Home » Britse geschiedenis » Taal in het Verenigd Koninkrijk

Het Engels is een wereldtaal, maar toch verwant met ons Nederlands als West-Germaanse taal. (Al zou je dat niet verwachten als je Louis van Gaal hoort.) De taal is ontstaan in de tijd van de Angelsaksen en nu één van de zes voertalen bij de Verenigde Naties. Toch spreken ze in het Verenigd Koninkrijk niet alleen maar Engels…

Het Engels is de meest gesproken taal in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 98% van de bevolking spreekt Engels als eerste of tweede taal. Het Engels is ook de officiële taal van het VK en de Britten gebruiken het in alle officiële documenten en communicatie.

Andere talen die de Britten spreken

Het Verenigd Koninkrijk heeft echter ook een rijke geschiedenis van andere talen, vooral vanwege de verschillende invasies en immigraties in het verleden. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste talen die ze in het VK spreken.

  1. Schots-Gaelisch: Schots-Gaelisch is een Keltische taal in Schotland. Hoewel het geen officiële status heeft, spreken nog steeds veel Schotten het. Er zijn zelfs televisie- en radiostations in deze taal.
  2. Welsh: Welsh is een Keltische taal in Wales. Het heeft ook een semi-officiële status in Wales. De Welsh gebruiken het in veel aspecten van het openbare leven, zoals in het onderwijs en de rechtspraak. Je ziet het ook op de verkeersborden staan in Wales.
  3. Iers: Iers is een Keltische taal die men in Ierland nog spreekt en is daar een officiële taal. In het VK spreken sommige Noord-Ieren deze taal nog.
  4. Schots: Schots is een Germaanse taal die sommige Schotten spreken. Het is nauw verwant aan het Engels en sommigen beschouwen het als een dialect van het Engels, maar het heeft zijn eigen grammatica en vocabulaire.
  5. Cornisch: Cornisch is een andere Keltische taal in het Verenigd Koninkrijk, deze werd gesproken in Cornwall tot het eind van de 18e eeuw. Hoewel het uitgestorven was, is het tegenwoordig weer nieuw leven ingeblazen door middel van taalcursussen en evenementen.