Home » Reizen » Praktisch » Oeps ik heb nog oude ponden: oude Britse bankbiljetten inleveren…

Soms vergeet je wel eens wat. Als groot Verenigd Koninkrijk liefhebber heb ik altijd nog wel wat ponden over. Ze komen de volgende keer wel weer van pas. Maar als je ze dan vergeet, kunnen ze de keer erop al niet meer geldig zijn. Ik ging naar de Bank of England om mijn oude ponden in te leveren voor nieuwe.

De Bank of England heeft de oude briefjes van 5, 10, 20 en 50 inmiddels ingeruild voor nieuwe briefjes gemaakt van Polymeer. Inmiddels zijn alle briefjes, dus die van vijf, tien, twintig en vijftig pond vervangen. Nieuwe briefjes met koning Charles III worden halverwege 2024 verwacht, hoe lang de briefjes met koningin Elizabeth II nog geldig zijn is nog niet besloten. Naar verwachting kan dit nog wel twee jaar duren.

oude ponden
nieuw briefje van tien pond

Dit doen ze vrij vlot. Waar in Nederland de oude briefjes gewoon langzaam uit de roulatie worden gehaald, zijn ze in Groot-Brittannië wat hardhandiger. Bij het uitbrengen van de nieuwe briefjes wordt een datum bekend gemaakt waarop de oude briefjes niet meer geldig zijn. Hier zit minimaal zes maanden tussen, wat best snel is. Op dit moment kun je al niet meer betalen met de oude briefjes van 5 en 10 pond. Met de oude briefjes van 20 en 50 pond kun je t/m 30 september 2022 betalen.

En zo kan het dus voorkomen dat je nog oude briefjes hebt. Het postkantoor kan ingetrokken bankbiljetten accepteren als betaling voor goederen en diensten. Sommige banken ruilen oude briefjes ook nog om voor nieuwe exemplaren, maar dit hoeven ze niet te doen. Wil je zeker er van zijn dat je je oude ponden kan inwisselen kun je naar de Bank of England.

Bank of England

De Bank of England heeft een vrij groot kantoor in het centrum van Londen. Als je uitstapt bij metrostation Bank (waar anders?) kun je er haast niet om heen.

Wanneer je alleen (je mag niet met meerdere) naar binnen gaat vragen ze waarvoor je komt. Je geeft dan aan dat je briefgeld komt wisselen. Je laat dat zien en dan controleren ze je tas en krijg je de juiste weg toegewezen. Er is binnen een speciaal loket voor het omwisselen van oud briefgeld.

Toen ik er was, waren er zo’n vier wachtenden voor me en twee loketten open. Wanneer je een groot bedrag omwisselt, duurt dit wel even (legitimeren, formulier invullen etc.), maar bij een klein bedrag geef je gewoon je oude geld af, dit wordt snel gecontroleerd, en je krijgt weer nieuw geld.

omgewisseld nieuw briefje

Ik ben zo’n tien minuten binnen geweest. Een ervaring rijker en een oud briefje armer. Klaar om mijn nieuw briefje van tien pond te gaan spenderen en ervoor te zorgen dat ik geen oude briefjes van twintig meer overhoud.

Tip: als je er dan toch bent, bezoek ook eens het Bank of England Museum.

Inwisselen via post

Je kunt oud Engels briefgeld ook inleveren via de post, dit is wel op eigen risico (dus wellicht wil je het verzekerd versturen). Ikzelf heb geen ervaring met deze manier van omwisselen. Maar wat je moet doen is:

 1. Dit formulier ( banknote exchanges application form) invullen
 2. Maak een fotokopie van je identiteitsbewijs (paspoort en ID-kaart zijn beide geldig).
 3. Zorg voor een bewijs van adres. Denk aan de energierekening, huurovereenkomst, bankafschrift en dergelijke. Op het formulier staat wat er nog meer geaccepteerd wordt.
 4. Geef de BIC/SWIFT-code en je IBAN (International Bank Account Number) op.
 5. Stuur dit naar Department NEX, Bank of England, Threadneedle Street, Londen EC2R 8AH.
 6. Je wordt betaald in ponden, hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht door de Bank of England.
 7. Als een ​​elektronische betaling mislukt, sturen ze een cheque in pond sterling. Deze kun je verzilveren aan de balie van de Bank of England. Gelieve hen 24 uur van tevoren op de hoogte te stellen als je de cheque wil verzilveren.

Oude ponden (munten)

Heb je nog munten? Je weet wel, die mooie ronde ponden. Kleine kans dat je deze nog kan inleveren, maar je kunt het bij een bank proberen. Bij de Bank of England hoef je er in ieder geval niet mee aan te komen.

Wel kun je er ze in een speciale pot voor het goede doel doen, zijn ze toch nog nuttig besteed.

Meer informatie oude ponden

Meer informatie over het vernieuwen van je briefgeld vind je op de website van de Bank of England: www.bankofengland.co.uk

Of wil kijk hier als je meer weten wil Over ponden en andere betaalmiddelen in Groot-Brittannië

13 reacties op “Oeps ik heb nog oude ponden: oude Britse bankbiljetten inleveren…”

 1. Merijn avatar
  Merijn

  Hier heb ik wat aan!

 2. Paul avatar
  Paul

  Dankzij dit artikel heb ik vandaag 5 oude briefjes van 50 pond kunnen omwisselen. Op tien minuten buiten inderdaad. Prachtig, dank je!

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Fijn om te horen! Hopelijk heb je ook een leuke tijd in Londen gehad.

 3. Marsha avatar
  Marsha

  Oei,ik ga in mei wel naar Engeland en Schotland maar kom niet in London. Heb verdikkie nog 700£ oude briefjes. Heb ik dan een groot probleem?

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Beste Marsha, Je kunt het altijd proberen bij een gewone bank. In de winkels acht ik de kans zeer klein dat ze worden aangenomen. Met oude briefjes van 20 en 50 kun je nog wel tot en met 30 september 2022 gewoon betalen.

   1. England lover avatar
    England lover

    Wij hebben een aantal jaar geleden geprobeerd om oude 10 pond biljetten on te wisselen bij een bank. Helaas lukte dit niet. Zij vertelden ons dat ze dit alleen doen als je een rekening bij hen hebt. Bij het postkantoor hadden we meer geluk, alhoewel ze dit niet allemaal wilden doen.

    1. Britblog avatar
     Britblog

     Dit klopt, bij de gewone bank kunnen ze daarom vragen. Bij de Bank of England dus niet. Gelukkig kon je nog naar het postkantoor.

 4. Marsha avatar
  Marsha

  Merci.
  Nog 12 dagen wachten dan weet ik waar ik terecht kan met mijn “oude” geld.

 5. Lenka avatar
  Lenka

  Kan je ergens anders ook oude briefjes wisselen? Ze zijn helaas toe wanneer wij daar aankomen…

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Het kan ook via post, we hebben deze informatie toegevoegd.

 6. Isabelle avatar
  Isabelle

  Enorm bedankt voor het advies, ga dit direct doen als we in december naar londen gaan.

 7. Gerna avatar
  Gerna

  In een stad b.v. Newcastle kun je de biljetten ( max. £ 300,= in twee jaar) inleveren bij een postkantoor, in dit geval zit deze in bij boekhandel Smith.
  Paspoort laten zien en je wisselt dan 1 op 1.

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Hartelijk dank voor deze tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken
Home » Reizen » Praktisch » Oeps ik heb nog oude ponden: oude Britse bankbiljetten inleveren…