Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Brits Kroonbezit & Gibraltar » Isle of Man, jouw reisgids voor dit Britse Kroonbezit

Het hoort niet bij het Verenigd Koninkrijk, maar is zeker wel Brits. Het eiland Man ligt tussen Engeland en Ierland in en is, net zoals de Kanaaleilanden, Brits Kroonbezit. Isle of Man wordt elk voorjaar druk bezocht vanwege het motorracen, maar heeft zoveel meer te bieden. 

Isle of Man in het kort

Het eiland Man is relatief klein, slechts 22 km breed en 52 km lang en in totaal 572 km² (ter vergelijking: de provincie Utrecht is 1560 km²). Het is er prachtig en staat bekend om de motor TT en haar mooie kustlijn. Het heeft een aantal prachtige zandstranden waar bezoekers kunnen genieten van het adembenemende landschap. Er zijn ook verschillende wandelpaden en fietspaden waar je kunt genieten van de prachtige omgeving. De Isle of Man heeft meerdere prachtige natuurgebieden en is dus ideaal voor wandelen. Hier kun je heel goed vogels spotten, zoals haviken, gieren en de papegaaiduiker is ook weer terug van weggeweest.

In de nacht kun je hier perfect kijken naar de sterrenhemel, doordat het een eiland is heb je er weinig last van omgevingslicht. Zo kun je hier indrukwekkende foto’s maken van de Melkweg.

Er zijn ook veel interessante bezienswaardigheden te bezoeken. Deze fascinerende plek heeft veel historische gebouwen, kastelen en musea. Vooral het vervoer op Man is opvallend en historisch. Waar vind je een elektrische trein, paardentram en stoomtrein zo dicht op elkaar? Je kunt er heel het oostelijke deel van het eiland mee ontdekken, bijvoorbeeld vanuit de hoofdstad Douglas. Lees hier verder over de Isle of Man bezienswaardigheden.

Natuurlijk heb je hier ook lokale markten en festival. Zo vieren ze op Man op 31 oktober Hop tu Naa, een traditioneel Gaelic festival van Samhain, het begin van de winter. Er zijn ook veel mogelijkheden om te winkelen en te genieten van de lokale keuken op de Isle of Man.

Lees over onze ervaringen op het eiland Man in deze twee blogs: Een bezoek aan het eiland Man met openbaar vervoer en Isle of Man, een bezoek aan Brits Kroonbezit met de auto.

Peel Castle
Peel Castle, Isle of Man

Reizen naar Isle of Man

Er zijn verschillende manieren om naar de Isle of Man te reizen. Met je eigen vervoer kun je vanaf Dublin (Ierland), Belfast, Heysham (Noord-Engeland) en Liverpool oversteken met de veerdienst. Vanaf Heysham duurt het 3:45 uur, Liverpool en Belfast 2:45 uur en Dublin 2:55 uur. Iedere dag gaan er meerdere boten van Steam Packet Company vanuit Engeland, in de winter is de dienstregeling minder uitgebreid.

Met het vliegtuig kun je o.a. via Londen, Liverpool, Manchester, Edinburgh, Bristol, Birmingham, Belfast en Dublin naar het eiland vliegen. Het vliegveld Ronaldsway Airport ligt vlak bij Castletown en is goed te bereiken met de bus vanuit Douglas, Port Erin en Castletown. De bus stopt recht voor het vliegveld (bij de uitgang links om de hoek). Daarnaast kun je ook een auto huren vanaf het vliegveld.

Little Isabella, Groudle Glen
Little Isabella, Groudle Glen

Praktische Informatie en tips

Op het eiland Man doen ze het meeste hetzelfde als in het Verenigd Koninkrijk, bekijk hier de praktische tip voor het VK. Zo hebben ze daar dezelfde stekker, tijd en gewoonten. Echter zijn er ook enkele dingen anders, die we hieronder opsommen.

  • Op Isle of Man hebben ze hun eigen geld, Manx ponden. Je kunt er echter ook met Engelse, Schotse of Noord-Ierse ponden betalen. Let wel op dat je met de Manx ponden dan weer niet in de andere landen kan betalen. De meeste muntjes zou je echter nog wel kwijt kunnen in een geldautomaat (op de 1 pond munt na, want die heeft de vorm van de oude Britse pond).
  • Musea zijn maar kort open, vaak slechts van 11 tot 15 uur.
  • In de winter is veel dicht.
  • Als je veel betaalde bezienswaardigheden wil bezoeken is een GO Explore Heritage Pass wellicht handig.
  • Ondanks dat het een klein eiland is, is het weer zeer divers. Het kan ergens mistig zijn en 15 km verder zonnig. Of aan de oostkant regen en in het westen zon. Houd hier rekening mee met kleding en ben bereid je planning aan te passen voor het beste weer.
  • Het openbaar vervoer is goed geregeld, maar wel vooral in de zomer. Er zijn een aantal lijnen die niet rijden in de winter, of zelfs in de lente en herfst niet.
  • Je kunt live zien waar de bus/trein/tram op dat moment is via de IOMTransport app en findmybus.im .
  • Ook op Man rijdt men links. Het grote verschil is dat op sommige wegen geen maximum snelheden telt. Gebruik echter je verstand, verwacht niet dat je hier 150 kunt gaan rijden. Onze ervaring is dat we eigenlijk nooit hoger kwamen dan 50 m/u (zo’n 80 km/u), door de vele onoverzichtelijke heuveltjes en bochten.
  • Lunchtijden. Waar je in het VK vaak de gehele dag door kan eten, hebben wij toch de ervaring dat tussen 15 en 17 uur het lastiger is om ergens (warm) eten te krijgen.
Manx Cat
De Manx cat is een kattensoort zonder staart.

Isle of Man weer

Het weer op het eiland Man is vrij onvoorspelbaar. Hieronder vind je echter de gemiddelde weersvoorspelling voor Isle of Man voor het gehele jaar.

MaandJan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli AugSept Okt Nov Dec
Min. temp. 3°C 3°C 4°C 6°C 9°C 12°C 14°C 14°C 12°C 9°C 5°C 3°C
Max. temp. 7°C 7°C 9°C 11°C 14°C 17°C 19°C 19°C 16°C 13°C 9°C 7°C
Neerslag 105mm 78mm 83mm 61mm 59mm 63mm 76mm 88mm 95mm 106mm 101mm 110mm

Eiland Man bezienswaardigheden kaart

Bekijk hier alle bezienswaardigheden op Isle of Man op een kaart. Naast deze bezienswaardigheden heeft het eiland nog vele mooie natuur.

Bezienswaardigheden eiland Man (kaart)

Artikelen