Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Schotland: een land om verliefd op te worden » Inverness – de hoofdstad van de Hooglanden

In Inverness wonen nauwelijks 50.000 mensen, toch wordt het gezien als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. De stad ligt aan de oever van de rivier de Ness en biedt met zijn bezienswaardigheden een unieke combinatie van historie, cultuur en natuur. Een goede aanvulling op je reis door Schotland dus.

Vanuit het station loop je zo het centrum en dus de winkelstraat in. Veel bezoekers reizen van Inverness verder (de stad is de startplek naar de Highlands) en een groot aantal gaat op zoek naar het monster van Loch Ness, een paar kilometer zuidelijk. Daar zijn zelfs twee musea en een bezoekerscentrum gebouwd over Nessie. Die heeft zich al een tijdje niet laten zien….

Historische bezienswaardigheden

Inverness heeft een rijke historie en de stad is vol met historische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van de meest indrukwekkende is Inverness Castle, een prachtig gebouw dat dateert uit de 19e eeuw en nu dienst doet als sheriff court. Vanaf de tuinen van het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de omliggende Schotse Hooglanden. Het kasteel zelf is helaas niet toegankelijk.

Ook de Old Town van Inverness is een must-see. Deze wijk is een van de oudste delen van de stad en hier vind je een aantal prachtige historische gebouwen, waaronder de St. Andrew’s Cathedral en de Abertarff House.

Natuur in de omgeving

Inverness ligt aan de oever van de rivier de Ness en de stad is omgeven door prachtige natuur. Een van de meest populaire activiteiten in de omgeving is een wandeling langs de oevers van de rivier, waar je kunt genieten van de prachtige uitzichten en de diverse vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Ook de Schotse Hooglanden zijn makkelijk te bezoeken tijdens je bezoek aan Inverness. Deze prachtige bergachtige regio biedt talloze wandel- en fietsmogelijkheden en is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Evenementen en festivals

Inverness is een levendige stad en er zijn tal van evenementen en festivals die plaatsvinden gedurende het hele jaar. Een van de meest populaire is de Inverness Highland Games, een jaarlijks terugkerend evenement waar je traditionele Schotse sporten, muziek en dans kunt zien.

Ook het Inverness Music Festival is een hoogtepunt in de stad. Dit festival trekt muziekliefhebbers van over de hele wereld en biedt optredens van zowel lokale als internationale artiesten.

Reizen naar Inverness

De beste manier om naar Inverness te reizen is per vliegtuig naar Inverness Airport, zo’n 15 kilometer van het centrum verwijderd. KLM vliegt sinds 2017 rechtstreeks van Amsterdam op Inverness. Een busdienst brengt je heen en weer naar de stad. Of huur vanaf het vliegveld een auto. Je kunt natuurlijk ook naar Edinburgh of Glasgow vliegen en daar een auto nemen. Vanuit Edinburgh kun je ook makkelijk per trein naar de stad reizen. De reis duurt 3,5 tot 4 uur en heeft soms een overstap halverwege (Perth).
Met de auto kun je het makkelijkst de oversteek maken tussen IJmuiden en Newcastle, lees hier meer over Met de auto naar het Verenigd Koninkrijk.
Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Het weer in Inverness

Het weer in Inverness varieert afhankelijk van het seizoen, maar over het algemeen is het koel en nat. In de zomermaanden, juni tot en met augustus, liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius. Hoewel de dagen vaak helder en zonnig zijn, kan er ook wel eens een regenbui voorkomen.

In de herfstmaanden, september tot en met november, daalt de gemiddelde temperatuur naar tussen de 5 en 10 graden Celsius. Regen is vaak frequent en er kan ook wel eens een koude wind waaien.

In de wintermaanden, december tot en met februari, liggen de temperaturen vaak rond het vriespunt met een gemiddelde van 3 graden Celsius. Sneeuwval komt voor, maar is niet frequent.

In de lente, maart tot en met mei, wordt het weer milder en stijgen de temperaturen naar een gemiddelde van 7 graden Celsius. Regen komt vaak voor, maar de dagen worden ook steeds langer en zonniger.

Bezienswaardigheden

Inverness is een ideale uitvalsbasis om de Hooglanden te verkennen, maar ook in de stad zelf is genoeg te ontdekken. 

  • Cathedral
  • Inverness Castle
  • Culloden Battlefield
  • Loch Ness
  • Urquhart Castle
  • Cawdor Castle
  • Chanonry Point
  • Fort George
  • Groesbeek Glen
  • Clava Cairns

Artikelen Inverness