wales.

De regio beslaat zeven graafschappen:

Officiële website van dit gebied: https://www.visitsouthwest.co.uk

Artikelen over South West England

1 2