Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » North East England / Noordoost Engeland
North East England / Noordoost Engeland

North East England is het gebied waar veel Nederlanders ooit zijn geweest. Hier komt namelijk de boot uit IJmuiden aan waarna je door kan reizen naar Schotland. Maar ook in de regio zelf is genoeg te beleven. Je vindt er levendige steden en uitgestrekte natuur.

Het noordoosten van Engeland staat vol met historische bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld Bamburgh Castle en ontdek de verhalen en geheimen die zich hier afspelen. Of wandel door de straten van Alnwick en bewonder de historische gebouwen en natuurlijk het kasteel. Wist je dat Northumberland, een graafschap in Noordoost Engeland, de meeste kastelen van Engeland bevat?

Er is hier ook een gedeelte van Hadrian’s Wall, waar je langs kan wandelen of fietsen. Of bezoek een van de vele musea over deze Romeinse muur. Er zijn er genoeg! Heb je maar tijd voor één? Bezoek dan Roman Vindolanda Fort & Museum. Wij waren daar helemaal onder de indruk van, ook al hadden we al heel wat musea over de Muur van Hadrianus gezien.

Maar vergeet ook zeker de steden en de natuur in deze regio niet. North East England heeft je veel te bieden en is makkelijk te bereiken. Wat wil je nog meer?

Steden

Durham citytrip, in het ochtendlicht is Durham prachtig
Durham

Er zijn verschillende steden in deze regio, maar Newcastle en Durham zijn de twee aantrekkelijkste voor toeristen. Tussen beide steden staat ook de gigantische Angel of the North.

Newcastle is een moderne en bruisende stad die bekend staat om haar nachtleven, winkels en historische architectuur. Bezoek hier de Tyne Bridge en neem een wandeling langs de rivier de Tyne voor een adembenemend uitzicht op de stad. Je kunt hier trouwens ook heel goed shoppen, wat voor vele een reden is om op minicruise te gaan naar deze stad. Maar ook voor geschiedenis liefhebbers heeft de stad genoeg te bieden.

Durham is een stad met een rijke geschiedenis en prachtige kathedraal. Je vindt hier ook de beroemde Durham Castle, die bekend staat om haar schoonheid en architectuur. De stad is makkelijk te verkennen door zijn compactheid, maar pakt je in met zijn charme.

Natuur

Walltown Crags, Nationaal park Northumberland, North East England
Northumberland National Park

Wat natuur betreft, zijn de Northumberland National Park is een uitgestrekt natuurgebied die niet mag ontbreken. Het biedt je adembenemende uitzichten, uitdagende wandelroutes en diverse dieren die je kunt spotten. Het heeft wilde heidevelden, uitgestrekte bossen en adembenemende kliffen. Hadrian’s Wall loopt gedeeltelijk door dit nationale park.

Ook North Pennines AONB (Area of Outstanding Natural Beauty) is een prachtig gebied in het noorden van Engeland. Het ligt in de graafschappen Northumberland, Durham en Cumbria en beslaat een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer. Het is het op een na grootste AONB van Engeland, alleen Cotswolds is groter. Het gebied wordt gekenmerkt door open heidevelden, diepe dalen, beekjes, weilanden en bos. Je kunt er de indrukwekkende waterval High Force bezichtigen. Of bezoek gezellige dorpjes zoals Allendale Town, Alston, Whitfield en Allenheads.

Bezienswaardigheden Noordoost Engeland

In North East England wemelt het van historische en adembenemende bezienswaardigheden die de rijke erfenis van de regio weerspiegelen. De heilige atmosfeer van Holy Island, bereikbaar via een getijdeweg, maakt het tot een unieke bestemming. Bamburgh Castle, gelegen aan de kust van Northumberland, biedt een goede blik op de middeleeuwse geschiedenis. Alnwick Castle, beroemd om zijn imposante torens en betoverende tuinen, is een andere must-see locatie.

De ongerepte natuur van het Northumberland National Park, met uitgestrekte heidevelden en beboste valleien, nodigt uit tot ontdekkingstochten in de wilde natuur. Hadrian’s Wall, een UNESCO-werelderfgoed, herinnert aan het Romeinse verleden met zijn indrukwekkende overblijfselen. De bruisende stad Newcastle upon Tyne combineert moderniteit met historische charme en biedt een scala aan culturele ervaringen.

De iconische Angel of the North, ontworpen door Antony Gormley, siert de horizon en dient als een krachtig symbool van de regio. Voor een reis terug in de tijd is het Beamish Living Museum een levendige reconstructie van het dagelijks leven in het verleden. De historische stad Durham, met zijn imposante kathedraal en kasteel, straalt tijdloze grandeur uit. Last but not least, het Bowes Museum, gelegen te midden van schilderachtige tuinen, herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken.

Ontdek nog meer niet te missen bezienswaardigheden op de pagina’s van de graafschappen.

Regio North East England

North East England grenst aan de regio’s Yorkshire and the Humber in het zuiden en North West England in het westen. In het noorden grenst het aan Schotland.

De regio beslaat vier graafschappen:

Officiële website van dit gebied: https://www.visitnortheastengland.com

Artikelen North East England

1 2