Home » Typisch Brits » Britse muziek

De Britse muziek is beroemd, berucht en vooral bekend. De Beatles en de Stones streden in de jaren 60 om de hoogste noteringen, maar er waren natuurlijk nog veel meer typische Britse bands. Daarnaast is er natuurlijk de heerlijk Britse Folk, die in ieder deel van het land weer anders klinkt. En laten we het geluid van Schotland niet vergeten. Wie doedelzakken hoort moet toch altijd weer aan dit deel van Groot-Brittannië denken.

Britse muziek heeft een rijke en diverse historie, die zich uitstrekt van de Beatles tot folk en doedelzakken. Natuurlijk is Groot-Brittannië ook nog eens een goede inspiratiebron voor liedjes, bekijk daarvoor maar eens ons artikel met Spotify-lijst met liedjes over het Verenigd Koninkrijk.

The Beatles en de Britse Invasion

De Beatles zijn waarschijnlijk één van de meest invloedrijke en populaire bands uit de Britse muziekgeschiedenis. Met hun unieke stijl, die rock, pop en psychedelische muziek combineert, veroverden ze de wereld en maakten ze de weg vrij voor andere Britse bands, zoals The Rolling Stones en The Who. Dit staat ook bekend als de ‘Britse invasion’.

Britpop en Indie

Ook in de jaren 90 kwam er een opleving van de Britse muziek, bekend als Britpop. Bands als Oasis, Blur en Pulp maakten deze stijl populair met hun catchy tunes en attitude. Ook de Britse indie-scène groeide in die tijd, met bands als Arctic Monkeys en The Libertines, die invloeden uit punk, rock en Britpop combineren.

Moderne Britse muziek

Tot op de dag van vandaag blijft de Britse muziek divers en invloedrijk. Britse zangers zoals Adele, Ed Sheeran en Sam Smith, gaan de hele wereld over. Ook de Britse bands, zoals Editors en Coldplay, zijn erg populair in hun eigen land, de Lage Landen en ver daarbuiten.

Britse folk en traditionele muziek

Naast de rock- en popmuziek heeft de Britse muziek ook een rijke traditionele muziekgeschiedenis. Britse folk is gebaseerd op oude liedjes en verhalen, en wordt nog steeds gespeeld door traditionele muzikanten. Ook de doedelzak, een traditioneel Schots instrument, is nog steeds in gebruik en speelt een belangrijke rol in de Schotse folk- en traditionele muziek.

Soms worden oude folkmuziek in een nieuw jasje gegoten, bekende Britse bands die dat doen zijn Bear’s Den en Mumford & Sons.