De hoofdstad (sinds 1437) van Schotland (en grootste stad na Glasgow) is eigenlijk een dubbele stad, in de ruimste zin des woords: dubbel: een boven- en een benedenstad, maar ook de nieuwe en de oude stad. Begin maar in de bovenstad, het oudste gedeelte: De Royal Mile is de bekendste en ook drukste straat van Edinburgh. De straat ‘loopt’ van het kasteel tot bij Holyrood Palace en het park (lees: de bergen). Er zijn veel attracties, musea, shops, pubs en restaurants gevestigd, je kunt je zo dagen vermaken.

Edinburgh

En het is sowieso een goed idee om een Sightseeing Tour te maken. Er zijn meer dan vier verschillende routes (vermeld op de bus), dus kiezen is mogelijk. De City Sightseeing Edinburgh gaat naar New en Old Town. De hele dag kun je in- en uitstappen bij bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle, het National Museum of Scotland, Dynamic Earth, het Schotse Parlement en Palace of Holyroodhouse. 

Heel bekend is de stad om zijn Edinburgh Festival met kunst, cultuur en muziek. In augustus is er bij het kasteel the Royal Military Tattoo. En met Hogmanay (Schots nieuwjaar) is het groot feest in de stad. Maar ook andere pareltjes kom je er tegen: het café waar de Harry Potterboeken werden geschreven en de Camera Obscura. Uniek is de Zoo waar enkele jaren geleden de Chinese panda’s voor veel extra bezoekers zorgden.

Reizen naar Edinburgh

De beste manier om naar Edinburgh te reizen is met het vliegtuig naar Edinburgh of Glasgow of vanuit Newcastle vanaf de ferry met je eigen auto of met een rechtstreekse intercitytrein. Voor meer informatie, kijk op onze reisinformatiepagina.

Bezienswaardigheden

Artikelen Edinburgh