Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Schotland: een land om verliefd op te worden » Edinburgh, jouw gids voor de Schotse hoofdstad

De hoofdstad (sinds 1437) van Schotland (en grootste stad na Glasgow) is eigenlijk een dubbele stad, in de ruimste zin des woords: dubbel: een boven- en een benedenstad, maar ook de nieuwe en de oude stad. Begin maar in de bovenstad, het oudste gedeelte: De Royal Mile is de bekendste en ook drukste straat van Edinburgh. De straat ‘loopt’ van het kasteel tot bij Holyrood Palace en het park (lees: de bergen). Er zijn veel attracties, musea, shops, pubs en restaurants gevestigd, je kunt je zo dagen vermaken.

En het is sowieso een goed idee om een Sightseeing Tour te maken. Er zijn meer dan vier verschillende routes (vermeld op de bus), dus kiezen is mogelijk. De meeste gaan door de New en Old Town (beide UNESCO-werelderfgoed), sommige gaan ook naar de Forth Bridge (ook UNESCO-werelderfgoed). De hele dag kun je in- en uitstappen bij bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle, het National Museum of Scotland, Dynamic Earth, het Schotse Parlement en Palace of Holyroodhouse

Edinburgh

Heel bekend is de stad om zijn Edinburgh Festival met kunst, cultuur en muziek. In augustus is er bij het kasteel the Royal Military Tattoo. En met Hogmanay (Schots nieuwjaar) is het groot feest in de stad. Maar ook andere pareltjes kom je er tegen: het café waar de Harry Potterboeken werden geschreven en de Camera Obscura. Uniek is de Zoo waar enkele jaren geleden de Chinese panda’s (tot 2023) voor veel extra bezoekers zorgden.

Heb je 5 dagen in Edinburgh? Lees ons verslag en doe inspiratie op voor je volgende trip.

Kaart bezienswaardigheden Edinburgh

Reizen naar Edinburgh

De beste manier om naar Edinburgh te reizen is met het vliegtuig naar Edinburgh Airport . Vanaf hier kom je makkelijk in het centrum met de bus (Airlink 100, Skylink 200 & Skylink 400 ) of tram. Tickets zijn op locatie te koop.

Vanuit de rest van het VK kun je ook met de (intercity)trein naar de Schotse hoofdstad. Er is bijvoorbeeld een nachttrein vanuit Londen. De stad kent meerdere treinstations, maar Edinburgh Waverley is het station in het centrum. Al is Haymarket Station aan de westzijde van de stad ook dicht bij vele hotels en niet ver van het centrum.

Wil je met je eigen vervoer? Dan kun je het beste vanuit IJmuiden naar Newcastle met de DFDS-ferry . Het is dan nog zo’n 2 uur en een kwartier rijden naar de Schotse hoofdstad. Sinds 2022 is het stadscentrum van Edinburgh aangewezen als Low Emissions Zone (LEZ). Vanaf juni 2024 worden hier ook boetes voor uitgedeeld.

Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Reizen in Edinburgh

In Edinburgh zijn de meeste attracties uitstekend te belopen. Het openbaar vervoer is echter ook goed, alleen rondom de Royal Mile is het soms lastig. Omdat een gedeelte van deze straat verkeersvrij is moeten de bussen er omheen, wat er voor zorgt dat sommige gedeeltes lastiger te bereiken zijn als je niet wil/kan lopen.

Bus

Er is de gehele dag door een prima busverbinding in de stad en de omgeving. Voor wie in de stad wil reizen kan het beste kijken bij Lothian Buses . Je kunt de buskaartjes in de bus zelf kopen, ze hebben ook dagkaarten voor Edinburgh centrum of voor Edinburgh en omgeving. Deze heb je er al snel uit en zijn zeker de moeite als je op een dag minimaal drie keer de bus pakt. Om de omgeving van de stad te verkennen pak je de bussen van First Group .

In de stad rijden ook verschillende bus tours rond, sommige met meerdere routes. Kaartjes kunnen bij de opstapplaatsen gekocht worden.

Tram

In de stad is er sinds mei 2014 weer een tram , deze gaat van Edinburgh Airport naar Newhaven (aan de kust bij de stad). Het laatste gedeelte van dit traject is in 2023 geopend. Het is een ideale manier om naar bijvoorbeeld Leith en HMY Britannia te reizen, of een van de andere 21 haltes. Kaartjes koop je op de tramperrons of online.

Openbaar vervoer: Trams in Edinburgh

Taxi

Er zijn genoeg taxi’s in de stad, ze staan vaak op de taxistandplaatsen of bij grote hotels. Wanneer de lichten van de taxi’s aan zijn, kun je je hand opsteken en zullen ze voor je stoppen. In een wagen passen meestal vijf passagiers. Wil je een taxi reserveren? Neem dan contact op met Central Taxis (0131 229 2468) of City Cabs (0131 228 1211), de taxibedrijven die in Edinburgh en omgeving rijden.

Auto

Zoals in iedere grote stad kan het rijden in Edinburgh overweldigend zijn, wij raden daarom ook aan de auto aan de rand van de stad te parkeren. De stad kent zes P+R’s , waarvandaan je met de bus verder kan reizen.

Natuurlijk kun je ook in de stad parkeren op straat of in parkeergarages, kijk voor meer informatie daarover en tarieven hier. Let er vooral op dat je niet parkeert op plekken met een blauwe badge of in woonwijken zonder de vereiste vergunning, of op dubbele gele lijnen. Voor oplaadpunten met je elektrische auto, kijk je het beste op ChargePlace Scotland .

Accommodaties in Edinburgh

Er zijn verschillende mogelijkheden van accommodaties in Edinburgh. Het handigste is om (dichtbij) de Old of New Town te zitten. Zo kun je de stad makkelijk te voet verkennen. Wij verbleven echter eens in de universiteit, wat maar een klein stukje met de bus is (of wat langer lopen). Edinburgh University verhuurt studentenkamers in schoolvakanties, wat een betaalbare optie kan zijn.

Het kan nuttig zijn om verschillende sites te controleren voor de beste prijs. Zoek bijvoorbeeld op booking.com/edinburgh of kijk bij een keten zoals Premier Inn. Je kunt soms ook op unieke locaties slapen, zo heeft Gladstone’s Land appartementen boven het museum aan de Royal Mile.

Weer in Edinburgh

Niets zo veranderlijk als het weer, zo ook in Edinburgh. Hieronder vind je een tabel met alle weergemiddelde per maand, voor een actueel beeld raden wij Met Office aan.

MaandJanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSeptOktNovDec
Min. temp. (°C)1124710121210742
Max. temp. (°C)7791114171919161297
Neerslag (mm)533946394652495558645757
Dagen met regen13101091010101010131212
Zonuren per dag1,62,83,54,85,95,55,35,04,13,12,31,5
Let op: Deze gegevens zijn gebaseerd op gemiddelden en kunnen variëren.

Hou er rekening mee dat de kortste dag (21 december) de zon opkomt om 8.45 en ondergaat om 15.30. De langste dag is dan weer 21 juni die van 4:30 tot 22:00 uur duurt.

Bezienswaardigheden

Edinburgh Castle vanuit Princes Street Gardens

Artikelen over de stad