Home » Britse geschiedenis » Geschiedenis van Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft een roemrijk verleden. Vele oorlogen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het land is zoals het nu is. Nog niet zo heel lang geleden werd er nog in Ierland gevochten, waardoor alleen het noorden nu toebehoord aan het Verenigd Koninkrijk. Wij duiken verder in de geschiedenis van Groot-Brittannië.

De geschiedenis van Groot-Brittannië is een rijke en veelzijdige geschiedenis die zich over duizenden jaren heeft ontwikkeld. Het verhaal van het land begint met de Ieren en Schotten. Zij woonden al duizenden jaren geleden in het land woonden, en zich ontwikkelden tot verschillende stammen en koninkrijken.

Romeinen in Engeland

In 43 n.Chr. veroveren de Romeinen het Keltische Groot-Brittannië. Ze bezetten het land tot ca. 400 n.Chr en laten o.a. Hadrian’s Wall achter. Hierna nemen de Angelsaksen en andere Germaanse volkeren het bewind over. In de loop van de volgende eeuwen vormen deze verschillende volkeren en stammen het land tot het Koninkrijk Engeland. Later wordt het officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

De Middeleeuwen in Groot-Brittannië kenmerkt zich door politieke en economische veranderingen. Zo is er de opkomst van het parlement en de economische groei die leidt tot de Industriële Revolutie. In de late 17e en vroege 18e eeuw, onder leiding van koningin Elizabeth I, bereikt Engeland de grootste invloed als wereldmacht.

Tijdens de 18e en 19e eeuw is Groot-Brittannië het dominante land in Europa. Het verovert een groot aantal koloniën over de hele wereld, waaronder India en de Cariben.

Wereldoorlogen

In de 20e eeuw zijn er vele veranderingen door de grote oorlogen. De Eerste en Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de Verenigde Staten als supermacht verandert de positie van het VK. Het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke macht in de latere 20e eeuw. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in vele internationale conflicten en politieke kwesties. Ook na de Tweede Wereldoorlog ondergaat het land weer een periode van aanzienlijke veranderingen. Zoals de ontmanteling van zijn imperium, en de invloed van de EU en de Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk van vandaag is een moderne en progressieve natie, met een rijke geschiedenis en een bloeiende economie. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron. En veel attracties zijn gebaseerd op de rijke geschiedenis van het land.

Artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Dit was de geschiedenis van Groot-Brittannië en Noord-Ierland in een notendop, hieronder lees je uitgebreidere artikelen over deze geschiedenis.

1 2