De stad Bath is een UNESCO World Heritage Site met veel architectonische staaltjes uit met name de 17de en 18de eeuw. De plaats in Zuidwest-Engeland is ontstaan in de Romeinse tijd en is de enige Britse stad met een kuuroord met eigen bronwater dat aan de oppervlakte komt (vandaar de naam).

UNESCO-stad Bath

De gregoriaanse binnenstad en alle andere historische bezienswaardigheden (met bijna twintig musea) maakt Bath na Londen tot de stad die de meeste toeristen trekt. De stad ligt in een dal en de meeste gebouwen zijn opgetrokken in een typische lichtgele steensoort. Hierdoor staat de stad sinds 1987 in de Werelderfgoedlijst. In 2021 kreeg het een tweede vermelding als een van de Great Spa Towns of Europe. In veel brochures worden foto’s getoond van het (nieuwe) Thermencomplex (het uitzicht vanaf het dak toont de Bath Abbey), de oude (Romeinse) baden (nu museum), de Crescent (een huizenrij gebouwd in een halve cirkel) of de Pulteney-bridge (een heuse brug met aan weerszijden kleine winkels of restaurantjes). Jane Austen woonde er, je komt ze bijna letterlijk tegen, zeker tijdens het Jane Austen Festival in september.

De stad is compact waardoor het makkelijk te voet te verkennen is, we stippelde al een Bath stadswandeling voor je uit. Zo leer je de stad goed kennen en wil je er nooit meer weg. En herken je sommige plekken zonder dat je er ooit bent geweest? Dat zou prima kunnen. Deze historische plaats is natuurlijk ideaal als filmlocatie. Tv-series Bridgerton en McDonald and Dodds en films zoals Persuasion en The Duchess zijn hier opgenomen. Zodoende kun je een Bridgerton wandeltour doen.

Roman Baths

Omgeving

Vanuit de stad kun je zeer makkelijk de Cotswolds bezoeken, met de gezellige dorpjes en glooiende landschap. Ook de beroemde stenen van Stonehenge zijn niet ver weg. Beide kunnen ook met georganiseerde dagtochten (bus) gedaan worden, soms zelfs gecombineerd.

Daarnaast is de stad Bristol ook niet ver, en makkelijk met de trein te bereiken. Hier kom je in een bruisende hippe stad, maar met vele historische gebouwen. Ook het bekende plaatsje Cheddar ligt dichtbij, wereldberoemd vanwege de kaas, indrukwekkend vanwege de Cheddar Gorge (kloof) waar je doorheen kan rijden.

Reizen naar de stad

Reizen vanuit Nederland en België naar Bath kan op verschillende manieren. De snelste manier is het vliegtuig. Er zijn verschillende luchthavens die directe vluchten aanbieden naar Bristol Airport dat het dichtst bij Bath ligt. Eenmaal geland, kun je kiezen voor een taxi, huurauto of het openbaar vervoer voor de resterende afstand. Je kunt met de bus en trein (A1 Airport Flyer en GWR), of met de bus (A4 Air Decker) rechtstreeks binnen het uur in Bath zijn vanaf het vliegveld.

Met de auto kun je via de Eurotunnel of veerboot (bijvoorbeeld met DFDS of P&O ) naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Eenmaal aan de overkant rijd je door het glooiende Engelse landschap over de M20 en M4 naar de stad. Het is raadzaam om vooraf parkeermogelijkheden in Bath te onderzoeken, aangezien parkeren in het historische centrum beperkt kan zijn.

Wil je liever met de trein? Neem dan de Eurostar naar Londen, waar je kan overstappen op treinen naar Bath Spa Station (1 uur en 20 minuten). Bij aankomst zijn er diverse lokale vervoersmogelijkheden beschikbaar om de stad te verkennen. Al is de benenwagen de beste manier.

Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Accommodatie in Bath

Bath kent vele accommodatiemogelijkheden, denk aan luxe hotels (b.v. Bathen House Boutique Hotel ), goedkope hostels (we raden Bath Backpackers aan uit eigen ervaring) of gezellige B&B’s. Bekijk hier de mogelijkheden voor Bath op Booking .

Bezienswaardigheden Bath (kaart)

Ontdek de meeste van de onderstaande bezienswaardigheden in de Bath wandelroute, de meest ideale manier om de stad te leren kennen. Ga je liever met de bus? Neem dan de Bath Discovery , die brengt je langs de highlights van de stad.

 • Roman Baths
 • Royal Crescent
 • Jane Austen Centre
 • Holburne Museum
 • Royal Victoria Park
 • The Circus
 • Theatre Royal
 • Fashion Museum
 • Bath Abbey
 • American Museum
 • Assembly Rooms
 • Victoria Art Gallery
 • Aqua Theatre of Glass
 • Dundas Aqueduct
 • Postal Museum

Artikelen over Bath

Thermae Bath Spa
Badderen en meer in Bath

Bath is een UNESCO World Heritage Site. Dit vanwege de architectonische kwaliteit, de Romeinse bouwwerken, de Georgiaanse binnenstad en…

Lees meer