Home » Reizen / praktische informatie » Reizen binnen Groot-Brittannië

Er zijn veel verschillende manieren om te reizen binnen Groot-Brittannië. Je kunt met de auto, bus, en trein grote afstanden afleggen. Maar ook de fiets en boot zijn bruikbare vervoersmiddelen om van A naar B te komen. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij, met linkjes naar meer informatie.

Vliegtuig

Door de ‘relatief’ kleine afstanden in Groot-Brittannië zijn vliegreizen meestal niet handig. Hooguit van bijvoorbeeld Londen naar Isle of Man of wanneer de Shetland eilanden wil bereiken.

Trein

De trein is vaak een beter alternatief, maar kan ook vrij prijzig zijn, vooral als je tijdens de spits rijdt. Als je van tevoren weet welk traject je wilt bereizen (en ook op welk tijdstip) kun je het beste je treinkaartje online kopen. Meestal is het hoe eerder je dit doet, hoe goedkoper je kaartje is.
Er zijn ook meerdere kaarten te koop waarop je verschillende reisdagen hebt (Rail Pass).

Lees hier meer over met de trein reizen in Groot-Brittannië.

Trein in Wales, Groot-Brittannië

Bus

Je kunt natuurlijk de bus nemen om een plaats in de regio te bezoeken, maar in Groot-Brittannië rijden er ook veel langeafstandsbussen. Iets minder comfortabel en snel, maar vaak veel goedkoper dan de trein.

Taxi

Taxi’s zijn verkrijgbaar bij alle belangrijke bus- en treinstations. Een goede manier om de drukte van het rijden in een drukke stad te vermijden. Voor langere afstanden natuurlijk een duur vervoermiddel.

Auto

Als je de oversteek met je eigen auto kun je hier natuurlijk makkelijk mee rondreizen. Vergeet alleen niet links te rijden en je aan de Britse verkeersregels te houden. Zo heb je verplicht stickers nodig die je over je lampen plakt (zodat je je tegenliggers niet verblind) en is het handig weten wat een mijl in km’s is.
Je kunt natuurlijk ook een auto huren, dan zijn sommige problemen gelijk opgelost, al blijft links rijden even wennen. Maar met het stuur aan de andere kant word je er wel steeds aan herinnerd.

Lees meer over reizen met de auto in het Verenigd Koninkrijk.

Boot

Er zijn verschillende mogelijkheden in Groot-Brittannië om de verschillende eilanden te bezoeken per boot. Vaak kan de auto mee aan boord, maar op sommige eilanden komen nooit gemotoriseerde voertuigen. Deze veerdiensten vind je vooral in Schotland, maar ook naar Isle of Wight in het zuiden van het land ga je per boot.

Natuurlijk zijn er ook de boottochten op rivieren en kanalen. Je kunt ook zelf over de kanalen varen met een narrowboat, hier is geen vaarbewijs voor nodig.

Lees over onze ervaring met de narrowboat.

Fiets

Fiets, Engeland

Groot-Brittannië staat niet echt bekend als fietsland, maar daar komt wel steeds meer verandering in. Er worden steeds vaker fietspaden en routes aangelegd. Ondanks dat de Britten vele bergen kent zijn er nog genoeg gedeeltes waar je je over een lange afstand vlak kan voortbewegen.

Lees meer over fietsen in het Verenigd Koninkrijk.

Wandelen

Natuurlijk kun je het Verenigd Koninkrijk ook prima te voet verkennen. Het staat bekend om zijn mooie lange afstandswandelroutes, maar ook kleine stukken zijn goed te doen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met goede schoenen en een langere tijd die je onderweg bent.

Lees meer over wandelen in het Verenigd Koninkrijk.

Artikelen over reizen binnen Groot-Brittannië