Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Verenigd Koninkrijk: Groot-Brittannië en Noord-Ierland

We geven meteen eerlijk toe dat we hier een verkeerd beeld geven. Groot-Brittannië is namelijk eigenlijk alleen Engeland, Schotland en Wales. Daarnaast behandelen we ook Noord-Ierland, maar ook de andere eilanden (Man en de Kanaaleilanden), waardoor we het feitelijk over het Verenigd Koninkrijk en Brits Kroonbezit hebben.
Vroeger maakte ook (de Republiek) Ierland deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar dat is sinds het Anglo-Iers verdrag uit 1921 niet meer zo. Het behoort nog wel tot de Britse Eilanden, om het nog makkelijker te maken 😉. Als je precies wil weten hoe het zit kun je dat hier lezen: Britse Eilanden, Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië of Engeland?

Meer over praktische informatie Verenigd Koninkrijk

Kaart met al onze artikelen over de bezienswaardigheden in het Verenigd Koninkrijk

Engeland

Het grootste gebied op het grootste eiland Groot-Brittannië met ruim 53 miljoen inwoners en ook de leverancier van de hoofdstad; Londen. Maar daarbuiten is er ook genoeg te doen. Geniet van één van de andere steden (zoals Bristol, York of Liverpool) of ga het typische Engelse platteland op in één van de regio’s.

Meer over Engeland…

Schotland

Het tweede land van Groot-Brittannië met ruim 5 miljoen inwoners is duidelijk in tweeën te splitsen, alhoewel, eigenlijk in drieën. In het zuiden van Schotland vind je de Lowlands (niet het festival, maar ook zeer leuk) met de twee grote steden Glasgow en (de hoofdstad) Edinburgh. Daarboven heb je de Highlands met de wilde bens (bergen) en prachtige lochs (meren). Ook de vele eilanden horen bij de Highlands, maar zijn ook een wereld op zich.

Meer over Schotland…

Wales

Met zijn 3 miljoen inwoners het kleinste gebied van Groot-Brittannië, maar daardoor zeker niet minder de moeite waard. Hier vindt je namelijk wel de meeste kastelen en langste plaatsnaam ter wereld (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch). Ook heb je er prachtige stranden en nationalpark Snowdonia.

Meer over Wales…

Noord-Ierland

Een beetje de vreemde eend in de bijt. Zoals al gezegd behoort het land met ruim een miljoen inwoners niet tot Groot-Brittannië, maar wel tot het Verenigd Koninkrijk. Dit komt omdat je nog een zee (de Ierse) moet oversteken voordat je er bent. Naast de hoofdstad Belfast is er in dit kleine stukje nog genoeg te beleven. Bereis de Causeway Coastal route (met Werelderfgoedplek Giant’s Causeway) of zie één van de vele filmlocaties van bijvoorbeeld Game Of Thrones.

Meer over Noord-Ierland…

Brits Kroonbezit

De Kanaaleilanden en Man zijn kroonbezit van het Verenigd Koninkrijk en vergeten we daarom ook niet. De Kanaaleilanden hebben een Frans tintje en zijn vanuit Frankrijk dan ook makkelijker te bereiken dan vanuit Engeland, maar je kunt er nog steeds genieten van typisch Britse dingen zoals een afternoon tea.

Man ligt tussen Groot-Brittannië en Ierland in en is de geboorteplek van de gebroeders Gibb (BeeGees). Ze hebben er hun eigen ponden, alhoewel je ook met de Britse pond kan betalen (maar niet andersom) en hun eigen cultuur. Zeker de moeite van het bezoeken waard, net zoals alle andere Britse gebieden.

Meer over de eilanden…

Alle artikelen over Groot-Brittannië

1 2 3 4 5 18 19 20 21