You are here
Home > Nieuws > Nieuws > Oeps ik heb nog oude ponden: oude Britse bankbiljetten inleveren…

Oeps ik heb nog oude ponden: oude Britse bankbiljetten inleveren…

oude ponden

Soms vergeet je wel eens wat. Als groot Verenigd Koninkrijk liefhebber heb ik altijd nog wel wat ponden over. Ze komen de volgende keer wel weer van pas. Maar als je ze dan vergeet, kunnen ze de keer erop al niet meer geldig zijn. Ik ging naar de Bank of England om mijn oude ponden in te leveren voor nieuwe.

De Bank of England is druk bezig om de oude briefjes van 5, 10, 20 en 50 in te ruilen voor nieuwe briefjes gemaakt van Polymeer. Inmiddels zijn alle briefjes, dus die van vijf, tien, twintig en vijftig pond vervangen.

nieuw briefje van tien pond

Dit doen ze vrij vlot. Waar in Nederland de oude briefjes gewoon langzaam uit de roulatie worden gehaald, zijn ze in Groot-Brittannië wat hardhandiger. Bij het uitbrengen van de nieuwe briefjes wordt een datum bekend gemaakt waarop de oude briefjes niet meer geldig zijn. Hier zit minimaal zes maanden tussen, wat best snel is. Op dit moment kun je al niet meer betalen met de oude briefjes van 5 en 10 pond. Met de oude briefjes van 20 en 50 pond kun je t/m 30 september 2022 betalen.

En zo kan het dus voorkomen dat je nog oude briefjes hebt. Het postkantoor kan ingetrokken bankbiljetten accepteren als betaling voor goederen en diensten. Sommige banken ruilen oude briefjes ook nog om voor nieuwe exemplaren, maar dit hoeven ze niet te doen. Wil je zeker er van zijn dat je je oude ponden kan inwisselen kun je naar de Bank of England.

Bank of England

De Bank of England heeft een vrij groot kantoor in het centrum van Londen. Wanneer je uitstapt bij metrostation Bank (waar anders?) kun je er haast niet om heen.

omgewisseld nieuw briefje

Wanneer je alleen (je mag niet met meerdere) naar binnen gaat vragen ze waarvoor je komt. Wanneer je aangeeft dat je briefgeld komt wisselen moet je dat laten zien, wordt je tas gecontroleerd en wordt je verder verwezen. Er is binnen een speciaal loket voor het omwisselen van oud briefgeld.

Toen ik er was, waren er zo’n vier wachtenden voor me en twee loketten open. Wanneer je een groot bedrag omwisselt duurt dit wel even (legitimeren, formulier invullen etc), maar bij een klein bedrag geef je gewoon je oude geld af, dit wordt snel gecontroleerd, en je krijgt weer nieuw geld.

Ik ben zo’n tien minuten binnen geweest. Een ervaring rijker en een oud briefje armer. Klaar om mijn nieuw briefje van tien pond te gaan spenderen en ervoor te zorgen dat ik geen oude briefjes van twintig meer overhoud.

Tip: als je er dan toch bent, bezoek ook eens het Bank of England Museum

Oude ponden (munten)

Heb je nog munten? Je weet wel, die mooie ronde ponden. Kleine kans dat je deze nog kan inleveren, maar je kunt het bij een bank proberen. Bij de Bank of England hoef je er in ieder geval niet mee aan te komen.

Wel kun je er ze in een speciale pot voor het goede doel doen, zijn ze toch nog nuttig besteed.

Meer informatie oude ponden

Meer informatie over het vernieuwen van je briefgeld vind je op de website van de Bank of England: www.bankofengland.co.uk

6 thoughts on “Oeps ik heb nog oude ponden: oude Britse bankbiljetten inleveren…

  1. Dankzij dit artikel heb ik vandaag 5 oude briefjes van 50 pond kunnen omwisselen. Op tien minuten buiten inderdaad. Prachtig, dank je!

  2. Oei,ik ga in mei wel naar Engeland en Schotland maar kom niet in London. Heb verdikkie nog 700£ oude briefjes. Heb ik dan een groot probleem?

    1. Beste Marsha, Je kunt het altijd proberen bij een gewone bank. In de winkels acht ik de kans zeer klein dat ze worden aangenomen. Met oude briefjes van 20 en 50 kun je nog wel tot en met 30 september 2022 gewoon betalen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top