Home » Groot-Brittannië » Schotland » Outlander locaties in Schotland: op zoek naar Craigh na Dun, Fort William en meer

Gepubliceerd op 3 december 2020 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Outlander zit vol romantische en spannende scenes, maar voor ons was de serie vooral verslavend door de prachtige Schotse locaties (en oké, ook de Schotse accenten😉). Britblog ging dus graag op zoek naar de filmlocaties van de Outlander serie.

Outlander locatie in Edinburgh

Niets is wat het lijkt in de filmwereld, zo natuurlijk ook niet in Outlander. Waar Amerikaanse en Franse plekken opeens in het Verenigd Koninkrijk liggen. Na dit artikel trap je daar niet meer in en weet je precies waar de scènes zijn opgenomen en waar niet. Want Inverness is geen Inverness en Fort William is geen Fort William, verwarrend hè?

Wij zetten de locaties van de eerste zes seizoenen van Outlander voor je op een rijtje. Seizoen 6 is bijna alleen maar in Schotland opgenomen, ondanks dat het zogenaamd alleen maar in North Carolina afspeelt. Achtergrondbeelden zijn soms wel van North Caroline. De opnames waren sowieso op weinig locaties vanwege corona. Zodra seizoen 7 helemaal online komt op de (Nederlandse) Netflix voegen we deze natuurlijk ook toe. We willen namelijk niets verklappen… al staan de eerste locaties van dit seizoen al in de kaart.

Outlander, het verhaal

Voor wie het verhaal van Outlander nog niet kent, is hier een korte introductie. De tv-serie is gebaseerd op de gelijknamige romanreeks van Diana Gabaldon. De historische dramaserie is verder ontwikkeld door Ronald D. Moore. Het verhaal begint in 1945, waar kennis maken met een getrouwd stel: militair verpleegster Claire en Frank Randall. Claire raakt op mysterieuze wijze ver terug in de tijd naar het jaar 1743. Ze bevindt zich in een onbekende tijd en wereld en ontmoet een de ridderlijke Jamie Fraser. Claire is in een indrukwekkende tijd gekomen, in de dagen voor de Jacobitische opstand, wat er nog meer gebeurd? Bekijk de prachtige serie of lees de boeken van Gabaldon.

Outlander filmlocaties op kaart

Naast de vele Schotse locaties hebben we ook enkele Engelse Outlander locaties op de kaart gezet. Zoom uit om deze ook te spotten. Onder de kaart zoomen me verder in op de meest belangrijke locaties.

Klik hier als de Outlander kaart niet zichtbaar is.

Top 10 Outlander locaties

Er zijn zoveel Outlander filmlocaties dat wij de belangrijkste tien op een rijtje zetten.

1. Craigh na Dun

We beginnen natuurlijk bij de meest belangrijke plek uit de serie. De locatie om in de tijd te reizen, Craigh na Dun. Deze mysterieuze staande stenen zijn echter helaas niet te vinden in Schotland (of waar dan ook). Ze zijn nep en geplaatst op privégrond van een boer. De locatie bevindt zich een paar kilometer ten oosten van Kinloch Rannoch in Perthshire. Maar het ligt in een prachtige omgeving, dus een ritje in de buurt is zeker niet vervelend.

2. Inverness

Een tweede schok voor iemand die nog nooit in Schotland is geweest zal Inverness zijn, want dat lijkt totaal niet op het Inverness uit Outlander. Dat klopt. Ga maar eens richting Falkland (Fife) en breng een bezoekje aan het Covenanter Hotel . Dit is Mrs. Baird’s Guesthouse in de serie, en je kunt er dus nog steeds een kamer boeken. Wellicht dezelfde als die van Frank en Claire in de jaren 1946?

Meer informatie: welcometofife.com/destination/falkland

Falkland, aka Inverness in Outlander
© VisitScotland / Kenny Lam

3. Lallybroch

Wil je op bezoek bij de familie van Jamie? De Frasers wonen in Lallybroch, in het echte leven beter bekend als Midhope Castle. Helaas is het maar beperkt te bezoeken en is het binnen helemaal vervallen.

Meer informatie: hopetoun.co.uk

4. Castle Leoch

Het kasteel van de MacKenzie is de plek voor grote feesten en waar Claire en Jamie een lange tijd verblijven. Het kasteel wordt ook bezocht tijdens de tweede huwelijksreis van Claire en Frank, maar is dan inmiddels vervallen. Een grote verrassing zal het dan zijn wanneer je erachter komt dat het kasteel nog vrijwel helemaal in takt is. Doune Castle is dan ook gewoon te bezoeken, zeker de moeite waard.

Meer informatie: historicenvironment.scot/visit-a-place/places/doune-castle/

Outlander locaties: Castle Leoch/Doune Castle
© VisitScotland / Paul Tomkins

5. Culloden Moor

De locatie van Slag om Culloden, waar vele Schotten vielen in de strijd voor hun vrijheid. Er is hier nog steeds een gedenkteken voor de echte strijd. Claire bezoekt deze in seizoen 2.

Op deze locatie is nu ook een uitgebreid museum waar je meer leest over de Slag bij Culloden.

Meer informatie: nts.org.uk/visit/places/culloden

Culloden Battlefield
© VisitScotland / Paul Tomkins

6. Hertog van Sandringham huis en Parijs in één

Hopetoun House in South Queensferry herken je wellicht niet gelijk in het echt. Voor het huis van de hertog van Sandringham zijn de vleugels van het huis namelijk (digitaal) weggewerkt. 

Dit huis is ook gebruikt als decorstuk voor Parijs. Er zijn beelden opgenomen die zich afspelen in de Parijse straten en de logeerkamer in Jamie en Claire’s appartement in Parijs. Maar ook Hawkins landgoed, Ellesmere en Helwater stallen zijn eigenlijk hier. 

Een belangrijke filmlocatie dus. 

Meer informatie: hopetoun.co.uk

Hopetoun House in South Queensferry deed o.a. dienst als huis van de hertog van Sandringham in Outlander
© VisitScotland / Paul Tomkins

7. Cranesmuir

In dit dorp, wat in het echt Culross heet, woont Geillis. Het dorp werd hier gedeeltelijk grijs voor geverfd (nu is het weer wit).

Bij Culross Palace zijn ook de scenes van de kruidentuin Castle Leoch opgenomen. In dit ‘paleis’ zijn ook enkele andere scenes opgenomen uit het Jacobitische kampement van seizoen 2.

Hier ligt ook Balriggan Cottage op Little Causeway, waar Laoghaire in seizoen 4 woont (en waar Bree dus ook komt). Binnenscenes zijn in het Culross Palace opgenomen.

Voor de ruïnes van Black Kirk hoef je maar een klein stukje uit het dorp te lopen naar Culross West Kirk.

Meer informatie: nts.org.uk/visit/places/culross

Culross Palace and Gardens
© VisitScotland / Kenny Lam

8. Fort William

De scenes van Fort William, waar Jamie wordt gestraft door Randall, Claire gevangen wordt gehouden en Brianna en Roger op bezoek gaan zijn hier gefilmd. In het echt is dit niet Fort William maar Blackness Castle aan de Firth of Forth.  

Meer informatie: historicenvironment.scot/blackness-castle

Blackness Castle
© VisitScotland / Kenny Lam

9. Paleis van Versailles, Helwater en Ellesmere

Gosford House is een veelgebruikte filmlocatie. Dit prachtige huis deed dienst als Paleis van Versailles in seizoen 2 en als Helwater en Ellesmere in seizoen 3.

Meer informatie: gosfordhouse.co.uk

10. North Carolina wildernis

Hier spelen we stiekem vals, want de wildernis van North Carolina is op drie verschillende plekken opgenomen in Schotland.

Een van de locaties die dienst doet als wildernis in North Carolina is de omgeving van Dunkeld House Hotel. Hier gingen Jamie, Claire, Ian op zoek naar de Mohawk, waar ze Roger hoopten te vinden.

De tweede locatie is Calderglen Country Park. Jamie nam Willie hier mee naar toe om te gaan jagen en vissen.

Jamie en Claire raakten op de derde locatie elkaar kwijt door een heftige onweersbui. Wil je ook genieten van deze Outlander locatie? Ga dan naar Beecraigs Country Park, West Lothian.

Meer informatie: dunkeldhousehotel.co.uk , slleisureandculture.co.uk en westlothian.gov.uk/beecraigs

Calderglen Country Park
Calderglen Country Park
© VisitScotland / Kenny Lam

Wat zijn jouw favoriete Outlander locaties?

Meer informatie Outlander locaties

Meer info over Schotland vind je op Britblog.nl/Schotland.

Wil je meer weten over de Outlander serie? Bekijk dan starz.com


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken