Home » Britse geschiedenis » Britse tradities

Waar rennen ze achter kazen aan van een berg af? Waar lopen ze met een berenmuts richting het koninklijk paleis? En waar lopen ze in kilts? Juist, in Groot-Brittannië. Het zijn de gewoontes en Britse tradities waarom wij toch stiekem zo dol zijn op die Britten. Maar maf blijven sommige toch wel.

Het Verenigd Koninkrijk kent veel tradities, sommige dateren zelfs uit de Middeleeuwen. Deze tradities zijn een belangrijk onderdeel van de Britse cultuur, zelfs vandaag de dag nog. Enkele typisch Britse tradities zijn de volgende:

  1. Afternoon Tea – Afternoon Tea is een Britse traditie die meestal plaatsvindt tussen 4 en 5 uur ’s middags. Het bestaat uit kleine sandwiches, scones, cakes en koekjes geserveerd met thee. Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan dankzij Anna Russel, zevende hertogin van Bedford. Lees er meer over in ons artikel over Tea Time! De Britse thee tradities.
  2. Remembrance Day – Op Remembrance Day, 11 november, herdenken de Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waaronder vele Britse soldaten. Lees meer over deze belangrijke dag in Poppies, Remembrance Sunday & Remembrance Day = november in het Verenigd Koninkrijk.
  3. Guy Fawkes Night – Guy Fawkes Night, ook wel bekend als Bonfire Night, is een jaarlijks terugkerend evenement dat de Britten op 5 november vieren. Het herdenkt de poging van Guy Fawkes om de Britse parlementsgebouwen op te blazen in 1605. Tijdens deze traditie worden bonfires, vuurwerk en lampionnen gebruikt om de gebeurtenis te herdenken. Lees verder over deze traditie in 5 november: Guy Fawkes Night, of ook wel Bonfire Night.
  4. Morris Dancing – Morris Dancing is een van de oudste Britse traditionele dansen en dateert uit de Middeleeuwen. Het bestaat uit een groep mannelijke dansers die samen dansen op muziek, vaak met een attribuut zoals stok, lint/doek of zwaard. Vaak gebeurt dit tijdens speciale feestdagen zoals May Day, Pasen en Pinksteren.
  5. Kerst – Opzich is kerstmis niet iets typisch Brits, maar de Britten vieren het wel echt op hun eigen manier. Lees meer over kerstkaarten, kerstcommercials, het kerstdiner en de Christmas crackers in Kerstmis in Groot-Brittannië: de Britse kersttradities.
  6. Pasen – De Britten vieren Pasen groots. Dit doen ze met familie en vrienden, waarbij er traditioneel gerechten zoals gebakken ham, eieren en brood worden gegeten.
  7. Queuing – Bij de bakker of in het openbaar vervoer, de Britten staan altijd netjes in de rij (queuing). Het bekendste voorbeeld is de immense rij voor de kist van Queen Elizabeth na haar overlijden.
  8. Pub – De pub en de pubcultuur is ook typisch Brits. Na het werk op vrijdag zitten deze standaard vol. Want wie wil nu niet genieten van de typisch Britsen drankjes en hapjes die je hier kunt krijgen?

Artikelen over typisch Britse tradities

1 2