Noord-Ierland

Noord-Ierland is het buitenbeentje dat niet bij Groot-Brittannië hoort, maar zeker wel Brits is! Het noorden van het eiland Ierland behoort tot tegenstelling van het zuiden (de Republiek Ierland, wat in 1921 zelfstandig werd) tot het Verenigd Koninkrijk. Je betaalt er met het pond en mag er zwaaien met je Union Jack (al ligt dat bij sommige nog wel wat gevoelig). Dit kent dan ook een rijke geschiedenis met de Troubles als historisch dieptepunt. De muurschilderingen in Belfast herinneren nog aan deze tijd. Na een lange stilte is met de Brexit de discussie echter weer opgelaaid.

De Noord-Ieren hebben een eigen cultuur, zo spreekt nog een klein gedeelte Iers (Gealic) of het dialect Ulster Scots. Hebben ze spectaculaire mythes. En je vindt er nog veel overblijfselen van Kelten, Vikingen en christelijke monniken die hier ooit voet aan land zetten.

Het land is na de Troubles weer opgebloeid en steeds populairder onder toeristen. De serie Game of Thrones heeft hier zeker aan bijgedragen. Veel filmlocaties waren in Noord-Ierland, zoals de bekende Dark Hedges. Echter loopt het nog niet over van de toeristen, waardoor je rustig kan genieten van al het moois wat het land te bieden heeft.

Steden

Je zou het bijna vergeten, maar Noord-Ierland is het land van de Titanic en ondanks dat hij zonk, schamen ze zich daar niet voor! In Belfast kun je, en wil je, er niet omheen. Zo kun je je even een welvarende passagier uit die tijd voelen. Gelukkig wel voordat hij zonk.

Natuur

Ook buiten Belfast is er genoeg te beleven. Neem bijvoorbeeld de Causeway Coastal route langs de kust om bij de rotsformatie Giant’s Causeway te komen. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo’n 60 miljoen jaar geleden. Deze stapstenen staan niet voor niets op de werelderfgoedlijst. Ze mogen er dan wel geen nationale parken kennen, er is genoeg moois te zien.

Artikelen over Noord-Ierland