Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » Newcastle upon Tyne

Newcastle upon Tyne, vaak simpelweg Newcastle genoemd, is een stad die haar wortels heeft in de Romeinse tijd, opgericht aan het begin van de tweede eeuw. Deze strategisch gelegen stad aan de monding van de rivier de Tyne heeft inmiddels meer dan 300.000 inwoners. Een opmerkelijk kenmerk van de stad zijn de zeven bruggen die de stadsdelen Newcastle en Gateshead met elkaar verbinden over de Tyne. Een hiervan is de historische High Level Bridge. Opvallend is ook de draaibrug, waarbij elke zondag de levendige Quayside Market plaatsvindt. Terwijl je vanaf de rivier richting het stadscentrum wandelt, ervaar je dat het centrum op een heuvel ligt.

Ooit een industriestad, heeft Newcastle, ook bekend als de thuisbasis van de ‘Geordies’, zich getransformeerd tot een moderne en bruisende stad met diverse uitgaansmogelijkheden en een waar shoppingwalhalla. Wil je de stad verkennen met een wandelroute, bekijk dan onze Newcastle wandelroute van zo’n 5 km.

Newcastle upon Tyne, Engeland

Culturele schatten en moderne pracht

Het stadscentrum biedt een rijke verscheidenheid aan musea en winkels. Wie wil winkelen in Newcastle heeft genoeg keuze. De iconische Northumberland Street is een ware trekpleister, en vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan de overdekte markthal Grainger Market. Sommigen beweren dat de inpandige Marks and Spencer hier de oudste en kleinste vestiging van Engeland is, hoewel een soortgelijke claim ook in Leeds te vinden is. Voor de fervente shoppers is het immens grote Metrocentre, bereikbaar via de metro, lange tijd beschouwd als het grootste winkelcentrum van Europa.

Langs de Tyne zijn een aantal culturele bezienswaardigheden te vinden, zoals BALTIC, een museum voor moderne kunst, en The Sage Gateshead, een opvallend glazen concertgebouw. Liefhebbers van sport en spektakel kunnen hun hart ophalen in St. James’ Park, het voetbalstadion waar de wedstrijden van de Newcastle United Football Club regelmatig plaatsvinden.

Overweeg ook eens een rondleiding met een gids, waarmee je niet alleen het stadscentrum kunt verkennen, maar ook bijzondere gebouwen kunt ontdekken. Wil je de stad van grote hoogtes bewonderen? Beklim dan het imposante Grey’s Monument midden in het stadscentrum. Vergeet bovendien niet een bezoek te brengen aan Newcastle Castle, een historisch bouwwerk waaraan de stad haar naam te danken heeft.

Lees over onze ervaringen in de stad in onze blogs: Minicruise Newcastle, de stad in ruim 5 uur en Blog: 2 dagen Newcastle upon Tyne minicruise.

Buiten de stadsgrenzen

Voor wie meer wil ontdekken, biedt Newcastle tal van mogelijkheden. De stad ligt in graafschap Tyne and Wear, waar genoeg te doen is. In de omgeving van de stad zijn overblijfselen van de historische Hadrian’s Wall, de voormalige Romeinse grens, te bewonderen. Vanuit de stad kun je ook heel makkelijk naar Tynemouth, waar je o.a. naast het strand ook Tynemouth Priory and Castle kan bekijken. Of reis naar het nabijgelegen Durham, een charmante stad met een rijk erfgoed, of bezoek het uitgestrekte openluchtmuseum Beamish.

Kaart Newcastle bezienswaardigheden

Reizen naar Newcastle

Reizen naar Newcastle kan op verschillende manieren. De meest praktische route is per boot met DFDS vanuit IJmuiden, waarbij je zelfs je auto kunt meenemen. Als voetganger is reizen naar de stad mogelijk met de bus van DFDS of het lokale openbaar vervoer, zoals de bus. Een minicruise biedt de gelegenheid om enkele uren in Newcastle door te brengen en te genieten van de stad.

Voor reizigers per vliegtuig is Newcastle Airport een toegankelijke optie. Vanaf hier brengt een trein- of metroverbinding je eenvoudig naar het stadscentrum.

Ook via treinverbindingen vanuit andere delen van het Verenigd Koninkrijk is Newcastle goed bereikbaar.

DFDS, een goede manier om naar Newcastle te reizen

Weer in Newcastle upon Tyne

Het klimaat in Newcastle kent variabele temperaturen gedurende het jaar:

MaandJanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSepOktNovDec
Min. Temperatuur (°C)2.21.73.14.37.410.212.111.89.46.53.82.1
Max. Temperatuur (°C)5.87.29.411.815.117.920.019.216.012.38.66.7
Neerslag (mm)555147375460767953687268
Dagen met regen877588996898
Zonuren per dag1,93,14,06,06,16,26,15,04,13,21,91,5

Bezienswaardigheden in Newcastle en omgeving

Eten en drinken in Newcastle upon Tyne

In de stad zelf is er genoeg keuze qua restaurants, van traditionele pubs met de klassiekers op het menu tot House of Tides , een restaurant met een Michelinster. Een aantal hoog aangeschreven gastropubs zijn The Bridge Tavern , The Botanist , The Old George Inn (de oudste pub van de stad), Redhouse (voor een goede pie) en de The Town Wall . De stad kent zelfs een pub met een Bib Gourmand noteringen, namelijk The Broad Chare . Bib Gourmand is de onderscheiding in de Michelingids voor restaurants net onder de ‘één ster’.

Wil je lokaal eten? Ontbijt dan met Northumberland worstjes, geniet van een Singing’ Hinnies (met jam) tussendoor, lunch met Craster kippers (gerookte haring) en spoel alles weg met een Newcastle Brown Ale.

Zin in een gezellige pub? Bezoek eens Crown Posada , een pub uit 1880 met nog een ouderwetse inrichting. De pub is verdeeld in drie ruimtes, heeft prachtige glas-in-loodramen en natuurlijk genoeg keuze op de tap.

Artikelen