De Britse Kanaaleilanden bevat het baljuwschap Jersey en Guernsey. Onder de laatste vallen ook de eilanden Herm, Sark, Alderney, Jethou en Brecqhou. Daarnaast zijn er ook nog een aantal onbewoonde eilanden. Tijd om te gaan eilandhoppen dus!

Kanaaleilanden

De Kanaaleilanden liggen dan wel dichter bij Frankrijk (20 km) dan bij het Verenigd Koninkrijk (120 km), ze zijn toch Brits. Het is Brits Kroonbezit, net als Isle of Man. Dat wil zeggen dat ze geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zijn en ook niet behoren tot de Britse overzeese gebieden, maar het buitenlandbeleid en de verdediging worden wel gedaan door de Britse regering. Ze delen ook de monarch. Hoe dit zo is gegroeid? In 1066 viel Willem II van Normandië Engeland binnen en veroverde het. Hij werd Willem I van Engeland en bezat daarnaast dus ook Normandië en daarbij de Kanaaleilanden. Er werd veel gevochten om de Franse gebieden, maar uiteindelijk kwamen de inwoners onder het gezag van de Britse Kroon.

De Channel Islands bevatten ongeveer 195 km² land en worden bewoond door 170.000 inwoners. Ze hebben hun eigen ponden (die gelijk staat aan de Britse pond), je rijdt er links en straatnamen zijn Frans (maar worden op zijn Engels uitgesproken). Want ze spreken er ‘gewoon’ Engels. Al is de Normandische taal (of Frans-Engels) pas na de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Dit komt omdat de jonge inwoners in het begin van de oorlog naar Engeland stuurden om ze veilig te houden. Wat nodig bleek, want de eilanden werden bezet door de Nazi’s. Na de oorlog keerde de jongeren terug met een Britse tongval.

Jersey

Kanaaleiland Jersey

Jersey is het grootste eiland wat vol staat met mooie bloemen en groene kliffen. Een paradijs voor vogels en dus ook voor vogelspotters. Maar ook Elizabeth Castle, de hoofdstad Saint Helier en de vuurtoren (op een getijdeneiland) zijn de moeite waard. Het eiland heeft ook diverse musea en zelfs een kleine dierentuin.

Guernsey

Kanaaleiland: Guernsey

Guernsey is wat ruiger dan Jersey. Een van de bekendste gebouwen is het kleine kerkje (Little Chapel), wat is versierd met schelpen en porseleinscherven. Maar de meeste toeristen komen voor de mooie en ruige natuur. Door het enorme getijdenverschil (tot elf meter) krijg je een spectaculaire kustlijn. Waar je vandaan natuurlijk ook nog de andere eilanden kan zien die behoren tot Guernsey: Herm, Sark, Alderney, Jethou en Brecqhou.

Weer op de Kanaaleilanden

Het weer op de Kanaaleilanden is zacht met een mild zeeklimaat. In de winter is het zo’n 9 graden, in de zomer rond de 20 graden. In de zomer is het daarom het drukst op de eilanden.

Kanaaleiland Sark

Bereikbaarheid Kanaaleilanden

In de zomer kun je met Sunair direct op de Kanaaleilanden vliegen vanuit Rotterdam Airport. Daarnaast kun je met de ferry via Frankrijk (of Engeland) naar de eilanden toe. Ook onderling zijn de eilanden verbonden met veerdiensten. Hou er rekening mee dat op Sark het meeste autoverkeer verboden is.

Foto’s: Visit Guernsey en Visit Jersey