Glasgow City Chambers

Heel bekend is Glasgow (de grootste stad van Schotland) door het voetbal en van de tv-serie Taggart (de langstlopende detective ter wereld). Uiteraard heeft Glasgow meer: een moderne levendige stad. De stad kent veel musea en is o zo anders dan Edinburgh. Wel zie je hier veel architectuur en er zijn fascinerende musea. Nergens in Schotland en het noorden van Engeland zijn er zoveel verschillende winkels. Hieronder zie je al een lange lijst met attracties, maar voor een snelle inleiding: Glasgow voor beginners: de 10 (gratis) must visits.

De geschiedenis van de stad begint wanneer missionaris St Mungo in de zesde eeuw een klooster aan de Clyde bouwt. De kathedraal, St Mungo’s Cathedral, staat nu op diezelfde plek. Er worden verschillende wonderen aan de man toebedeeld. Zo zou hij een roodborstje weer tot leven hebben gebracht en een klok uit Rome hebben meegebracht. Al zijn wonderen zijn samen te vatten in een vis, vogel, boom en klok. Symbolen die je door de gehele stad, en bij verschillende Glasgow bezienswaardigheden, kan herkennen. Het zal je dan ook niet verbazen dat St Mungo de patroonheilige van de stad is.

In 1492 kreeg de stad zijn stadsrechten, een begin van een grote handelsstad. De stad leefde op, vooral in Victoriaanse tijden. De bevolking groeide en de stad specialiseerde zich in het bouwen van schepen. De scheepsbouw stortte eind 20e eeuw echter in, en de stad verloor zijn grootste inkomensbron. Het werd een grijze en grauwe plek die zich toch weer wist op te bouwen. In 1990 was de stad European City of Culture, het begin van een levendige en diverse stad.

Reizen naar Glasgow

De beste manier om naar Glasgow te reizen is met het vliegtuig naar Edinburgh of Glasgow of vanuit Newcastle vanaf de ferry met je eigen auto of met intercitytreinen. Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Glasgows bezienswaardigheden

Artikelen Glasgow