Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Brits Kroonbezit & Gibraltar
Kroonbezit Kanaaleilanden en Isle of Man

In Europa vind je naast het Verenigd Koninkrijk nog meer Britse gebieden. Zo zijn er de eilanden Man, Jersey en Guernsey, oftewel het Brits Kroonbezit. Maar je hebt ook Gibraltar, ten zuiden van Spanje, wat dan weer een Brits overzees gebied is. Ze zijn allemaal makkelijk te bereiken en de moeite van het bezoeken waard.

Brits Kroonbezit

De Kanaaleilanden en het eiland Man zijn Brits Kroonbezit, wat betekent dat ze noch onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, noch een Kroonkolonie. Het Verenigd Koninkrijk verzorgt voor deze eilanden het buitenlands beleid en de verdediging. Zaken als douane en immigratie worden door deze gebieden zelf geregeld. De gebieden onder Brits Kroonbezit maken geen deel uit van de Europese Unie (en ook nooit geweest), maar zijn wel makkelijk te bezoeken.

Kanaaleilanden

Rij in plaats van naar Duinkerken of Calais eens iets verder en steek bij Saint-Malo het water over. De keuze is er dan nog tussen de verschillende eilanden, met Jersey of Guernsey als makkelijkste doel. Natuurlijk is het nog leuker om te eilandhoppen en de vijf eilanden allemaal te bezoeken. Zo dicht bij Frankrijk waan je je toch in Groot-Brittannië (of toch meer in Frankrijk?)

Lees verder over de Kanaaleilanden…

Eiland Man

Midden tussen de grote broers Groot-Brittannië en Ierland ligt het kleine idyllische eiland Man. Een apart volkje met een eigen taal (Manx, maar ook Engels) en een eigen pond (maar je kunt ook met de Britse pond betalen). Bezoek Cashtal yn Ard (neolithische graf), het Manx museum of ga de natuur in.

Lees verder over Isle of Man…

Britse overzeese gebieden

Er zijn veertien Britse overzeese gebieden die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen, maar geen deel uitmaken van het VK zelf. Deze bespreken we niet allemaal op onze website, omdat de meeste ver buiten Europa liggen. Er is echter één uitzondering; Gibraltar. Hier waar je je aan de Middellandse Zee, maar wel in Britse sferen. Ook Akrotiri en Dhekelia bevinden zich in Europa, op Cyprus om precies te zijn, dit zijn echter alleen maar militaire basissen en daar heb je als toerist dus niets te zoeken.

Gibraltar

Gibraltar is geen Brits Kroonbezit, maar een Brits overzees gebied, net als o.a. Bermuda en de Falklandeilanden. Omdat het toch dichtbij ligt bespreken we het toch op deze website. Het is maar 6,8 km² groot, maar heeft al vaak voor een hoop ophef gezorgd. Gibraltar ligt als schiereiland vast aan Europa ten zuiden van Spanje. Je kunt er alleen via zee, lucht (Gibraltar Airport) en het Spaanse Andalusië komen. De Rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid van het Britse overzeese gebied.

Lees verder over Gibraltar…