Home » Britse geschiedenis » Beroemde Britse personen

Het Britse rijk is groot en heeft veel invloed op de wereld. Muzikaal, politiek en wetenschappelijk zijn er vele bekende Britten. Denk aan Churchill, Darwin, Shakespeare en Lennon. Allemaal zo bekend dat je aan hun achternaam genoeg hebt. Ook het Britse koninklijk huis zorgt voor vele beroemdheden. Altijd goed voor roddels en mooie verhalen.

De Verenigd Koninkrijk is een land vol met beroemdheden, van acteurs en zangers tot politieke leiders en sportsterren. Hieronder vind je onze top 10 (in willekeurige volgorde), wie vind jij dat er nog bij hoort?

The Beatles

De Beatles zijn waarschijnlijk de meest iconische groep uit de Britse muziekindustrie. Met liedjes als Hey Jude en Let it Be kregen ze miljoenen fans over de hele wereld. De vierkoppige band is in 1960 opgericht en heeft een enorme impact gehad op de popmuziek, mode en cultuur, ook wel bekend als Beatlemania. Ook solo zijn de vier leden wereldberoemd, dus stiekem telt deze ook voor John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr.

Lees meer: The Beatles standbeelden in Liverpool, The Beatles achterna met Richard Porter in Londen en Bezienswaardigheid Liverpool: The Beatles Story

Winston Churchill

Winston Churchill was een Britse politicus en staatsman die het Verenigd Koninkrijk leidde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is bekend om zijn inspirerende toespraken en leiderschap tijdens de oorlog. Churchill was ook een gevierd schrijver en is in 1953 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur. Na zijn dood kreeg hij een staatsbegrafenis. Hij kwam op één in de 100 Greatest Britons poll van de BBC in 2002 .

Queen Elizabeth II

Queen Elizabeth II is het vorige staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. Met zeven decennia aan de macht is zij de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Daardoor is zij nog altijd bekender dan haar zoon, en huidig koning, Charles. Queen Elizabeth II was een belangrijk symbool van stabiliteit en continuïteit in de landen waar ze staatshoofd van was.
Lees meer: The Royal Family: de Britse koninklijke familie

William Shakespeare

Shakespeare is geboren in Stratford-upon-Avon in 1564 en wordt beschouwd als een van de grootste toneelschrijvers aller tijden. Hij schreef meer dan 38 toneelstukken en 22 sonnetten die nog steeds over de hele wereld worden opgevoerd. Shakespeare is een meester van de Engelse taal en zijn werk heeft een blijvende impact op de literatuur en cultuur.
Lees meer: Het is Shakespeare wat de klok slaat in Stratford-upon-Avon en Shakespeare’s geboortehuis in Stratford-upon-Avon

J.K. Rowling

J.K. Rowling is de schrijfster van de Harry Potter-boekenserie, een van de meest populaire en invloedrijke boekenseries aller tijden. De boeken zijn vertaald in meer dan 80 talen en de verfilmingen zijn enorm populair geworden. Rowling is een van de rijkste vrouwen ter wereld en blijft nog steeds nieuwe verhalen schrijven.

Princess Diana

Princess Diana was een beroemde Britse prinses en stijlicoon. Ze was een geliefde figuur vanwege haar warmte, emotionele intelligentie en betrokkenheid bij vele goede doelen. Ze trouwde met prins Charles, maar dit huwelijk liep mis en ze zijn in 1996 gescheiden. Princess Diana stierf tragisch in een auto-ongeluk in 1997, maar ze blijft populair.

Lees meer: The Royal Family: de Britse koninklijke familie

Isambard Kingdom Brunel

Isambard Kingdom Brunel is geboren in 1806 in Portsmouth en was een beroemde ingenieur en ontwerper die een aantal van de grootste en meest complexe bouwprojecten van de 19e eeuw realiseerde. Hij ontwierp en bouwde vele schepen, bruggen, tunnels en stations, waaronder het wereldberoemde SS Great Britain, het eerste ijzeren schip met een schroefstoomboot, en de Clifton Suspension Bridge in Bristol.

Lees meer: De 5 B’s van buitengewoon Bristol en Bristol uitje: Clifton Suspension Bridge

Stephen Hawking

Stephen Hawking is een beroemde Britse theoretische natuurkundige en auteur. Hij is bekend om zijn onderzoek naar de relativiteitstheorie en zwarte gaten. Hawking schreef ook het populaire boek A Brief History of Time, waarin hij ingewikkelde wetenschappelijke concepten op een begrijpelijke manier uitlegt. Hij overleed in 2018, maar zijn werk en erfenis blijven onvergetelijk.

David Attenborough

David Attenborough is een beroemd Brits natuuronderzoeker en televisiepresentator. Hij is geboren in 1926 en is bekend om zijn baanbrekende documentaires over de natuur, waaronder Life on Earth en Planet Earth. Attenborough is een van de meest invloedrijke stemmen op het gebied van milieubescherming en heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn werk.

Charles Darwin

Charles Darwin is een Britse natuuronderzoeker en bioloog. Hij is geboren in 1809 in Shrewsbury en is het meest bekend om zijn theorie van evolutie door natuurlijke selectie. Darwin reisde rond de wereld en verzamelde bewijzen voor zijn theorie, die hij uiteindelijk publiceerde in zijn beroemde boek On the Origin of Species. Hij wordt beschouwd als een van de grootste wetenschappers aller tijden en heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we de wereld en onszelf begrijpen.

Meer artikelen over Britse personen