Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » Liverpool, jouw gids voor de muziekstad aan de Mersey

Liverpool is een stad die veel te bieden heeft aan bezoekers. Beroemd om haar muzikale verleden en als de thuisbasis van The Beatles, is het een must-visit voor fans van de fab four. Bij aankomst op John Lennon Airport kun je direct doorreizen naar beroemde locaties als Strawberry Fields en Penny Lane, en overal zie je nog steeds sporen van de vier heren.

Liverpool, Engeland

Liverpool in het kort

Er is meer te ontdekken in deze levendige stad aan de Mersey dan alleen The Beatles. Liverpool is trots op haar rijke geschiedenis en cultuur, en dat is te zien aan de zeven gratis musea die de stad herbergt. De prachtige haven en het water zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in de stad en dragen bij aan haar vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Uitgaan

Voetballiefhebbers kunnen in Liverpool aan hun trekken komen met twee Premier League clubs, Everton FC en Liverpool FC. En voor wie van shoppen houdt, is de stad de geboorteplaats van het bekende warenhuis Woolworths en biedt ze volop mogelijkheden.

Cavern Club, Liverpool

De stad heeft een rijk nachtleven en biedt iets voor iedereen, of je nu van livemuziek, clubs of bars houdt. Probeer bijvoorbeeld Mathew Street, bekend om zijn vele bars (zoals de Cavern Club), of bezoek Albert Dock om te ontspannen. Dit is een prachtig gerestaureerd havengebied dat nu dienst doet als attractie, met winkels, restaurants, musea en evenementen. Hier kun je genieten van het uitzicht op het water, terwijl je door de historische archieven en moderne kunstwerken wandelt of een drankje doet.

Het is ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Liverpool Cathedral, de grootste anglicaanse kathedraal ter wereld. Hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en bewonderen hoe de moderne architectuur samenkomt met religieuze historie.

De stad biedt ook prachtige groene ruimtes en parken. Het bekendste park is het Sefton Park, een prachtig en groot park dat bekend staat om zijn prachtige meren, uitgestrekte gazons en botanische tuinen. Hier kun je ontspannen en genieten van het uitzicht op de natuur in het midden van de stad.

Lees over hoe we Liverpool (opnieuw) verkenden in drie dagen.

Reizen naar Liverpool

De beste manier om naar de stad te reizen is met het vliegtuig naar John Lennon Airport. Maar je kunt ook prima vliegen op Manchester Airport, waar meer vliegmogelijkheden naartoe zijn. Vanuit hier kun je met de trein in 1 uur en 20 minuten naar Liverpool.

Wil je graag met de auto? Dan is de kortste rit vanaf Newcastle, waar je met de veerdienst vanuit IJmuiden kan komen. Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Accommodatiemogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om te verblijven in Liverpool en omgeving. De stad is goed te bewandelen, dus een centraal gelegen hotel is erg aan te raden. We raden je aan om voor alle mogelijkheden op websites zoals Booking te kijken.

Wij verbleven al eens in:

 • Hard Days Night Hotel : Net, centraal gelegen en in Beatles-thema. Ook een prima keuze als je geen Beatles-fan bent.
 • Central Station Hotel Liverpool : Zeer betaalbaar met perfecte ligging (bij het treinstation, in het centrum). Wel wat gehorig en we hadden een kamer zonder raam.

Bezienswaardigheden in Liverpool

 • Cathedral of Liverpool: Een majestueuze anglicaanse kathedraal met een indrukwekkend gotisch ontwerp.
 • Metropolitan Cathedral: Een indrukwekkende kathedraal met een modernistisch ontwerp en een spectaculair interieur.
 • Royal Liver Building: Een iconisch gebouw aan de waterkant van Liverpool, bekend om zijn Liver Birds standbeelden.
 • Port of Liverpool Building: Een historisch gebouw met een prachtige gevel, een symbool van de maritieme geschiedenis van Liverpool.
 • British Music Experience: Een interactief museum dat de geschiedenis van de Britse popmuziek viert en bezoekers de kans geeft om zelf muziek te maken.
 • Museum of Liverpool: Een museum dat de geschiedenis en cultuur van Liverpool en zijn inwoners viert.
 • Albert Dock: Een historisch dokgebied dat nu een levendige plek is vol met restaurants, winkels en musea.
 • The Beatles Story: Een boeiend museum gewijd aan het leven en de muziek van de legendarische band, The Beatles.
 • Liverpool Beatles Museum: Een museum dat een diepgaande kijk biedt op het erfgoed van The Beatles en hun invloed op de muziekwereld.
 • Merseyside Maritime Museum: Een museum dat de rijke maritieme geschiedenis van Liverpool en de Merseyside-regio verkent.
 • International Slavery Museum: Een museum dat de geschiedenis van slavernij en het effect ervan op de wereldgeschiedenis belicht.
 • Cavern Club: Een iconische muzieklocatie waar The Beatles hun carrière begonnen en die nog steeds liveoptredens organiseert.
 • Anfield (Liverpool FC): Het legendarische stadion van Liverpool FC, een bedevaartsoord voor voetbalfans over de hele wereld.
 • Goodison Park (Everton FC): Het historische voetbalstadion van Everton FC, doordrenkt van de rijke geschiedenis van de club.
 • Beatles huizen: Er zijn diverse huizen en locaties in Liverpool die een rol hebben gespeeld in het leven van de leden van The Beatles. Sommige kun je ook bezoeken (de huizen van John Lennon en Paul McCartney bijvoorbeeld). Je kunt ook een tour langs deze locaties doen met een taxi of bustour.
 • St George’s Hall: Een prachtig neoklassiek gebouw dat dienstdoet als evenementenlocatie en een van de architecturale schatten van Liverpool is.
 • Walker Art Gallery: Een prachtige kunstgalerij met een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst.
 • World museum: Een veelzijdig museum met tentoonstellingen over natuurlijke historie, cultuur en wetenschap.
 • Central Library: Een prachtige openbare bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken en een architectonisch opvallend ontwerp.
 • Williamson Tunnels: Een fascinerend ondergronds netwerk van tunnels en kamers gebouwd door de visionaire Joseph Williamson.
 • Baltic Triangle: Een opkomende wijk in Liverpool bekend om zijn creatieve industrie, kunstscene en trendy bars en restaurants.
 • Chinatown: Een levendige wijk vol met restaurants, winkels en culturele evenementen, gewijd aan de Chinese gemeenschap van Liverpool.
 • Western Approaches: Een fascinerend museum dat de rol van Liverpool als strategisch centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht.
 • Mersey Ferries: Iconische veerboten die de rivier de Mersey oversteken en een geweldige manier bieden om Liverpool vanaf het water te verkennen.
 • Port Sunlight: Een pittoresk dorpje gesticht door de Lever Brothers om de werknemers van hun zeepfabriek te huisvesten, nu een charmante toeristische bestemming.

Artikelen