Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » Londen, jouw reisgids voor de Britse hoofdstad

Londen: dé meest veelzijdige stad ter wereld is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en trekt jaarlijks bijna 14 miljoen bezoekers. En dat is niet voor niets. De stad is een waar spektakel vol historie, cultuur, attracties, natuur en nog veel meer. Of je nu op zoek bent naar een avontuur, een ontspannen vakantie of een beetje van beide, Londen is de stad die aan al je verwachtingen zal voldoen. Samuel Johnson zei niet voor niets: “When a man is tired of London, he is tired of life”.

Introductie in Londen

De Theems splitst Londen in tweeën, maar door de vele bruggen is de stad toch één geheel. En wat voor één. Londen is een bruisende metropool met 9 miljoen inwoners die zorgen voor de nodige dynamiek. En dankzij de vele bezienswaardigheden, activiteiten en parken is Londen ook nog eens een stad waar je je nooit zult vervelen.

Unesco-werelderfgoed

Londen is trots op zijn vier Unesco-werelderfgoedlocaties. De Tower of London, Kew Gardens, Palace of Westminster/Westminster Abbey en St Margaret’s Church en Maritime Greenwich zijn echte must-sees voor elke bezoeker. De Tower of London is bijvoorbeeld een bijzonder fort dat al sinds 1066 staat en door de eeuwen heen allerlei functies heeft gehad. Hier kun je onder andere de kroonjuwelen bekijken. Kew Gardens is een prachtige botanische tuin vol exotische planten en bomen. Palace of Westminster/Westminster Abbey is de locatie van het Britse parlement en de plek waar de monarchie wordt gekroond. St Margaret’s Church is een prachtige kerk die samen met de Westminster’s één Unesco-locatie zijn. Bij Maritime Greenwich bezoek je meerdere musea (waaronder Royal Observatory) en leer je meer over het maritieme leven, tijd en sterrenstelsel.

Rustige parken

Naast de vele attracties en bezienswaardigheden is Londen ook de stad van de parken. Hyde Park, Greenwich Park en St James’s Park zijn slechts een paar voorbeelden van de vele groene oases in Londen. Hier kun je terecht voor een wandeling, een picknick of gewoon om te ontspannen en bij te komen van al het stadsgeweld.

Overige attracties

Een van de bekendste bezienswaardigheden is Buckingham Palace, het residentiële verblijf van de koning en het symbool van de Britse monarchie. Bezoek om 11.30 uur de traditionele ceremoniële wisseling van de wacht voor het paleis. In de zomer kun je er een rondleiding krijgen door het paleis.

Londen is ook beroemd om zijn (gratis!) musea, waaronder het British Museum, Tate Modern en het Natural History Museum. Of ga eens naar een van de vele theaters en geniet van een prachtige musical. Of loop gewoon door de prachtige wijken, zoals Notting Hill, van de stad.

Wil je de stad van grote hoogte bekijken? Bezoek dan (gratis) de Sky Garden, of betreedt tegen betaling de London Eye of The Shard. Meer inspiratie? Scroll dan naar beneden voor meer Londen bezienswaardigheden.

Stadswandeling

Maar kort tijd in de stad? Loop dan dé Londen wandeling van 10 km die je langs de grootste highlights brengt. Onmogelijk om daarna niet nog een keer naar de stad te willen. We hebben ook een wandelroute door Notting Hill voor je, de kleurrijke wijk van Londen.

En dan nog een tip van de (toenmalige) burgemeester Boris Johnson voor als je de grootste bezienswaardigheden van Londen al gezien hebt: “Just hang out at the incredible Olympic Park or in the shade of one of our 20,000 new trees #askboris @Britblog_NL” Hij gaf deze tip aan Britblog via X/Twitter.

De hoofdstad is groot met vele wijken, waar overal wel iets te doen is. Daarom hebben wij een mooi overzicht voor je gemaakt van de wijken van Londen.

Reizen naar Londen

Er zijn veel manieren om naar de hoofdstad te reizen. Zo kun je naar één van de vijf vliegvelden vliegen, met de trein (Eurostar via NS International ) of met de boot (Stena Line ). Er zijn ook busmaatschappijen die naar Londen rijden.

Voor meer informatie, kijk op onze pagina: Reizen naar Londen met vliegtuig, boot, trein of bus?. Hier vind je ook informatie over hoe je van het vliegveld naar de stad komt.

Accommodatie in de Britse hoofdstad

Het is lastig om goede accommodatietips te geven voor een stad als Londen. Elke keer is een ander hotel de beste voor een trip, dit omdat het van zoveel afhankelijk is. Wat de ene keer een betaalbare optie is, is de volgende keer 2x zo duur. Zoek waarom per trip jouw ideale hotel op websites zoals booking.com/london . Een algemene tip is dat het belangrijker is dat het dichtbij een metrostation met goede uitvalsmogelijkheden ligt, dan in het centrum. Je zal in deze stad namelijk het openbaar vervoer nodig hebben om het goed te verkennen (of je moet je natuurlijk willen focussen op een klein gedeelte van de stad).

Een aantal hotels waar we ooit al eens (naar tevredenheid) verbleven:

Reizen in Londen

Reizen in Londen is een fascinerende ervaring op zich. De uitgestrekte metropool biedt een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk dat reizigers in staat stelt om alle hoeken van de stad te verkennen. Het beroemde metronetwerk, de London Underground of ‘de Tube’ genoemd, is de ruggengraat van het stedelijke vervoer en verbindt iconische bezienswaardigheden zoals de Big Ben, de Tower Bridge en Buckingham Palace.

Bovendien kun je gebruikmaken van bussen, waaronder de beroemde dubbeldekkers, en de karakteristieke zwarte taxi’s om Londen te doorkruisen. Met de handige Oyster Cards, Travelcard of contactloze betalingssystemen wordt reizen in de stad een fluitje van een cent. Vergeet niet dat je de rivier de Theems ook kan oversteken met de IFS Cloud Cable Car of traditionele veerboten voor een uniek perspectief op de stad.

Wil je alles weten over reizen in Londen? Lees ons artikel Vervoer in Londen: alle tips voor een vlotte reis door de stad.

Underground Londen: Baker Street

Met de auto de stad doorkruisen wordt sterk afgeraden, al is het maar vanwege de strenge regelgeving omtrent de congestieheffing en Low emission zones.

Bezienswaardigheden

Over alle bezienswaardigheden in Londen zijn websites vol te schrijven, daarom geven we hier een kleine selectie:

Historische gebouwen

 • Tower of London: Een historisch kasteel aan de oever van de Theems, bekend om zijn rijke geschiedenis en de kroonjuwelen.
 • Buckingham Palace: De officiële residentie van de Britse monarch in Londen, bekend om de wisseling van de wacht en de prachtige staatskamers.
 • Tower Bridge: Een beroemde basculebrug over de Theems, met een tentoonstelling over zijn constructie en geschiedenis.
 • Palace of Westminster: Het historische gebouw dat het Britse parlement herbergt, met zijn kenmerkende klokkentoren Big Ben.
 • Big Ben/Elizabeth Tower: De klokkentoren van het Palace of Westminster, een icoon van Londen en een symbool van het Verenigd Koninkrijk.
 • St Paul’s Cathedral: Een iconische Anglicaanse kathedraal met een indrukwekkende koepel, ontworpen door Sir Christopher Wren.
 • Westminster Abbey: Een historische kerk die bekend staat als de locatie voor koninklijke bruiloften en kroningen, met prachtige gotische architectuur.
 • Kensington Palace: Een koninklijk paleis in Kensington Gardens, ooit de thuisbasis van koningin Victoria en nu van verschillende leden van de koninklijke familie.
 • Hampton Court Palace: Een koninklijk paleis met prachtige tuinen, beroemd om zijn Tudor-architectuur en historische betekenis als residentie van koning Henry VIII.
 • BAPS Shri Swaminarayan Mandir (Neasden Temple): Een hindoeïstische tempel in Neasden, bekend om zijn prachtige architectuur en spirituele sfeer.

Musea en galerijen

 • Natural History Museum: Een museum gewijd aan de natuurlijke wereld, met een uitgebreide collectie van fossielen, mineralen en dieren.
 • Imperial War Museum: Een museum gewijd aan de geschiedenis van oorlogvoering en de effecten ervan op de samenleving.
 • British Museum: Een van ’s werelds grootste en meest uitgebreide musea, met een diverse collectie kunst en artefacten uit de hele wereld.
 • HMS Belfast: Een gepensioneerde kruiser van de Koninklijke Marine, nu een museum dat de geschiedenis van oorlogsvoering op zee vertelt.
 • National Gallery: Een kunstmuseum in Trafalgar Square, met een indrukwekkende collectie Europese schilderijen van de middeleeuwen tot de 19e eeuw.
 • Victoria and Albert Museum: Een museum gewijd aan kunst, design en decoratieve kunst, met een uitgebreide collectie van wereldwijde artefacten.
 • London Transport Museum: In dit museum leer je alles over het transport in Londen, beklim een oude Routemaster en bekijk hoe het eerste ondergrondse metrostelsel is aangelegd.
 • Tate Modern: Een museum voor moderne kunst, gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale aan de oever van de Theems.
 • Royal Observatory Greenwich: Een observatorium met een rijke geschiedenis, bekend om zijn nulmeridiaan en astronomische instrumenten.
 • Postal Museum/Mail Rail: Een museum gewijd aan de geschiedenis van de postbezorging in het Verenigd Koninkrijk, inclusief een ondergronds treinritje.
 • Churchill Museum and Cabinet War Rooms: Een museum gewijd aan het leven en de erfenis van Winston Churchill, gevestigd in de ondergrondse bunkers die werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Science Museum: Een interactief museum dat de ontwikkeling van wetenschap en technologie viert, met tentoonstellingen over alles van ruimtevaart tot geneeskunde.
 • London Museum (dicht tot 2025): Een museum gewijd aan de geschiedenis van Londen, van de prehistorie tot het heden.
Natural History Museum, Londen
Natural History Museum, Londen

Uitzichtpunten en attracties

 • London Eye: Een groot reuzenrad aan de oever van de Theems, biedt een panoramisch uitzicht over de stad.
 • ArcelorMittal Orbit: Een sculptuur en observatietoren in het Queen Elizabeth Olympic Park, ontworpen voor de Olympische Spelen van 2012.
 • The Monument: Een gedenkteken ter ere van de Grote Brand van Londen, met een panoramisch uitzicht over de stad vanaf de top.
 • Sky Garden: Een openbare tuin en observatieplatform op de bovenste verdiepingen van een wolkenkrabber in de City of London.
 • The Shard: Een wolkenkrabber met een panoramisch uitzicht over Londen, inclusief observatieplatforms en restaurants op de bovenste verdiepingen.
 • London Zoo: Een van ’s werelds oudste dierentuinen, met een uitgebreide collectie dieren en educatieve programma’s.
 • Madame Tussauds: Een wereldberoemd wassenbeeldenmuseum met replica’s van beroemdheden en historische figuren.
 • The London Dungeon: Een interactieve attractie die de duistere geschiedenis van Londen tot leven brengt, met toneelstukken en special effects.
 • Sea Life Aquarium: Een aquarium met een scala aan zeedieren, waaronder haaien, schildpadden en kwallen.
 • The London Bridge Experience: Een attractie die de geschiedenis van de London Bridge en zijn omgeving tot leven brengt met behulp van toneelstukken en speciale effecten.
 • Cutty Sark: Een historisch zeilschip uit de 19e eeuw, nu een museum dat de maritieme geschiedenis van Groot-Brittannië illustreert.

Parken

 • Kew Gardens: Een van ’s werelds meest beroemde botanische tuinen, met een uitgebreide collectie van planten en prachtige landschappen.
 • Hyde Park: Een van de koninklijke parken van Londen, bekend om zijn uitgestrekte groene ruimtes en diverse recreatiemogelijkheden.
 • Battersea Park: Een uitgestrekt park aan de zuidelijke oever van de Theems, met tuinen, sportfaciliteiten, een kinderboerderij en Battersea Power Station, een oud iconisch gebouwd wat helemaal is gemoderniseerd (inclusief uitkijkpunt).
 • Regents Park: Een van de koninklijke parken van Londen, met formele tuinen, een meer, sportfaciliteiten en de wereldberoemde dierentuin van Londen.
Rotstuinen
Kew Gardens, Londen

Markten en winkelen

 • Brick Lane Market: Een levendige markt in Oost-Londen, bekend om zijn diverse aanbod van voedsel, kunst en vintage kleding.
 • Camden Market: Een bruisende markt in Camden Town, bekend om zijn alternatieve cultuur, vintage kleding en ambachtelijke producten.
 • Portobello Road Market: Een beroemde straatmarkt in Notting Hill, bekend om zijn antiek, kleding, straatmuzikanten en voedselkramen.
 • Leadenhall Market: Een historische overdekte markt in het hart van Londen, gekenmerkt door zijn prachtige Victoriaanse architectuur

Wijken en pleinen

 • Trafalgar Square: Een openbaar plein in het hart van Londen, bekend om zijn standbeelden en als ontmoetingsplaats.
 • Piccadilly Circus: Een levendig plein in het hart van Londen, bekend om zijn verlichte reclameborden, theaters en winkels.
 • Leicester Square: Een populaire openbare ruimte in het West End van Londen, omringd door theaters, bioscopen, restaurants en winkels.
 • Covent Garden: Een historische wijk bekend om zijn markten, straatartiesten, boetieks en restaurants, gelegen in de Londense theaterwijk.
 • Chinatown: Een bruisende buurt in het West End van Londen, bekend om zijn Chinese restaurants, markten en culturele evenementen.
 • Soho: Een levendige wijk bekend om zijn uitgaansleven, LGBTQ+-gemeenschap, boetieks, restaurants en historische architectuur.
 • Notting Hill: Een charmante wijk bekend om zijn kleurrijke huizen, vintage winkels, antiekmarkten en het jaarlijkse Notting Hill Carnival.

Sport en evenemeten

 • Royal Albert Hall: Een iconische concertzaal die bekend staat om zijn uitzonderlijke akoestiek en prestigieuze optredens.
 • Shakespeare’s Globe Theatre: Een reconstructie van het historische theater waar de toneelstukken van William Shakespeare werden opgevoerd.
 • Royal Opera House: Een historisch operahuis in Covent Garden, bekend om zijn wereldklasse opera- en balletvoorstellingen.
 • Alexandra Palace: Een historisch entertainmentcomplex en park met een panoramisch uitzicht over Londen, bekend om zijn evenementen, concerten en tentoonstellingen.
 • The O2 Arena: Een grote multifunctionele arena die concerten, sportevenementen en entertainmentshows organiseert, gelegen in het iconische O2-gebouw.
 • Emirates Stadium (Arsenal Stadium): Het thuisstadion van de voetbalclub Arsenal FC, met rondleidingen en wedstrijden voor fans.
 • Wembley Stadium: Een van ’s werelds meest beroemde stadions, gastheer van grote sportevenementen en concerten, waaronder het Engelse nationale voetbalteam.

Artikelen over Londen

1 2 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.