Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » Brighton bezienswaardigheden

Brighton en Hove, gelegen aan de zuidoostkust van Engeland, zijn twee steden die samen vormen één van de meest populaire badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk. Beide steden hebben elk hun eigen unieke sfeer, waardoor er voor elk wat wils is. Brighton is bekend om zijn levendige cultuur, vol met theaters, galeries, bars en restaurants. Hove, aan de andere kant, heeft een meer rustige en chique sfeer, met prachtige victoriaanse huizen en groene parken.

Blaker Street, Brighton, East-Sussex

Introductie van Brighton

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Brighton is het Royal Pavilion, een opvallend gebouw in Indische stijl. Dit voormalige paleis van de prins-regent George IV is nu een museum en biedt bezoekers een unieke kijk in de extravagante levensstijl van de prins. Ook The Lanes zijn een bezoek waard. Deze smalle, kronkelende straatjes zijn een juweeltje in het hart van Brighton en staan bekend om hun unieke winkels, cafés en restaurants. Hier kun je heerlijk dwalen door de vele winkeltjes met antiek, kunst en vintage kleding.

Brighton Pier is ook iconisch, gebouwd in 1899, en biedt nu attracties, winkels en restaurants, evenals een prachtig uitzicht op zee. Ook het Brighton Museum & Art Gallery is een bezoek waard, met een collectie van kunst, geschiedenis en hedendaagse kunst. Wil je meer bezienswaardigheden? Lees ons artikel De 10 must visits in de Britse badplaats Brighton.

Hove is een rustigere optie, met veel groene ruimte en prachtige parken, zoals Hove Park en St. Ann’s Well Gardens. Het Hove Museum & Art Gallery is ook een interessante plek om te bezoeken, met een collectie van lokale kunst, fotografie en archeologie. Daarnaast zijn er veel victoriaanse huizen in Hove, waaronder vele op de bekende Brunswick Square.

Brighton Beach Bandstand & Westpier

Reizen naar Brighton

Je kunt hier makkelijk met de auto heenrijden via de ferry’s die in Harwich (vanuit Nederland) en Dover (vanuit Frankrijk) aankomen. Of neem de kanaaltunnel van Coquelles (bij Calais) in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Engeland. Vanuit Harwich is het ruim 2,5 uur reizen, vanuit Dover en Folkestone rijd je in zo’n 2 uur naar de stad. Lees meer over met de auto naar Engeland.

Met de trein ga je met de Eurostar, waarna je met de rechtstreekse trein in 1 uur en een kwartier vanuit Londen naar de stad kunt reizen.

Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Brighton bezienswaardigheden en omgeving

 • De pier: Een iconische attractie aan de kust van Brighton, met amusement, eetgelegenheden en prachtig uitzicht op zee.
 • Sealife Centre: Een aquarium met een verscheidenheid aan zeeleven, gevestigd in een prachtig oud gebouw.
 • Royal Pavilion: Een opvallend paleis met oosterse architectuur, rijke geschiedenis en weelderige interieurs, ooit het zomerverblijf van de Britse koninklijke familie.
 • Museum and Art Gallery: Een museum met diverse kunstwerken, historische artefacten en boeiende tentoonstellingen.
 • British Airways i360 Viewing Tower: Een moderne uitkijktoren die een weids uitzicht biedt op Brighton en de omliggende kustlijn.
 • Volk’s Electric Railway: ’s Werelds oudste elektrische spoorweg, die een pittoreske rit langs de kust van Brighton biedt.
 • Brighton Toy and Model Museum: Een klein museum gewijd aan speelgoed en modellen, met een rijke verzameling voor liefhebbers van alle leeftijden.
 • The Open Market: Een levendige marktplaats waar lokale ambachtslieden, boeren en handelaren samenkomen om verse producten, kunst en ambachten aan te bieden.
 • Snoopers Paradise: Een excentrieke winkel vol curiosa, vintage vondsten en unieke souvenirs, perfect voor wie op zoek is naar iets bijzonders.
 • North Laine: Een bruisende buurt vol met boetiekjes, cafés, street art en alternatieve cultuur, een paradijs voor shoppers en creatievelingen.
 • The Lanes: Een doolhof van smalle straatjes vol met boetiekjes, antiekwinkels, restaurants en gezellige pubs, ideaal om te dwalen en te ontdekken.
 • Booth Museum of Natural History: Een museum gewijd aan de natuurlijke geschiedenis, met een uitgebreide collectie opgezette vogels, insecten en meer.
 • Hove Museum: Een museum gevestigd in een Victoriaans herenhuis, met tentoonstellingen over lokale geschiedenis, kunst en ambachten.
 • Brighton Beach: Een uitgestrekt kiezelstrand langs de kust van Brighton, perfect voor ontspanning, zonnebaden en watersportactiviteiten.
 • Brighton Marina: Een levendige jachthaven met restaurants, winkels, bioscopen en watersportmogelijkheden.
 • Devil’s Dyke: Een kloof en natuurreservaat net buiten Brighton, ideaal om te wandelen, fietsen en genieten van het prachtige landschap. In de zomer gaat er regelmatig een bus naartoe.
 • Brighton Fishing Museum: Een museum dat de geschiedenis van de visserij in Brighton en Hove belicht, met displays van boten, netten en visserijartefacten.
 • West Pier: Een historische pierruïne aan de kust van Brighton, een iconisch symbool van de stad en een populaire fotolocatie.
 • Regency Town House: Een prachtig gerestaureerd Georgisch herenhuis dat een kijkje biedt in het leven van de welgestelde inwoners van Brighton in de 19e eeuw.
 • Duke of York’s Picturehouse: Het oudste werkende bioscoopgebouw van Groot-Brittannië, met een selectie van films in een unieke historische sfeer.
 • Brighton Dome: Een iconisch cultureel centrum gevestigd in een voormalige koninklijke stallen, met theater-, muziek- en dansvoorstellingen.

Artikelen