Home » Evenementen in het Verenigd Koninkrijk

Er is altijd wel iets te beleven in het Verenigd Koninkrijk dankzij hun rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Van festivals en feesten tot sportevenementen en tentoonstellingen, het Verenigd Koninkrijk heeft voor elk wat wils. Wij zetten deze traditie van evenementen in het Verenigd Koninkrijk voor je op een rij, waarna we er enkele uitlichten.

Feesten en festivals

Of je nu van muziek, eten of cultuur houdt, er is voor elk wat wils. Een van de bekendste festivals is Glastonbury, een vijfdaags muziekfestival dat elk jaar in juni plaatsvindt. Met artiesten uit alle hoeken van de wereld, is Glastonbury een feest dat je niet wilt missen. Ook het Isle of Wight Festival in het begin van de zomer trekt jaarlijks vele grote artiesten en bezoekers. Leeds en Reading delen hun line-up door in augustus in hetzelfde weekend beide een muziekfestival te organiseren.
Maar er zijn ook tal van andere festivals die je kunt bijwonen. Denk aan het Notting Hill Carnival, dit is een kleurrijk straatfestival dat elk jaar in Londen plaatsvindt. Het trekt duizenden mensen die komen voor de parades, muziek, eten en drinken. Het is een viering van de Caribische cultuur en een van de grootste straatfestivals ter wereld.

Koninklijke evenementen

Koninklijke evenementen zijn een belangrijk onderdeel van de Britse cultuur en traditie. Een van de bekendste is Trooping the Colour, de jaarlijkse viering ter ere van de verjaardag van de Britse monarch. Je kunt een indrukwekkende parade van soldaten en officieren verwachten in juni in hartje Londen. Zij tonen de regimentsvlaggen (Colours) van de Britse strijdkrachten.

Daarnaast is de Troonwisseling een ander belangrijk koninklijk evenement dat de hele natie samenbrengt. Tijdens deze ceremonie wordt de nieuwe koning of koningin ingehuldigd en wordt de macht officieel overgedragen van de voorgaande monarch. De bevolking kan deze ceremonie volgen via de televisie of door aanwezig te zijn bij de evenementen die in het hele land worden georganiseerd.

Sportevenementen

Sport is een integraal onderdeel van de Britse cultuur en er zijn tal van sportevenementen die je kunt bijwonen. Wimbledon is misschien wel het bekendste sportevenement in het Verenigd Koninkrijk. Het trekt elk jaar duizenden tennisfans naar Londen. Een ander bekend sportevenement is het Cheltenham Festival, een vierdaags paardenrace-event in maart. Het prijzengeld is enorm, en er zijn veel festiviteiten voor de bezoekers. Grand National is een van de andere meest iconische paardenraces ter wereld.

Maar er zijn ook andere sportevenementen die de moeite waard zijn. Zo zijn er de Oxford en Cambridge Boat Race en de London Marathon. En alle voetbalwedstrijden zijn natuurlijk ook een feestje (of niet…). Andere grote sportevents zijn de Highland Games in Schotland en de TT motorracen op de Isle of Man.

Britse evenementen

Natuurevenementen

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de verschillende natuur evenementen die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. Van de jaarlijkse tuinbouwshow RHS Chelsea Flower Show tot het Dark Skies Festival. Een ander populair evenement is Global Birdfair, waar je alles kunt te weten komen over vogels.

Bij het Wild Weekender Festival in Schotland ligt de nadruk op wildkamperen en outdoor-activiteiten. Tijdens het Into the Trees festival in Sussex kunnen bezoekers genieten van de natuur door middel van boomhutten, boomklimmen en bushcraft-workshops. Wanneer je naar het Festival of Nature in Somerset gaat kun je meer te weten komen over de natuur, en er natuurlijk ook van genieten met wandeltochten.

Culturele evenementen

De rijke geschiedenis van het land weerspiegelt in het tal van culturele evenementen. Van kunsttentoonstellingen tot historische dagen, er is voor elk wat wils. Een van de meest bekende culturele evenementen is de Edinburgh Military Tattoo, een indrukwekkende ceremonie met doedelzakmuziek en dans die elk jaar in augustus plaatsvindt. Maar er zijn ook tal van andere evenementen die je kunt bijwonen, zoals het Dickens Festival in Kent, dat de beroemde schrijver en zijn werk viert, of het Edinburgh International Book Festival, waar schrijvers en lezers samenkomen om boeken te bespreken en te ontdekken.

Edinburgh Fringe festival, een van de culturele evenementen in het VK

Eet- en drinkfestivals

Er zijn natuurlijk ook evenementen in het Verenigd Koninkrijk die draaien om eten en drinken. Een van de meest populaire festivals is Taste of London, een vierdaags festival dat elk jaar in juni en november plaatsvindt en waar je kunt genieten van de beste gerechten van topchefs en restaurants. Andere populaire eet- en drinkfestivals zijn onder meer het Great British Beer Festival en het Gin Festival. Bij deze evenementen kun je genieten van de beste bieren en gins uit het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Natuurlijk zijn er ook verschillende Whiskyfestivals door het gehele land. Voor de echte foodies zijn er ook evenementen zoals het Cheese Festival en het Chocolate Festival, waar je kunt genieten van de beste kaas en chocolade uit het land.

Vuurevenementen

Er zijn verschillende vuurevenementen in het Verenigd Koninkrijk die elk jaar plaatsvinden, vooral rond de feestdagen. Een voorbeeld is de Bonfire Night, die op 5 november wordt gevierd ter ere van de mislukte samenzwering van Guy Fawkes in 1605. Tijdens deze viering worden grote vreugdevuren aangestoken en vuurwerk afgestoken. Andere vuur gerelateerde evenementen zijn de Tar Barrels van Ottery St Mary in Devon en de Lewes Bonfire Night in Sussex, die beide vuurprocessies en fakkels omvatten.
Een ander populair vuurevenement is Up Helly Aa in Lerwick, Schotland, dat in januari plaatsvindt en de Vikingcultuur viert met een fakkeloptocht en een groot vreugdevuur.

Up Helly Aa, Shetland, Schotland. Een van de vuurevenementen.

Kerstmarkten

Kerstmarkten zijn een traditie in het Verenigd Koninkrijk en een geweldige manier om in de feeststemming te komen. Elk jaar veranderen steden als Londen, Edinburgh en Manchester in winterwonderlanden, compleet met feestelijke verlichting, kerstliederen en kraampjes met eten, drinken en cadeaus.

Lees hier meer over Kerstmis in Groot-Brittannië: de Britse kersttradities en Londen in december, vier kerst en nieuwjaar in de hoofdstad

Britse evenementen in Nederland en België

Ook in Nederland worden verschillende Britse evenementen gehouden, waardoor je niet naar de UK hoeft om in Britse sferen te komen. Een aantal van de grootste zijn het Schots Weekend in Alden Biesen (België) en de British Cars & Lifestyle beurs (Autotron). Helaas is de laatste in 2023 niet doorgegaan door de Brexit perikelen, waardoor het steeds lastiger is om Britse producten hierheen te krijgen.

Wel zie je steeds meer Britse kerstevenementen in de Lage Landen, waarbij het Dickens Festival in Deventer natuurlijk de meest bekende is. Wil je op de hoogte blijven van dit soort evenementen? Volg dan Britblog of Facebook .

Schots weekend, een van de Britse evenementen in de Lage Landen

Artikelen over Evenementen