Home » Groot-Brittannië » Schotland » Op zoek naar Craigh na Dun, Fort William en andere Outlander locaties in Schotland

Outlander zit vol romantische en spannende scenes, maar voor ons was de serie vooral verslavend door de prachtige Schotse locaties (en oké, ook de Schotse accenten😉). Britblog ging dus graag op zoek naar de filmlocaties van de Outlander serie.

Niets is wat het lijkt in de filmwereld, zo natuurlijk ook niet in Outlander. Waar Amerikaanse en Franse plekken opeens in het Verenigd Koninkrijk liggen. Na dit artikel trap je daar niet meer in en weet je precies waar de scenes zijn opgenomen en waar niet. Want Inverness is geen Inverness en Fort William is geen Fort William, verwarrend he?

Wij zetten de locaties van de eerste vijf seizoenen van Outlander voor je op een rijtje. Zodra seizoen 6 online komt op de (Nederlandse) Netflix voegen we deze natuurlijk ook toe. We willen namelijk niets verklappen…

Naast de vele Schotse locaties hebben we ook drie Engelse Outlander locaties op de kaart gezet. Zoom uit om deze ook te spotten. Onder de kaart zoomen me verder in op de meest belangrijke locaties.

Outlander locaties

Klik hier als de Outlander kaart niet zichtbaar is.

Top 10 Outlander locaties

Er zijn zoveel Outlander locaties dat wij de belangrijkste tien op een rijtje zetten.

1. Craigh na Dun

We beginnen natuurlijk bij de meest belangrijke plek uit de serie. De locatie om in de tijd te reizen, Craigh na Dun. Deze mysterieuze staande stenen zijn echter helaas niet te vinden in Schotland (of waar dan ook). Ze zijn nep en geplaatst op privégrond van een boer. De locatie bevindt zich een paar kilometer ten oosten van Kinloch Rannoch in Perthshire. Maar het ligt in een prachtige omgeving, dus een ritje in de buurt is zeker niet vervelend.

2. Inverness

Falkland, aka Inverness in Outlander
© VisitScotland / Kenny Lam

Een tweede schok voor iemand die nog nooit in Schotland is geweest zal Inverness zijn, want dat lijkt totaal niet op het Inverness uit Outlander. Dat klopt. Ga maar eens richting Falkland (Fife) en breng een bezoekje aan het Covenanter Hotel . Dit is Mrs. Baird’s Guesthouse in de serie, en je kunt er dus nog steeds een kamer boeken. Wellicht dezelfde als die van Frank en Claire in de jaren 1946?

Meer informatie: welcometofife.com/destination/falkland

3. Lallybroch

Wil je op bezoek bij de familie van Jamie? De Frasers wonen in Lallybroch, in het echte leven beter bekend als Midhope Castle. Helaas is het maar beperkt te bezoeken en is het binnen helemaal vervallen.

Meer informatie: hopetoun.co.uk

4. Castle Leoch

Outlander locaties: Castle Leoch/Doune Castle
© VisitScotland / Paul Tomkins

Het kasteel van de MacKenzie is de plek voor grote feesten en waar Claire en Jamie een lange tijd verblijven. Het kasteel wordt ook bezocht tijdens de tweede huwelijksreis van Claire en Frank, maar is dan inmiddels vervallen. Een grote verrassing zal het dan zijn wanneer je erachter komt dat het kasteel nog vrijwel helemaal in takt is. Doune Castle is dan ook gewoon te bezoeken, zeker de moeite waard.

Meer informatie: historicenvironment.scot/visit-a-place/places/doune-castle/

5. Culloden Moor

Culloden Battlefield
© VisitScotland / Paul Tomkins

De locatie van Slag om Culloden, waar vele Schotten vielen in de strijd voor hun vrijheid. Er is hier nog steeds een gedenkteken voor de echte strijd. Claire bezoekt deze in seizoen 2.

Op deze locatie is nu ook een uitgebreid museum waar je meer leest over de Slag bij Culloden.

Meer informatie: nts.org.uk/visit/places/culloden

6. Hertog van Sandringham huis en Parijs in één

Hopetoun House in South Queensferry deed o.a. dienst als huis van de hertog van Sandringham in Outlander
© VisitScotland / Paul Tomkins

Hopetoun House in South Queensferry herken je wellicht niet gelijk in het echt. Voor het huis van de hertog van Sandringham zijn de vleugels van het huis namelijk (digitaal) weggewerkt. 

Dit huis is ook gebruikt als decorstuk voor Parijs. Er zijn beelden opgenomen die zich afspelen in de Parijse straten en de logeerkamer in Jamie en Claire’s appartement in Parijs. Maar ook Hawkins landgoed, Ellesmere en Helwater stallen zijn eigenlijk hier. 

Een belangrijke filmlocatie dus. 

Meer informatie: hopetoun.co.uk

7. Cranesmuir

Culross Palace and Gardens
© VisitScotland / Kenny Lam

In dit dorp, wat in het echt Culross heet, woont Geillis. Het dorp werd hier gedeeltelijk grijs voor geverfd (nu is het weer wit).

Bij Culross Palace zijn ook de scenes van de kruidentuin Castle Leoch opgenomen. In dit ‘paleis’ zijn ook enkele andere scenes opgenomen uit het Jacobitische kampement van seizoen 2.

Hier ligt ook Balriggan Cottage op Little Causeway, waar Laoghaire in seizoen 4 woont (en waar Bree dus ook komt). Binnenscenes zijn in het Culross Palace opgenomen.

Voor de ruïnes van Black Kirk hoef je maar een klein stukje uit het dorp te lopen naar Culross West Kirk.

Meer informatie: nts.org.uk/visit/places/culross

8. Fort William

Blackness Castle
© VisitScotland / Kenny Lam

De scenes van Fort William, waar Jamie wordt gestraft door Randall, Claire gevangen wordt gehouden en Brianna en Roger op bezoek gaan zijn hier gefilmd. In het echt is dit niet Fort William maar Blackness Castle aan de Firth of Forth.  

Meer informatie: historicenvironment.scot/blackness-castle

9. Paleis van Versailles, Helwater en Ellesmere

Gosford House is een veelgebruikte filmlocatie. Dit prachtige huis deed dienst als Paleis van Versailles in seizoen 2 en als Helwater en Ellesmere in seizoen 3.

Meer informatie: gosfordhouse.co.uk

10. North Carolina wildernis

Hier spelen we stiekem vals, want de wildernis van North Carolina is op drie verschillende plekken opgenomen in Schotland.

Calderglen Country Park
Calderglen Country Park
© VisitScotland / Kenny Lam

Een van de locaties die dienst doet als wildernis in North Carolina is de omgeving van Dunkeld House Hotel. Hier gingen Jamie, Claire, Ian op zoek naar de Mohawk, waar ze Roger hoopten te vinden.

De tweede locatie is Calderglen Country Park. Jamie nam Willie hier mee naar toe om te gaan jagen en vissen.

Jamie en Claire raakten op de derde locatie elkaar kwijt door een heftige onweersbui. Wil je ook genieten van deze Outlander locatie? Ga dan naar Beecraigs Country Park, West Lothian.

Meer informatie: dunkeldhousehotel.co.uk , slleisureandculture.co.uk en westlothian.gov.uk/beecraigs

Wat zijn jouw favoriete Outlander locaties?

Meer informatie

Meer info over Schotland vind je op Britblog.nl/Schotland.

Wil je meer weten over de Outlander serie? Bekijk dan starz.comGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.