portsmouth

Portsmouth (de geboortestad van Charles Dickens) is de stad aan de Atlantische Oceaan en is bekend om de rol die stad speelde bij de invasie in 1944 maar ook om zijn ‘watergeschiedenis’ en de band met de marine, van oudsher al maar nog steeds… Portsmouth is nog steeds een haven van de Royal Navy. Voor een bezoek aan het Historic Dock Yard moet je toch wel een halve dag uittrekken. Niet alleen de boten zijn de moeite waard maar ook de inpandige tentoonstellingen. Het deelmuseum Mary Rose heeft delen van dit oorlogsschip uit de 16de eeuw.

Het hele gebied hier aan de kust speelde een zeer grote rol bij de invasie: vandaar dat er enige tijd werd gezocht naar een geschikte plek voor het inrichten van een D-Day Museum. Op sommige dagen ontmoet je er nog mensen die deze tijd bewust hebben meegemaakt. Het D-Day museum is het enige museum in Groot-Brittannië dat alle aspecten van D-Day belicht.

En dan is er nog The Spinnaker Tower, een millenniumproject dat al dateert van het jaar 2000, Portsmouth een ‘economische opkikker’ moest gaan geven en in 2005 voor het publiek werd geopend. De toren is 170 meter hoog. Op het hoogste punt kun je door de glazen vloer naar beneden kijken.

Reizen naar Portsmouth

De beste manier om naar Portsmouth te reizen is per vliegtuig naar Portsmouth Airport. Vanuit Londen kun je met een trein tot aan de zee, maar ook met de bus vanuit Victoria Station (National Express). Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Bezienswaardigheden in Portsmouth

  • Spinnaker Tower
  • Dickens Birthplace Museum
  • Historic Dockyard
  • D-Day Museum