Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » Birmingham, jouw gids voor de tweede stad van Engeland

Birmingham is de op Londen na grootste stad van Groot-Brittannië. De stad heeft meer dan 1 miljoen inwoners en ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. Van oudsher was de stad een (grauwe) metaal-industriestad. Maar dat is verleden tijd. Het is getransformeerd tot een moderne stad met een mix van historische en hippe attracties.

Introductie Birmingham

De BBC heeft er voor gezorgd dat de stad weer op de kaart kwam bij toeristen. De Peaky Blinders serie maakte velen nieuwsgierig naar de stad. Alhoewel de stad niet echt een filmlocatie was, ademt het de serie wel de sfeer van het Birmingham van vroeger. Deze sfeer kun je nog steeds op een aantal plekken tegenkomen. Bezoek daarvoor bijvoorbeeld het Back to Backs van de National Trust. Hier leer je meer over het leven in de stad van de 19e en begin 20e eeuw.

Maar Birmingham, nu het kloppende hart van de West Midlands, was ooit slechts een klein marktstadje. Het is echter uitgegroeid tot een wereldwijde industriële stad tijdens de Industriële Revolutie. Tegenwoordig staat het bekend om haar diversiteit, innovatie en bruisende kunstscène. Met instellingen zoals het Birmingham Museum and Art Gallery, de Symphony Hall en het Birmingham Hippodrome, trekt de stad jaarlijks duizenden bezoekers aan die genieten van muziek, theater en kunst.

De kanalen van Birmingham, die ooit het industriële hart van de stad vormden, zijn nu levendige recreatiegebieden vol met cafés, restaurants en winkels. Je kunt zelfs hier zelf over varen, zoals wij ooit hebben gedaan. Je vaart dan met een narrowboat het Worchester & Birmingham Canal over. De stad kenmerkt zich ook door de mix van historische en moderne architectuur. Van de Victoriaanse pracht van Victoria Square tot de futuristische Library of Birmingham (naar het ontwerp van een Nederlandse architect).

Omgeving

Wil je toch nog iets meekrijgen van dat industriële verleden? Dan kan je in het Black Country (Living) Museum nog die sfeer voelen. Dit is een groots openluchtmuseum waarbij je je terug waant in een dorp van meer dan 100 jaar geleden: levensecht. Of bezoek het naastgelegen Dudley Canal Trust voor een ondergrondse ervaring met een kanaalboot. Ook zo dol op chocolade? Dan kun je niet om Cadbury World heen. De lekkerste attractie waar wij ooit zijn geweest!

Black Country (Living) Museum
Black Country (Living) Museum

Lees onze blogs over de stad: Verrassend en vernieuwend BirminghamBirmingham: de stad voor shop- en chocoholics

Reizen naar de stad

Openbaar vervoer

Birmingham heeft uitstekende treinverbindingen met de rest van het VK. Het centrale station, Birmingham New Street, is een belangrijk knooppunt met regelmatige diensten naar Londen, Manchester, en andere grote steden.

Er zijn ook diverse nationale en internationale busdiensten die naar de stad rijden. National Express en Megabus bieden betaalbare opties.

Auto

De stad is ook goed bereikbaar met de auto via de M6, M5 en M42 snelwegen. Houd echter rekening met druk verkeer en beperkte parkeergelegenheid in het stadscentrum. Houd rekening met de Clean Air Zone. Parkeer daarom de auto liever bij een P&R.

Vliegtuig

De snelste manier om naar de stad te komen is met het vliegtuig. Birmingham Airport ligt vlakbij de stad en de terminals zijn onderling verbonden met een gratis monorail (zonder bestuurder!). Vanuit hier kun je zeer gemakkelijk en snel (10 minuten) met de trein naar het centrum. Er gaan ook bussen (bijvoorbeeld National Express 777) naar het centrum (30 minuten), of pak de 900 naar Coventry.

Birmingham met het vliegtuig

Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Reizen in Birmingham

Birmingham heeft een uitgebreid en efficiënt openbaar vervoersnetwerk dat het eenvoudig maakt om de stad en de omliggende gebieden te verkennen.

Wandelen: Birmingham is een stad die gemakkelijk te voet kan worden verkend. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Er zijn ook wandelroutes, zoals de Birmingham Canal Navigations. Deze route beidt prachtige uitzichten in een rustige omgeving, langs de historische kanalen van de stad.

Fiets: Birmingham wordt steeds fietsvriendelijker met een groeiend aantal fietspaden en -routes. Er zijn verschillende fietsverhuurdiensten beschikbaar, zoals West Midlands Cycle Hire, waarmee je gemakkelijk een fiets kunt huren voor korte ritten door de stad.

Auto: Hoewel autorijden in het stadscentrum soms uitdagend kan zijn vanwege het drukke verkeer, zijn er voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar, waaronder verschillende parkeergarages en ‘park and ride’-faciliteiten aan de rand van de stad. Houd rekening met de Clean Air Zone.

Taxi en Rideshare: Taxi’s zijn overal in de stad beschikbaar, en rideshare-diensten zoals Uber en Bolt opereren ook in Birmingham. Deze diensten bieden een handige manier om je snel door de stad te verplaatsen, vooral als je naar specifieke locaties of buiten het bereik van het openbaar vervoer reist.

Birmingham Council House

Openbaar vervoer

Bus: Het lokale busnetwerk, beheerd door National Express West Midlands, biedt frequente diensten naar alle delen van de stad en buitenwijken. Bussen zijn betrouwbaar en rijden vaak, wat zorgt voor gemakkelijke toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en winkelgebieden. Er zijn ook nachtbussen beschikbaar voor late ritjes.

Tram: De Midland Metro tram loopt van Grand Central (Birmingham New Street Station) naar Wolverhampton St George’s, met meerdere haltes in het centrum van Birmingham.

Trein: De stad heeft drie hoofdtreinstations: Birmingham New Street, Snow Hill en Moor Street. New Street Station is het belangrijkste knooppunt en biedt uitgebreide verbindingen naar de rest van het VK. Snow Hill en Moor Street bedienen voornamelijk regionale en lokale routes.

Accommodatie in Birmingham

De stad biedt een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, van luxe hotels tot budgetvriendelijke opties.

Ibis New Street, Birmingham
Ibis New Street, Birmingham

Wij verbleven al naar alle tevredenheid in:

Bezienswaardigheden in Birmingham (en omgeving)

 • National Trust – Birmingham Back to Backs: Gerestaureerde arbeiderswoningen uit de 19e eeuw, die een inkijkje geven in het leven van de arbeidersklasse in het Victoriaanse Birmingham.
 • Jewelry Quarter Museum: Het museum in de historische Jewellery Quarter toont de rijke geschiedenis van de juwelenindustrie en biedt inzicht in traditionele goudsmidtechnieken.
 • Museum and Art Gallery: Dit museum in het centrum van Birmingham herbergt een uitgebreide collectie kunstwerken, waaronder de grootste verzameling prerafaëlieten ter wereld.
 • Ikon Gallery: Een toonaangevende galerie voor hedendaagse kunst, gevestigd in een iconisch Victoriaans gebouw en bekend om zijn diverse en experimentele tentoonstellingen.
 • Library of Birmingham: Een van de grootste openbare bibliotheken van Europa, bekend om zijn opvallende moderne architectuur. De bibliotheek biedt prachtige panoramische uitzichten over de stad vanaf de terrassen.
Library of Birmingham
 • Victoria Square: Het hart van de stad, omgeven door prachtige Victoriaanse architectuur. Hier bevinden zich het stadhuis en de Council House, waar regelmatig evenementen en markten plaatsvinden.
 • Bullring and Grand Central: Een uitgestrekt winkelcomplex in het centrum van Birmingham, met meer dan 200 winkels, eetgelegenheden en een iconische stierenstandbeeld, dat een populaire bestemming is voor zowel lokale bewoners als toeristen.
 • Thinktank Museum: Een interactief wetenschaps- en ontdekkingsmuseum met exposities over technologie, industrie en wetenschap, geschikt voor alle leeftijden.
 • Tolkien Trail: Een wandelroute die locaties verkent die J.R.R. Tolkien hebben geïnspireerd bij het schrijven van “The Lord of the Rings” en “The Hobbit.”
 • Aston Hall: Een prachtig gerestaureerd Jacobijns herenhuis uit de 17e eeuw, omgeven door tuinen en parken, dat historische rondleidingen en evenementen aanbiedt.
 • Sea Life Centre: Een aquarium in het hart van de stad, met een indrukwekkende collectie zeedieren, waaronder haaien, roggen en zeeschildpadden.
 • Police Museum WM Peelers: Een museum gewijd aan de geschiedenis van de politie in de West Midlands, met tentoonstellingen over criminologie en oude politie-uitrustingen.
 • Birmingham Hippodrome: Het grootste theater van de stad, waar je kunt genieten van West End-shows, balletvoorstellingen en andere optredens.
 • The Custard Factory: Een creatief complex in de wijk Digbeth, waar je unieke boetieks, kunstgalerieën en vintage winkels kunt vinden.
 • Villa Park: Het thuisstadion van Aston Villa FC, een van de oudste en meest succesvolle voetbalclubs van Engeland. Het stadion biedt rondleidingen en heeft een museum gewijd aan de geschiedenis van de club.

Omgeving

 • Cadbury World: Een interactieve bezoekersattractie gewijd aan de geschiedenis en productie van Cadbury-chocolade, inclusief rondleidingen en proeverijen.
 • Black Country Living Museum: Een openluchtmuseum dat het leven en de industrie van de Black Country tijdens de 19e en 20e eeuw tot leven brengt met historische gebouwen en acteurs.
 • Dudley Canal Trust: Organiseert rondvaarten door de historische kanalen en tunnels van Dudley, met uitleg over de industriële geschiedenis van de regio.
 • Stratford-upon-Avon: Het is Shakespeare wat de klok slaat in Stratford-upon-Avon, slechts een uur van Birmingham (met auto of trein).

Artikelen over Birmingham