Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South East » Bezoek het echte Downton Abbey: Highclere Castle en de andere locaties

Gepubliceerd op 21 mei 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Downton Abbey, een prachtig landhuis in het graafschap North Yorkshire met het leuke Ripon om de hoek. Wie wil het niet een keer bezoeken? Nou mocht je dat willen, ga dan niet richting Yorkshire maar naar Hampshire. Want hier staat Highclere Castle, waar de serie Downton Abbey is gefilmd.

Ook de andere Downton Abbey filmlocaties bevinden zich voornamelijk in het zuiden van Engeland. Waar Bampton in de Cotswolds/Oxfordshire het stadje Downton moet voorstellen. Samen met Highclere Castle, in Berkshire, zijn dit dan ook de plekken waar het meest gefilmd is. Niet al de interieurscenes uit Downton Abbey zijn in het kasteel gefilmd, sommige (zoals de keuken) zijn gefilmd in een studio (Ealing Studios).

Het echte Downton Abbey: Highclere Abbey

Downton Abbey

Acteur en schrijver Julian Fellowes bedacht Downton Abbey, wat werd uitgezonden van 2010 tot en met 2015. Naast de zes tv-seizoenen van dit kostuumdrama is er in 2019 ook een film uitgekomen. De afleveringen werden door zo’n 10 miljoen Britten bekeken, een enorm succes dus. Het werd door Guinness World Records erkend als de meest geprezen Engelstalige televisieserie van 2011.

Downton Abbey

De serie speelt zich af tussen 1912 en 1926 op het landgoed Downton in het noorden van Yorkshire. De afleveringen draaien om het leven van de aristocratische familie Crawley en hun huispersoneel. Hierbij laat het duidelijk het verschil in de Britse klasse zien. Ook komen de actualiteiten uit die tijd ter spraken, denk aan de Titanic, de Eerste Wereldoorlog, Ierland en de ondergang van de Britse aristocratie.

De familie Crawley bestaat uit vader Robert Crawley, de graaf van Grantham en zijn vrouw Cora Crawley, de gravin van Grantham. Zij hebben drie dochters, Lady Mary Crawley, Lady Edith Crawley en Lady Sybil Crawley. Zij wonen op Downton Abbey.

Daarnaast komen ook de moeder van Robert (Violet, Dowager Countess of Grantham), zijn zus (Lady Rosamund Painswick) en verre neef (Matthew Crawley) regelmatig langs op het landgoed.

Het verhaal draait om het landgoed, dat na Robert Crawley over moet gaan naar de volgende erfgenaam. Echter kan dit alleen een man zijn, en komen zijn drie dochters dus niet in aanmerking. Robert Crawley is getrouwd met Cora, die een rijke erfgenaam is uit Amerika. Hiermee kon hij het landgoed redden van de ondergang, maar het geld behoord nu tot het landgoed. Gaat deze erfenis nu naar een verre achterneef?

Geschiedenis Highclere Castle

In het echt heet het dan geen Downton Abbey, maar ook het leven op Highclere Castle is zeer interessant. Zo interessant zelfs dat sommige gebeurtenissen uit de geschiedenis van het kasteel in de tv-serie terecht zijn gekomen. Helemaal fantasie is het dus niet.

De geschiedenis van het kasteel gaan vele malen verder terug dan de tijd waarin Downton Abbey zich afspeelt. De eerste schriftelijke vernoeming van het landgoed dateert uit 749. Toen schonk een Angelsaksische koning het aan de bisschoppen van Winchester. Bisschop William van Wykeham bouwde er een middeleeuws paleis met tuinen.

Procureur-generaal Sir Robert Sawyer verkocht het landgoed aan Charles II, James II en de directe grootvader van de huidige graaf. Zij herbouwde het complex in 1679 tot Highclere Place House.

Lancelot ‘Capability’ Brown maakt in 1770 in opdracht van de eerste graaf van Carnarvon plannen om het terrein te verbouwen. Hij maakte drie plannen waarvan er één een jaar later werd uitgevoerd. Hij maakte er een prachtig park van.

In 1842 transformeerde onder de 3e graaf van Carnarvon het Highclere Place House in Highclere Castle. Sir Charles Barry was verantwoordelijk voor deze aanpassingen, hij werkte ook aan de Houses of Parliament. Dat verklaart de gelijkenissen in stijl (Victoriaans Gotisch) van beide gebouwen.

De 5e gravin van Carnarvon bouwde tijdens de Eerste Wereldoorlog Highclere Castle om tot een ziekenhuis voor gewonde soldaten.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Highclere Castle de thuisbasis van evacués. Hun namen zijn nog terug te vinden in het daklood. Tijdens de oorlog storten maar liefst vier militaire vliegtuigen neer op de Highclere Estate.

In 1988 is het landgoed en het kasteel opengesteld voor publiek. Vandaag de dag zijn de achtste graaf en gravin van Carnarvon. Zij ontvingen de cast van Downton Abbey met open armen.

Highclere Castle
©VisitBritain/Anastasia Ustenikova

Bezoek Highclere Castle

Je kunt Highclere Castle en het landgoed, oftewel het echte Downton Abbey, bezoeken als toerist. Omdat de familie Carnarvon er nog gewoon woont, is het niet op alle dagen open. We raden je wel aan om van tevoren kaartjes te kopen, omdat het er erg druk kan zijn. Er zijn kaartjes voor de tuinen, Highclere Castle en/of de Egyptische tentoonstelling.

Voor de toeristen is er ook een tearoom (voor bijvoorbeeld een afternoon tea) en een souvenirshop.

Highclere Castle

Het kasteel heeft verschillende kamers die te bezoeken zijn:

 • The saloon
  Het hart van het huis, ontworpen door Thomas Allom en klaar in 1860. De muurbekleding is van leer en komt uit het Spaanse Cordoba van 1631.
 • The library
  Deze prachtige bibliotheek heeft bijna 6000 boeken en stamt uit de victoriaanse tijd.
 • The state dining room
  In deze eetkamer hangt een groot portret van Charles I, geschilderd door Van Dyck.
 • The drawing room
  Versierd met Franse groene zijde die Alfred de Rothschild in 1895 aan zijn dochter Almina gaf.
 • The smoking room
  Hier hangen enkele Nederlandse schilderijen uit de 17e eeuw, één van de eerste kunst die de familie kocht.
 • The music room
  Een kamer met een prachtig uitzicht en een beschilderd (door Francis Hayman) plafond uit 1730.
 • The bedrooms
  Van de ruim zestig slaapkamers zijn er zo’n twaalf te zien. De rest wordt gebruikt door de familie of is omgebouwd tot kantoor.
 • Downstairs
  Deze zul je niet herkennen van Downton Abbey, omdat deze verdieping in een studio is opgenomen. Maar hier liepen zo’n honderd jaar geleden nog zestig man personeel rond.

Tuin

Highclere Castle aka Downton Abbey
©VisitBritain/Silvia Barchi

Het landgoed is alleen geopend als ook het kasteel open is. Er zijn verschillende tuinen te ontdekken op het Estate. Zo heb je Monks ‘Garden waar vroeger vooral fruitbomen stonden, stelen nu vooral de rozen de aandacht. Tegenwoordig is het namelijk meer een showtuin, maar er is nog wel een kas te vinden.

Vlak bij ligt ook White Border, zo aangeplant dat er altijd wel iets in bloei staat. Wanneer je hierlangs loopt kom je ook bij de Secret Garden, vooral mooi in de zomermaanden juli en augustus.

Op het gigantische landgoed met bossen en vergezichten staan ook zogenoemde ‘follies’, een soort kleine tempel. De follies zijn Jackdaw’s Castle (1743), Etruscan temple, Temple of Diana en Heaven’s Gate. Ze hebben niet echt nut, maar zijn wel mooi om te zien.

Egyptische tentoonstelling

De vijfde graaf van Carnarvon ontdekte met zijn archeologische collega Howard Carter in 1922 het graf van de Egyptische farao Toetanchamon. Om deze man te eren voor zijn werk is er nu een Egyptische tentoonstelling in de kelders van het kasteel. Lord Carnarvon is vele malen in Egypte geweest en heeft hier veel spullen ontdekt en gekocht. Vele spullen lagen in de kasten van Highclere Castle tot ze in 1987 weer werden ontdekt. De tentoonstelling in de kelder bevat verschillende replica’s van attributen van het graf van Toetanchamon.

Andere filmlocaties Downton Abbey

De meeste buiten scenes in Downton zijn opgenomen in Bampton (Cotswolds), maar daarnaast zijn er nog vele andere filmlocaties. Wij hebben de belangrijkste voor je in kaart gebracht.

Klik hier als de kaart van Downton Abbey niet zichtbaar is.

Meer informatie

Meer informatie over de serie Downton Abbey vind je op de website van ITV. itv.com/downtonabbey
Meer informatie over Highclere Castle vind je op hun website.
Of lees het boek: Downton Abbey, het echte verhaal – Lady Almina en de strijd om Highclere Castle

Meer informatie voor je vakantie? Lees over Zuidoost-Engeland, Zuidwest-Engeland, Graafschap Berkshire of het echte Yorkshire


Geschreven door:


8 reacties op “Bezoek het echte Downton Abbey: Highclere Castle en de andere locaties”

 1. Deze achtergrond informatie maakt het kasteel toch een stuk interessanter. Zodra het weer kan ga ik met de motor die kant op 😉 Nu al zin in!

  • Beste Inge, deze staan in de kaart onder het kopje ‘Andere filmlocaties Downton Abbey’. Als het goed is zou je hier een kaart moeten zien. Krijg je deze niet te zien, zou je het een keer in een andere browser kunnen proberen.

  • Als je op Google zoekt op ‘Downton Abbey Tour’ vind je een aantal tours die vertrekken vanuit Londen. Ik kwam een eendaagse en vierdaagse tour tegen. Voor zo ver ik weet bestaan er geen tours vanuit Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken